Odpowiedz 
ADA Vuppa-1 vs EHEIM Skim 350
29-03-2013, 22:09 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-03-2013 22:26 przez Piotras200. Powód: Nowe informacje)
ADA Vuppa-1 vs EHEIM Skim 350
Od jakiegoś czasu stałem się posiadaczem filtrów powierzchnioweych (skimerów) dwóch dobrych firm obie firmy wypuszczają na rynek dobre produkty wiadomo że są one raz bardziej a raz mniej udane postaram sie opisać działanie obu filtrów, zaznacze tutaj ich wady i zalety.

Na początek wygląd ogólny:

[img][Obrazek: 50394511.jpg][/img]

Vuppa jest to designerski produkt bez wątpienia:

[Obrazek: 16460827g.jpg]

[Obrazek: 72292825.jpg]

[Obrazek: 80561902.jpg]

Budowa ich jest bardzo podobna co widać na zdjęciach:

[Obrazek: 44140854.jpg]

Eheim jest jednak mimo wszystko większy :

[Obrazek: 83158463.jpg]

[Obrazek: 19327373.jpg]

[Obrazek: 79508484.jpg]

Tak prezentują się zamontowane w akwarium:

[Obrazek: 13752924.jpg]

[Obrazek: 60160201.jpg]

[Obrazek: 44551212.jpg]

Ze zdjęć każdy sam może sobie teraz ocenić wygląd i budowe zewnętrzną skimerów.

Opisze teraz co ja osobiście myślę o nich jako pierwszy będzie Skimer ADA

Zalety:

- wygląd zewnętrzny
- rozmiary
- materiał z jakiego został wykonany
- nie zasysa rybek
- cicha praca
- oczyszcza bardzo ładnie lustro wody

Czas na wady bo nawet bo nawet tak designerski produkt jakim jest Vuppa je posiada :

- największą wadą jest moim zdaniem brak pływaka co powoduje niemożliwośc pozostawienia skimera bez opieki np. podczas pójścia do pracy czy też nawet na noc, każda fala wody spowodowana wylotem z filtra powoduje zasysanie powietrza,Vuppa potrzebuje ciągłej kontroli która zastępuje pływak Smile niezbyt komfortowe zajęcie

- jako minus zalicza się też koniecznośc zakupienia transformatora napięcia sieciowego z 220-240 V na 110-130 V , są to dodatkowe koszty wygląda to tak :

[Obrazek: 32431637.jpg]

- kolejnym minusem jest cena która jest spora jak na takie urządzenie

Teraz kilka zalet i wad Eheim Skim 350,

Zalety :

- największą zaletą jest pływak który umożliwia pozostawienie włączonego skimera nawet na kilka dni bez obsługi
- bardzo szybko oczyszcza lustro wody z zanieczyszczeń
- cena jest ogromną zaletą Eheima porównując oczywiście ze skimerem ADA
- nie ma konieczności zakupienia transformatora sieciowego

Wady:

- moim zdaniem ogromną wadą jest to że Eheim zasysa zwierzęta takie jak otoski i krewetki u mnie to się stało już po kilku godzinach pracy
- bardziej rzuca się w oczy
- wytwarza sporo pęcherzyków powietrza w wodzie co może przeszkadzać wizualnie

Podsumowując oba skimery są pomocne w naszych akwariach w utrzrymaniu czystej tafli wody co w akwariach odkrytych odgrywa to bardzo ważną role.
Szczerze przyznam zakup Eheima był spowodowany brakiem pływaka w ADA Vuppa co za tym idzie uciążliwa regulacja poziomu zasysania wody ,cena Eheima nakłoniła mnie do tego że warto sprawdzić jego działnie, pierwsze wrażenie było znakomite jednak po kilku dniach po stracie otoska i sporej ilości krewetek moja ocena się wacha i stwierdzam że w moim akwarium w którym pływa sporo krewetek i małych rybek lepiej sprawdza się Vuppa nawet jeśli włanczam go tylko podczas mojej obecności w domu.
Eheim cenowo jest bezkonkurencyjny jeśi chodzi o spełnianie swojego zadania to również spisuje się znakomicie ,najbardziej komfortowa praca jest na ustawieniu minimalnym.
W chwili obecnej sam nie wiem który Skimer staje na pierwszym miejscu z czasem to określe, Eheima mam od niedawna a Vuppa jest już u mnie kilka miesięcy.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości