Prośba o poradę jaką grzałkę do akwa 112l.
|
21-11-2012, 21:23
|
|||
|
|||
Prośba o poradę jaką grzałkę do akwa 112l.
Jak w temacie, zwracam się z prośbą o poradę jaką grzałke wybrać do mojego akwa 112l.
Trzymam w nim resztki Neonów czerwonych, Bystrzyki czerwone, Kiryski pstre i Zbrojniki. Roślinki to Cryptocoryna tropica, Anubias nana, Pistia. Kierunek stylu akwarium to niby BW. Miałem Hailea 150 W, ale po jakimś czasie przestała działać. W mniejszym akwa mam Tetry już kilka lat i działa (napisy znikły, ale nadal grzeje. Musze kupić, a i cenowo chciałbym aby była nie droga. Odpowiednia jakość za rozsądna cenę. |
|||
21-11-2012, 21:28
|
|||
|
|||
Odp: Prośba o poradę jaką grzałkę do akwa 112l.
Ja w 112L mam aquaela 100W, działa kilka lat i nic się złego z nią nie dzieje.
Jedyny minus to cena Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2 |
|||
21-11-2012, 21:40
|
|||
|
|||
RE: Prośba o poradę jaką grzałkę do akwa 112l.
Już przeglądam ofertę na tą grzałkę Aquela i znalazłem jeszcze taką:
http://allegro.pl/grzalka-100w-termostat...32182.html |
|||
22-11-2012, 21:26
|
|||
|
|||
Aniwit ma tanie grzałki z termostatem za około o ile pamiętam 28zł. Jakiś czas temu kupiłem i jestem zadowolony, trzyma ładnie, równo temperaturę. Jak z nimi gadałem, to mi ją doradzili, że jest mało lub bezawaryjna. Z resztą w jednym z akwariów mam też jakąś taką tanią termostatową od wielu wielu lat i super działa. A w tym czasie inna "firmówka" dawno mi padła. Więc nie zawsze warto przepłacać.
|
|||
22-11-2012, 22:19
|
|||
|
|||
Aloo
Z obsady roślinnej i rybnej ,a zbiornik jest przykryty i nie stoi na balkonie wnioskuję ,że grzałka nie jest Ci do niczego potrzebna. Pozdr. Grzegorz |
|||
23-11-2012, 09:44
|
|||
|
|||
Co do grzałek to już chyba kiedyś była gdzieś o tym mowa. Grzałki trzeba podzielić na grzałki i grzałki a na poważnie to ani cena ani logo producenta nic nikomu nie powie-tylko praktyka. I teraz tak-kiedyś traktowałem poważnie firmę Tetra i kupiłem chyba za ok. 100zł ich grzałkę 300W do domowego akwarium i co -ano kasa wyrzucona w błoto. Fakt grzałka działa chyba 12 lat-i tego nie neguje ale co za jakość pracy. Ta grzałka w ciągu roku "oszukiwała" z 4 st c w porównaniu z tym co pokazywał termometr a po ok. 2 latach-na skali ustawione 22 st. C a w akwarium-30st. C. Powoli kończyła się skala więc zaniechałem dalszej współpracy z ta grzałką. Natomiast obecnie mam ok. 30 grzałek 100W Atmana-i cena na nie była zawsze przystępna-coś koło 21zł a i grzały o niebo lepiej jak Tetra-bo 50-60% z nich grzeje tyle co pokazuje skala a reszta to max 2 st. w górę lub w dół do tego co pokazuje skala. Przez 6 lat 2-3 dostały przebicia i wycofałem z użycia z wiadomego powodu. Jakiś czas temu koledze załatwiłem tą nietłukącą się grzałkę Aqua-ela i chyba nie minęły 2 miesiące a już była wymieniana. Więc ani cena ani firma nic ci nie powie a każdy akwarysta będzie stawiał na swój wypróbowany model.
|
|||
23-11-2012, 21:32
|
|||
|
|||
Co racja to racja, grzałki aquaela wracają do nas na gwarancji i to całkiem często. Za to grzałki wepiro działają na 5+, co przy niskiej cienie czyni ten produkt bardzo udanym.
Pozdrawiamy Aniwit http://www.aniwit.pl |
|||
24-11-2012, 14:36
|
|||
|
|||
Wiecie mam 5 grzałek aquaela i wszystkie działają. Najstarsza ma chyba 14 lat, najnowsza 2 i nie było z nimi żadnych problemów.
O tetrze tego niestety nie można powiedzieć. Apistogramma norberti; Taeniacara candidi; Apistogramma sp.Nanay/Melgar; Apistogramma gibbiceps; Lamontichthys llanero; Nannostomus mortenthaleri; Nannostomus trifasciatus; Axelrodia riesei; Loricaria simillima; Nannoptopoma sp. Peru; Hypoptoma gulare; Rivulus rectocaudatus; Betta brownorum; Otocinclus affinis; Colisa fasciata; Rasbora hengeli; Carinotetraodon travancoricus; Neolebias unifasciatus; Danio tinwini; Poecilocharax weitzmani; Hyphessobrycon scholzei; Hemigrammus erythrozonus; |
|||
24-11-2012, 19:13
|
|||
|
|||
Aloo
Jest jeszcze coś co nazywa się JAGER .Osobiście znam taką jedną 200-etkę co od 20 lat nie chce się zepsuć ,ale jak teraz te nowe to nie wiem. Są na Allegro, używajki też. Te stare ,najlepsze, są koloru zielonego. Grzegorz |
|||
24-11-2012, 23:34
|
|||
|
|||
Niestety muszę sie przyłączyć do kiepskiej opinii na temat grzałek Tetry, miałem 2 pracowały około roku, obecnie mam grzałkę SERY która pracuje od kilku lat ( wcześniej była jako zapasowa dla tych dwóch tetr
Podrawiam, Wojtek 220L, 4x39W T5, CO2, |
|||
25-11-2012, 12:27
|
|||
|
|||
Jager przez niektórych akwarystów oczywiście takich ze stażem traktowany jest jak mercedes wśród grzałek -sam niestety nie testowałem. Piciu-awaryjne są lub były aquaele te nietłukące się z modułami-chyba, że już poprawili tą wadę.
|
|||
25-11-2012, 18:16
|
|||
|
|||
Również potwierdzam zarzuty Adama wobec Tetry: u mnie przekłamuje o ok 4 stopnie C - badania prawie dwuletnie. Poza tym ostatnio mnie dobiła: przy okazji "odglonowywania" chwyciłem ją mocno w ręce i przetarłem energicznie kilkukrotnie oczyszczając z nalotu. Glony zeszły razem z piękną farbą i teraz jest łysa (przeźroczysta), ukazując piękno wnętrza. Mam od 2 lat również Aquaela - Easyheater - nietłukącą - jest ok.
toxic69 |
|||
25-11-2012, 22:46
|
|||
|
|||
Ja mam nietłukącego się Aquaela z regulacja temp. i jest ok poza tym że trochę głośno strzela ale mi to nie przeszkadza .
Przekłamywanie w przypadku grzałki z bimetalem może się zdarzać . Gorzej jakby ten błąd z czasem się zmieniał . |
|||
08-12-2012, 21:21
|
|||
|
|||
Dziekuję użytkownikom za wypowiedzi w tej sprawie. Wnioskuje, że muszę sam podjąć decyzję co do wyboru. Faktycznie, że w wymienionej przeze mnie obsady tak naprawdę nie potrzebuję grzałki, ale zauważyłem, że coś dzieje się z Neonami i stąd moja potrzeba.
|
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|