Odpowiedz 
[128l] Relacja z zakładania
29-08-2012, 17:29 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-01-2013 19:44 przez Spicy99.)
[128l] Relacja z zakładania
Po długich i niebezproblemowych przygotowaniach wreszcie mogę ruszyć z koksem.

Trochę danych odnośnie zbiornika:

ZBIORNIK:
80x40x40 szkło 8mm (przód OW) 128l

Icon_arrow Filtracja: Unimax 250

Icon_arrow Oświetlenie:Pokrywa PCV - T5 2x24W(Philips 865 + Grolux)
Icon_arrow Podłoże: JBL AquaBasis + żwir kwarcowy(granulacja 2-4mm)

Tak z grubsza. Znacznie dokładniejszy opis zamieszczę już we właściwym temacie za jakiś czas. :-)

Zaczęło się daaawno temu bo 1 maja. Nowy zbiornik stanął na tymczasowym miejscu:
[Obrazek: p1040414.th.jpg]

Miesiąc temu po zaopatrzeniu się w solidną szafkę...:
[Obrazek: p1040602ou.th.jpg]

...akwa przyjęło ostateczne położenie:
[Obrazek: p1040615o.th.jpg]

Wczoraj mój pokój ''zdobił'' zbiornik w takiej postaci oczekując na dzisiejszy poranek:

Widać rośliny pływające w dojrzałej wodzie + dojrzały tymczasowy filtr wewnętrzny. :-)

Kolejne postępy już z dzisiaj:

Wysypanie substratu:
[Obrazek: p1040619a.th.jpg]

Niestety kuj strzelił kolejne zdjęcie Evil
W tej chwili zbiornik już obsadzony i odpalony. Smile Ma już pierwszych mieszkańców - dwa malutkie kreweciątka które przemyciły się wraz z wodą od kolegi ;D

Na razie nic nie pokazuje bo to co jest na chwilę obecną to tzw. aranż roboczy Wink
Staurogyne: Biggrin

Podałem EC i potas. Światło na razie 5 godzin/dobę.

PS. Podroczę się troszke Cool
[Obrazek: p1040620r.th.jpg]
Niektóre zdjęcia musiałem pousuwać bo nie wiedzieć czemu maksymalna liczba odnośników na tym forum wynosik5 Er

To był stan na kilka dni wstecz. Zgodnie z planem dziś wykonałem pierwsze testy. Wynikami jestem pozytywnie zaskoczony (przynajmniej większością):

O ile dobrze pamiętam:

NO3 - 10-15 [Obrazek: icon_hura.gif]
GH - 12
KH - 4,5
pH - 7,4 :/
PO4 - 0,1
Fe - 0

Teraz tylko kwestia czy NO3 ma tendencję zwyżkową czy spadkową. Biorąc pod uwagę że od startu minął ledwie tydzień to raczej dopiero rośnie. Za tydzień kolejne testy Smile

Niecały misiąc od startu:

Doszedł jeden mieczyk na przetarcie szlaków.

NO2 po testach wyniosło zero.

Stan obecny:

Doszło kilka nowych gatunków rośliny :-) Chociaż nie popisałem się z sadzeniem :-D

Zaczyna to jako tako wyglądać chociaż wciąż jeszcze nieco pracy zostało.
[Obrazek: 199907front.jpg]
[Obrazek: 199904nieostr.jpg]

Mieczyka nie widać - chrapał już pod korzeniem. Wink

Kilka dni temu zwiększyłem cotygodniową dawkę K2SO4. Większej liczbie roślin wyraźnie zaczęło brakować potasu. Teraz jest już lepiej.

Pare dni temu wykonałem wreszcie test na NO2. Wynik - 0 Smile

edit:
Dziś zacząłem podawać KH2PO4 ze względu na widoczny niedobór u zosterifolii. Fosforu wg testów nie mam praktycznie wcale a NO3 Wynosi ledwie 5.

Obecnie czekam na obsadę (wizytę znajomego w hurtowni)

Czekam n uwagi i opinie :mrgreen:
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
29-08-2012, 18:07
RE: [128l] Relacja z zakładania
Hmmm no ładnie.

Czymś gazujesz ??
29-08-2012, 18:24
Nie gazuję. Za droga inwestycja. Tylko EC Wink
08-09-2012, 23:48
Mała aktualka. Tym razem już z obsadą :-D

[Obrazek: 2096751.jpg] [Obrazek: 2096782.jpg] [Obrazek: 2096793.jpg] [Obrazek: 2096804.jpg]

babaulti po wylince Biggrin :
[Obrazek: 2096825.jpg]

[Obrazek: 2096836.jpg]

Niestety dziś podczas czyszczenia prefiltra znalazłem martwego neona w stanie rozkładu. Musiał się dostać między płaty gąbki a szybę. Po paru godzinach zauważyłem kolejnego - tym razem czerwonego. Na szczęście w porę zareagowałem. Odsunąłem gąbkę od bocznej szyby aby uniknąć podobnych sytuacji.
09-09-2012, 11:18
O widzę że nie tylko mi neony mają tendencję do wpływania w cieśniny pomiędzy gąbkę a szybę. Smile
09-09-2012, 12:29
U mnie to było nagminne, że neony właziły między szybę a gąbkę po czym ryba nie u mnie się cofnąć i brnie głębiej a potem pada-jedyne wyjście to szczelina między gąbką i szybą. Szczególnie łatwo to dotyczyło ryb osłabionych.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
09-09-2012, 16:33
Witam , fajny baniak. Myślę o czymś podobnym plus duży korzeń.Ale chyba dam na dno bazalt oraz parę okazów serpentynitu. Wstaw fotki co jakiś czas żeby można było porównać. Mam pytanie i prośbę. Jako ,że nie stosujesz CO , a widzę że rośliny dobrze rosną napisz mi jakie rośliny masz i gdzie są posadzone bo jestem laik i jeszcze tego nie ogarniam.

96 L
Brzankarium: brzanka mszysta - Puntius tetrazona 10 szt
brzanka pieciopręga - Puntius pentazona 5 szt
kirysek pstry - Corydoras paleatus 5 szt
krewetki Red Cherry ilość nieznana
10-09-2012, 16:58 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-09-2012 21:04 przez Spicy99.)
Widać neony mają to do siebie Biggrin Wiem także że molinezje mają podobne skłonności Biggrin

jagoo, z roślinami jakiegoś szału nie ma. Jedne rosną lepiej inne gorzej ale rosną Wink Trudno wypisać takżdą rośline gdzie jest posadzona. Mam na chwilę obecną ponad 20 gatunków. Jeśli Cie jakaś interesuje to pytaj Smile Ostateczny spis roślin znajdzie się już we właściwym temacie o zbiorniku.
Już mam wyjaśnioną sytuację z fosforem Wink W sootę po podmianie podałem 1,0ppm PO4. Dziś zostało go tylko 0,25ppm :razz: Przy NO3 które po zarybieniu podskoczyło do 15-20. Skutek - trochę zielenic na szybach. Tak więc zwiększam podawanie KH2PO4 do 1,5ppm cotygodniowo.

Od dziś startuje z mikro :-D Ale ostrożenie 2-3ml 3x tygodniu (Profito). Rośliny zaczęły się domagać co nie dziwi - to już 1,5 miesiąca od startu Smile

Ktoś ma jakieś spostrzeżenia?
Odpowiedz