Odpowiedz 
symfonia złota?
11-06-2012, 21:47 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-06-2012 21:47 przez ssebastiann.)
symfonia złota?
Mam pytanie czy symfonia złota to dobry nawóz dla roślin? Nie mam wymagających roślin same kryptocoryny, nurzańce, anubiasy, nie stosuje co2. Jak dotąd niczym nie nawoziłem i rośliny jakoś tam rosły, ale ostatnio dolewam przy podmianach wode z Ro i słyszałem że wtedy trzeba stosować jakieś nawozy bo w wodzie takiej brakuje minerałów. Czy jak zaczne stosować symfonie złota np tą:
http://allegro.pl/zlota-symfonia-potas-z...14328.html
to bedzie git?
Jestem łysy w temacie nawozów poznaniacy pomożecie? Smile
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
12-06-2012, 00:10
RE: symfonia złota?
Symfonia złota to bardzo dobry nawóz mikroelementowy dla roślin.
Żeby udzielić dalszej odpowiedzi na twoje pytanie potrzeba trochę więcej informacji.
W jakie proporcji lejesz RO do kranów?
Jakie masz oświetlenie?
Najważniejsze chyba, to czy występują jakieś objawy niedoborów?
Jeżeli tak to czego.
Ewentualnie możesz pomyśleć o jakimś nawozie uniwersalnym w małych dawkach
- może ten od Bartka Lipczyńskiego.

pozdrawiam Maciej

12-06-2012, 08:55
Wode z RO leje pół na pół z odstaną kranówką, oświetlenie 90W na 180 litrów
na razie świece 6 godzin dziennie bo jestem po restarcie po nieudanej walce z krasnorostami ( przedtem swieciłem 12 godzin ) Rośliny jak na razie pomału zaczynają rosnąć bo pościnałem wszystkie do korzenia i teraz wypuszczają młode liście. Przed restartem dolewałem tylko ro nie mieszając z kranówką to liście zaczynały się rozpuszczać. Nie mam pojęcia czy są jakieś niedobory ale myślałem żeby nawozić czymś na wszelki wypadek chociaż połowe zalecanej dawki. A czy ten nawóz uniwersalny będzie lepszy? Jak tak to gdzie moge go kupić, jak sie skontaktować z Bartkiem? Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedź Smile
12-06-2012, 09:22
Liście rozpuszczały się bo na czystym RO miałeś pewnie bardzo duże spadki Ph . Mieszając z kranówą sytuacja znacznie się poprawi . Bartek jest właścicielem firmy Aquart . Nawozy tej firmy dostępne są w sklepach . Są dwie linie . Calssic to kompleksowy nawóz i wersja profesional przeznaczona do przygotowywania wody z czystego RO . Niestety wersja profesional to co najmniej cztery butelki a więc w sumie na początek duży wydatek .
12-06-2012, 10:00
Używam symfonii od dłuższego czasu ( zawartość torebki rozpuszczam w 0,5 l wody mineralnej i dawkuję: 1 ml na ok 25l). Na efekty nie narzekam.
12-06-2012, 10:18
(12-06-2012 10:00 )Simon napisał(a):  Używam symfonii od dłuższego czasu ( zawartość torebki rozpuszczam w 0,5 l wody mineralnej i dawkuję: 1 ml na ok 25l). Na efekty nie narzekam.

Nikt z nas nie mówi, że symfonia to zły nawóz micro Smile
Natomiast kolega nie nawozi CO2 ma mało wymagające rośliny i przeciętne oświetlenie na dodatek świeci na razie 6h/24.
Moim zdaniem zastosowanie symfonii w takich warunkach przez osobę niedoświadczoną skończy się nieciekawie.
Dużo lepiej zacząć od nawozu, który ktoś właściwie zbilansował biorąc pod uwagę użytkowników mniej doświadczonych.

pozdrawiam Maciej

12-06-2012, 18:05
Dziękuje bardzo za pomoc poszukam w akwarystycznych tej wersji profesional do wody z RO, symfonie też kupie i będę testował na drugim akwarium z mniejszymi dawkami na początek, jednak na tym forum najszybciej znajdzie się pomoc. Dzieki i pozdrawiam!!
Odpowiedz 

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości