jakie Carbo na krasmorosty?
|
16-06-2015, 18:38
|
|||
|
|||
jakie Carbo na krasmorosty?
Witam,
chciałbym usunąć krasnorosty z korzeni i mchów. O ile się orientuję polanie stężonym węglem w płynie powinno je zniszczyć. Czy obojętnie jakie carbo kupię, czy polecacie jakiś szczególne na tego typu zabiegi? Ewentualnie, czy znacie inne sposoby na pozbycie się krasnorostów? |
|||
16-06-2015, 20:12
|
|||
|
|||
RE: jakie Carbo na krasmorosty?
W zasadzie wszystkie produkty "węgiel w płynie" będą dobre, pamiętaj tylko żeby nie przekroczyć trzy-krotnej maksymalnej dawki.
420 |
|||
16-06-2015, 20:21
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-06-2015 20:33 przez edison.)
|
|||
|
|||
Jeśli w akwarium nie ma krewetek i delikatnych mchów, minipeli to nawet 10x krotna jednorazowo nic nie powinno się stać. Na korzenie możesz podawać bezpośrednio strzykawką. Mchy łatwo popalić.
Uważam że pierwsza dawka musi być jak grom z jasnego nieba to bardzo szybko można się pozbyć niechcianych gości, mniejsze dawki też załatwią sprawe ale potrwa do o wiele dłużej. Trzeba pamiętać że jeśli się nie wyeliminuje przyczyny to krasne powrócą tak szybko jak znikły. Po restarcie miałem krasnorostów pełne garści ale armia Amano się tym zajęła. tylko nie pojedyńcze sztuki tylko dziesiątki. |
|||
16-06-2015, 20:48
|
|||
|
|||
Edison u mnie przy dawce maksymalnej 24-25ml po podaniu ponad 130ml neony zaczęły po chwili szukać powietrza przy powierzchni i pomogła szybka podmiana wody. Nie wiem jak inne ryby.
420 |
|||
16-06-2015, 21:04
|
|||
|
|||
Carbo to trucizna na ryby!
kup lub pożycz -kosiarki albo molinezje,przegłodzić ze dwa dni to zobaczysz co się będzie działo. Mój kanał na Youtube |
|||
16-06-2015, 21:36
|
|||
|
|||
Mam kosiarki i miałem molinezje co prawda nu głodziłem
|
|||
16-06-2015, 21:55
|
|||
|
|||
Dlatego ja wole Amano niż Carbo
Kiedyś stosowałem jednorazowo po 50ml na 100l. Przez 3 dni a zero niebezpiecznych oznak . później koniecznie podmiana 50% Każdy ma inne doświadczenia. |
|||
28-06-2015, 21:16
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-06-2015 21:16 przez pio84.)
|
|||
|
|||
Mam 4 kosiarki, ale nie widzę, żeby jakoś chętnie się zajadały krasnorostami. Może za mało ich mam? Wyłączyłem światło na 2 tygodnie i było widać efekty, ale trawnik zaczął mi isę rozpuszczać... Molinezji trochę się boję bo pewnie przetrzebią krewetki. Czy może macie inne doświadczenia? Amano mam kilka, ale mimo to wyłazi ciągle to czarne paskudztwo.
Czy dobrze kojarzę, że krasnorosty pojawiają się przy zbyt wysokiej ilości azotu? Czy CO2 z butli w jakiś sposób ogranicza/ niszczy krasnorosty? EDYTA: czy mogę 3-krotnie przedawkowywać węgiel w płynie codziennie, jeśli podmianę wody robię co tydzień? |
|||
28-06-2015, 22:34
|
|||
|
|||
pio84 napisał(a):czy mogę 3-krotnie przedawkowywać węgiel w płynie codziennie, jeśli podmianę wody robię co tydzień?możesz, ale nie co dzień, raz na podmianę. Mój kanał na Youtube |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości