Podmiany wody - zbiornik, beczka?
|
22-10-2013, 17:58
|
|||
|
|||
Podmiany wody - zbiornik, beczka?
Zawsze to kranowit leciał prosto z kranu, ale teraz chcialbym na spokojnie mieszac dzien wczesniej z RO i przydaloby sie do tego jakies naczynko. Najlepiej to chyba beczka o pojemnosci 100-120l, do celow spozywczych chyba powinna byc dobra. Teraz pytanie gdzie to kupic, najpiej oczywiscie w Poznaniu. A moze jakies inne rozwiazania?
|
|||
22-10-2013, 18:37
|
|||
|
|||
RE: Podmiany wody - zbiornik, beczka?
Ja bym raczej sugerowała baniaki 20-30 litrów tak abyś był w stanie sam je przenieść.
Ja kupowałam w sklepie Chemia na Św. Michała |
|||
22-10-2013, 18:44
|
|||
|
|||
Beczka będzie dobra jeśli potrzebujesz aż tyle wody ale upewnij się, że ma atest do przechowywania wody a najlepiej atest do produktów spożywczych. Różni to się rodzajem tworzywa i normami czystości przy produkcji.
Asiu, z ciekawości, po ile sobie cenią w Chemii ? |
|||
22-10-2013, 19:13
|
|||
|
|||
Ja mam 265l netto i jakies 100-130l podmieniam, bo nawożenie EI. Takze z jednej strony baniaczki to fajna opcja, ale z drugiej nie mam tez problemu z postawieniem beczki w kuchni na 24h. Pózniej myslę wrzucić pompkę do niej i wężykiem do akwa, takze noszenie konieczne nie bedzie.
Beczki spozywcze sa wlasnie na allegro, ale w Kaliszu. Dobrze byłoby zobaczyc co sie kupuje, ale jak nie da sie, to zamówie... |
|||
22-10-2013, 20:05
|
|||
|
|||
Ceny nie pamiętam bo dawno temu kupowałam, chyba jakoś 20-30 zł. No a baniaki są tak zrobione że można je jeden na drugi postawić. Możliwe też że mają większe, ale ja chciałam 20 litrowy.
|
|||
22-10-2013, 21:26
|
|||
|
|||
Mają również większe beczki. A na pewno kupisz je w sklepie ogrodniczym na Franowie a dokładnie przed wjazdem na giełdę po lewej stronie . Mają tam różne do wyboru
|
|||
22-10-2013, 22:12
|
|||
|
|||
Asia napisał(a):Ceny nie pamiętam bo dawno temu kupowałam, chyba jakoś 20-30 zł. No a baniaki są tak zrobione że można je jeden na drugi postawić. Możliwe też że mają większe, ale ja chciałam 20 litrowy.Mogę załatwić 20l za 16 zyla z atestem na wodę pitną, chyba, że edison stwierdzi, że nie dają rady ale na targach używał. Wypowiedź nie zawiera lokowania produktu |
|||
22-10-2013, 22:18
|
|||
|
|||
ja wezmę ale w listopadzie
|
|||
22-10-2013, 22:20
|
|||
|
|||
Na tą chwile nie zauważyłem negatywnych skutków.
|
|||
22-10-2013, 22:27
|
|||
|
|||
Benon chetnie wezme 2 - jak mozemy sie umowic (pw)
Pozdrawiam Bartosz YT: exoticHobby FB: exoticHobby @arrowsworld Akwarystyka |
|||
23-10-2013, 11:02
|
|||
|
|||
Beczka 30L w "Chemii" na Św. Michała kosztuje około 30 zł
www.aqua-nature.pl |
|||
23-10-2013, 11:27
|
|||
|
|||
A powiedzcie mi czy do przechowywania ro nadają się zwykłe butelki od wody 5L? Myślę że tak ale wolę zapytać.
|
|||
23-10-2013, 11:43
|
|||
|
|||
maximus napisał(a):A powiedzcie mi czy do przechowywania ro nadają się zwykłe butelki od wody 5L? Myślę że tak ale wolę zapytać. Nadaja sie oczywiscie. |
|||
29-10-2013, 15:18
|
|||
|
|||
Słuchajcie, jak Alarmowiec wspomnial, warto udac sie do sklepu ogrodniczego obok giełdy na Franowie. Oprocz tego, ze maja beczki jakie tylko sie chce, to maja tez kanistry z tworzywa po kwasie azotowym, o pojemnosci około 30l. Kanistry te mozna dostac za darmo. Sympatyczny sprzedawca powiedzial, ze ostatnio oddali caly samochod tychże, zupełnie za friko i na razie maja tylko dwa, ale zeby sie dowiadywac bo co jakis czas zostaja im puste. Takze zabralem co bylo i mam nadzieje, ze jeszcze kiedys cos upoluje
W pojemnikach na dnie jest kwas, takze ostroznie! nie wąchać, nie wsadzac palcow, bo zolte paluchy beda tylko nalac duzo wody, rozcieńczyć i wylac. Kwas azotowy, jak kazdy kwas, latwo zobojetnic, chociazby soda oczyszczona, pojemnik dokladnie wyplukac i po sprawie. Jakby nawet sladowe ilosci kwasu przedostaly sie do akwa, to szkod nie bedzie. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości