Brak prądu
|
29-03-2013, 21:24
|
|||
|
|||
Brak prądu
Jak w tytule.5.04.br Energetyka Poznańska z uwagi na remont uraczy mnie wyłączeniem prądu w godzinach 8-15. czyli czeka mnie brak filtracji, oświetlenia i ogrzewania. Aktualnie baniak 96L prosty,80x30x40,flora: głównie nurzaniec, trochę rogatka sztywnego, pisti i kryptokoryna wendtii brown, fauna : Lamprologus caudopunctatus para plus samiec plus młode tygodniowe około 30 szt, Lamprologus ocelatus gold trzy szuki i trzy ampularie. Filtracja : prefiltr na wlocie plus kubeł Fluval 205 zasypany grysem koralowym i cztery gąbki. Oświetlenie i ogrzewanie - myślę ,że da rade i nic się nie stanie. problem z filtracją.Kombinuje tak, żeby przed wyłączeniem prądu/2-3 dni/ wymienić 30-40% wody i wypłukać prefiltr. W dniu wyłączenia filtr pracuje do momentu wyłączenia prądu. po włączeniu wodę z kubła wymienić na wodę z akwarium, a gąbki przepłukać . Do tego testy .Co Wy na to?
96 L Brzankarium: brzanka mszysta - Puntius tetrazona 10 szt brzanka pieciopręga - Puntius pentazona 5 szt kirysek pstry - Corydoras paleatus 5 szt krewetki Red Cherry ilość nieznana |
|||
29-03-2013, 21:36
|
|||
|
|||
RE: Brak prądu
Pytanie tylko czy planowane przez Ciebie zabiegi nie rozreguluja akwarium bardziej, niz brak filtracji przez te kilka godzin?
|
|||
29-03-2013, 21:58
|
|||
|
|||
No właśnie, dlatego pytam bardziej doświadczonych i praktyków co już przerabiali podobny temat.
96 L Brzankarium: brzanka mszysta - Puntius tetrazona 10 szt brzanka pieciopręga - Puntius pentazona 5 szt kirysek pstry - Corydoras paleatus 5 szt krewetki Red Cherry ilość nieznana |
|||
29-03-2013, 22:00
|
|||
|
|||
Na jesień miałem awarię przewodu zasilającego dom, nowe przyłącze robiłem następnego dnia, prądu nie było 1,5 dnia, akwa 250l, nie zauważyłem aby cokolwiek się stało.
|
|||
29-03-2013, 22:26
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-03-2013 22:30 przez jagoo.)
|
|||
|
|||
Czyli co , ? nic nie robić? zostawić jak jest?
No ale podczas ponownego odpalenia kubła jego zawartość pójdzie do baniaka, a przez 8h nie wiem co z niego może wypłynąć? 96 L Brzankarium: brzanka mszysta - Puntius tetrazona 10 szt brzanka pieciopręga - Puntius pentazona 5 szt kirysek pstry - Corydoras paleatus 5 szt krewetki Red Cherry ilość nieznana |
|||
29-03-2013, 22:31
|
|||
|
|||
Kiedyś widziałem napowietrzacz na baterię, jak masz ups to można podłączyć.
Możesz od czasu do czasu pompkę od odpowietrzania nadusić w filtrze. |
|||
29-03-2013, 23:42
|
|||
|
|||
ja bym odłączył filtry i po włączeniu prądu wypłukał je przed uruchomieniem
|
|||
29-03-2013, 23:58
|
|||
|
|||
u mnie bez zapowiedzi wylaczaja prad, nieraz na kilka godzin(przewaznie gdy jestem w pracy). nigdy nic zlego nie stalo sie w moich baniakach(a mam rozne filtry). mysle ze nie masz sie czym przejmowac, chyba ze przerwy trwaja 2 dni i wiecej
|
|||
30-03-2013, 10:50
|
|||
|
|||
Bez paniki. Ja mam akwaria i straszne przerybienie i nawet nie stosuje filtracji i ryby dają radę. Przykład może nieco inszy od Twoich ryb ale podam-w 12 litrach pływało 30 gupików tigerów bez widocznego uszczerbku na zdrowiu. Podmiana co 2-3 dni a co dzień jedynie ściągałem osady.
|
|||
03-04-2013, 11:23
|
|||
|
|||
Nic nie rób to nie morszczak więc nie ma strachu
|
|||
05-04-2013, 15:24
|
|||
|
|||
I po problemie. Jak wcześniej informowałem dzisiaj nastąpiło planowane wyłączenie prądu od 8-15. Wczoraj podmieniłem wodę, standardowa ilość jak co tydzień. Po włączeniu i co za tym idzie mediów, świecenie ok, ogrzewanie ok, filtracja - wyleciało trochę paprochów/ to chyba miałki grys koralowy którym jest zasypany kubeł/ poza tym nic się nie dzieje, ryby ok, dostały artemię. Sprawdziłem testy PH 7,5-8 No3 5-10,Nh3 - 0, No2-0. Czyli wszystko OK, to informacja dla tych którzy może będą przerabiać ten temat w przyszłości.
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|