Reaktor CO2 czyli rozpuszczanie gazu bez strat. [Poradnik]
|
05-08-2012, 16:51
|
|||
|
|||
Reaktor CO2 czyli rozpuszczanie gazu bez strat. [Poradnik]
Co to jest reaktor CO2?
Reaktor CO2 to pojemnik, który podłącza się do filtra zewnętrznego, a przepływająca przez niego woda miesza się z CO2, który doprowadzony jest do reaktora najczęściej z butli wysokociśnieniowej lecz działa również gdy CO2 produkowane jest w bimbrowni. Dlaczego nie spiek ceramiczny czy inny dyfuzor? Przewaga reaktora CO2 nad różnego rodzaju spiekami czy drabinkami to 100% rozpuszczalności. W popularnych dyfuzorach gaz nie jest rozpuszczany w całości ponieważ część mgiełki w spieku ceramicznym czy bąbelek w drabince wydostaje się poza akwarium i analogicznie ilość rozpuszczonego gazu spada. Zabieramy się do pracy. Potrzebne będą nam: - korpus filtra narurowego - rurka pasująca do otworu, którym woda wylatuje z filtra narurowego ok. 20cm - wąż do połączenia filtra akwariowego z korpusem filtra narurowego - 2x przyłącze - 2x szybkozłącze przelotowe (bardziej funkcjonalne są z funkcją "stop") - wężyk do CO2 - taśma teflonowa - silikon akwarystyczny Rozmiary poszczególnych elementów są rzeczą indywidualną ponieważ każdy korpus czy wąż filtra może różnić się o kilka milimetrów i całość nie będzie do siebie pasować. Tak wygląda korpus filtra narurowego. Nie chcąc psuć korpusu wierceniem otworu na wężyk doprowadzający gaz postanowiłem, że wyciągnę odpowietrznik i w jego miejscu przełożę wężyk. Takie rozwiązanie ma swoje plusy i minusy ponieważ później możemy wykorzystać korpus w innym miejscu np. wodnej instalacji w domu. Minusem jest to, że aby całkowicie odpowietrzyć układ należy najpierw rozpuścić znajdujące się w nim powietrze co trwa niestety trochę długo. Odpowietrznik to w moim wypadku czerwony przycisk lecz są też korpusy, w których nie ma zaworka odpowietrzającego jako przycisk lecz odpowietrza się je przy pomocy śrubokrętu. Mam nadzieję, że poradzicie sobie z innym korpusem. Następnym krokiem jest wkręcenie przyłączy do główki filtra narurowego. Nie należy zapomnieć o taśmie teflonowej! Następnie przy pomocy silikonu wklejamy rurkę tak jak na zdjęciu. U mnie początkowo miało być sitko na końcu lecz stwierdziłem, że jest zbędne. Gdy rurka została wklejona czas przeciągnąć wężyk doprowadzający CO2. Opisywać tego nie będę ponieważ raczej widać o co chodzi. Nasz reaktor w tym momencie powinien wyglądać tak. Kolejnym krokiem jest założenie szybkozłączek przy filtrze. Poniżej widzimy założoną szybkozłączkę na rurce, którą woda wraca do akwarium wraz z rozpuszczonym CO2. Fluval ma dość specyficzne węże lecz problemu z założeniem końcówek nie było. Przy większości filtrów jest wąż "prosty" dzięki czemu zakładanie końcówek jest jeszcze prostsze. Jak się to zakłada? Odkręcasz zakrętkę i naciągasz ją na wąż tak aby gwint wewnętrzny można było przykręcić do drugiej części szybkozłącza. Drugą część naciągasz na wąż. Całość skręcasz wcześniej naciągniętą zakrętką i to wszystko. Tak samo robisz na kawałku węża łączącego filtr zewnętrzny z korpusem, a drugą stronę wężyka naciągasz w miejsce gdzie standardowo są węże od filtra (naciągasz na out czyli miejsce, w którym woda wylatuje z filtra) Teraz korpus można napełnić wodą do jak najwyższego poziomu (do uszczelki) Gdy pojemnik jest napełniony nie pozostaje nic innego jak tylko skręcić górę z dołem. Na koniec montujemy wszystko w jedną całość. "Out" na filtrze montujemy przy pomocy szybkozłącza z "in" na korpusie. "Out" na korpusie filtra narurowego podłączamy z wężem (na który wcześniej założyliśmy szybkozłącze) prowadzącym do akwarium. Wężyk doprowadzający CO2 podłączamy do butli wysokociśnieniowej lub bimbrowni. Nie zapomnij o zaworku zwrotnym! Opcjonalnie do zestawu wysokociśnieniowego można zamontować licznik bąbelków lecz jak ktoś się uprze to może całość ustawić spoglądając na wężyk w filtrze narurowym. Jeśli uważacie, że się przyda to proszę o przyklejenie tematu. Nie ponoszę odpowiedzialności za szkody wynikłe podczas budowy i użytkowania reaktora. Zgodę na kopiowanie poradnika można uzyskać poprzez kontakt PW. Bez uzyskania pozwolenia nie wyrażam zgody na kopiowanie poradnika! Pozdrawiam S'Sayan. |
|||
06-08-2012, 09:41
|
|||
|
|||
RE: Reaktor CO2 czyli rozpuszczanie gazu bez strat. [Poradnik]
Fajny poradnik chodź ma to jedną małą wadę, zamiast wciskać wężyk ten co podajesz co2 można w sklepach z hydraulikom itp. kupić za 5 zł wkręcaną szybko złączkę jak by ktoś się bał, że będzie mu przeciekać w wersji powyżej.
Po za tym nie mam uwag, świetny poradnik. Pozdrowił "I w akwarium małej rybie Świat nie kończy się na szybie." Roman Gorzelski Aktualne: 43l - Nature - http://wtma.pl/showthread.php?tid=8335 43l - Nature 2 - http://wtma.pl/showthread.php?tid=8865 |
|||
05-09-2012, 08:15
|
|||
|
|||
jaki rozmiar przyłącza tu jest?
|
|||
05-09-2012, 10:10
|
|||
|
|||
Super poradnik i ładna tapeta
pozdrawiam Maciej |
|||
05-09-2012, 17:15
|
|||
|
|||
Ja jeszcze dodatkowo w filtrze narurowym mam biobale.
|
|||
05-09-2012, 20:53
|
|||
|
|||
Niestety wadą reaktora jest spadek wydajności filtra .
|
|||
05-09-2012, 21:06
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-09-2012 21:06 przez Stiep.)
|
|||
|
|||
RE: Reaktor CO2 czyli rozpuszczanie gazu bez strat. [Poradnik] | |||
05-09-2012, 22:56
|
|||
|
|||
oki ale kurde nadal nie wiem jaką średnicę przyłącz mam mieć w tym urządzeniu
|
|||
06-09-2012, 19:03
|
|||
|
|||
Kolego BAchus85 moim skromnym zdaniem , takie rozwiązanie nie nadaje się do twego akwa , masz tam tylko parę roślinek ,a za pomocą tegoż "reaktora" w bardzo łatwy sposób możesz przydusić swe pupilki . to jest dobre rozwiązanie tam gdzie jest wiele roślin.
Pozdrawiam . |
|||
07-09-2012, 20:40
|
|||
|
|||
Cytat:Ja jeszcze dodatkowo w filtrze narurowym mam biobale.Jeśli bez biobali nie wylatują tobie bąbelki CO2 przez wylot w akwarium rozpuszczalność w Twoim reaktorze z biobalami i w moim bez biobali jest taka sama czyli 100%. Cytat:To fakt. Ciekawe jak duży jest ten spadek. Robił ktoś już pomiary wydajności swojego filtra z reaktorem i bez?Spadek wydajności jest niewielki z tego względu, że reaktor stawia opór bliski 0 ponieważ woda nie musi się "przeciskać" przez nie wiadomo jakie zawijasy tylko płynie cały czas średnicą otworu równą średnicy węża (w zależności czy kupi się odpowiednie końcówki) W najbliższym czasie postaram się zbadać w praktyce spadek wydajności lecz z tego co widzę w akwarium spadek jest albo tak mały albo jest zerowy. Cytat:oki ale kurde nadal nie wiem jaką średnicę przyłącz mam mieć w tym urządzeniuZależy od korpusu jaki kupiłeś. Zazwyczaj stosują 1/2 lub 3/4 cala i taki też musisz kupić. Złączkę na wąż kupujesz taką aby na niego wlazła. W najbliższym czasie wstawię drugie rozwiązanie co do reaktora ponieważ w chwili obecnej reaktor pracuje z innym filtrem co wiązało się ze zmianą końcówek. Pozdrawiam. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|