Odpowiedz 
Reaktor CO2 czyli rozpuszczanie gazu bez strat. [Poradnik]
05-08-2012, 16:51
Reaktor CO2 czyli rozpuszczanie gazu bez strat. [Poradnik]
Co to jest reaktor CO2?
Reaktor CO2 to pojemnik, który podłącza się do filtra zewnętrznego, a przepływająca przez niego woda miesza się z CO2, który doprowadzony jest do reaktora najczęściej z butli wysokociśnieniowej lecz działa również gdy CO2 produkowane jest w bimbrowni.

Dlaczego nie spiek ceramiczny czy inny dyfuzor?
Przewaga reaktora CO2 nad różnego rodzaju spiekami czy drabinkami to 100% rozpuszczalności. W popularnych dyfuzorach gaz nie jest rozpuszczany w całości ponieważ część mgiełki w spieku ceramicznym czy bąbelek w drabince wydostaje się poza akwarium i analogicznie ilość rozpuszczonego gazu spada.

Zabieramy się do pracy.
Potrzebne będą nam:
- korpus filtra narurowego
- rurka pasująca do otworu, którym woda wylatuje z filtra narurowego ok. 20cm
- wąż do połączenia filtra akwariowego z korpusem filtra narurowego
- 2x przyłącze
- 2x szybkozłącze przelotowe (bardziej funkcjonalne są z funkcją "stop")
- wężyk do CO2
- taśma teflonowa
- silikon akwarystyczny

Rozmiary poszczególnych elementów są rzeczą indywidualną ponieważ każdy korpus czy wąż filtra może różnić się o kilka milimetrów i całość nie będzie do siebie pasować.

Tak wygląda korpus filtra narurowego.
[Obrazek: fotkiporadnik.jpg]

Nie chcąc psuć korpusu wierceniem otworu na wężyk doprowadzający gaz postanowiłem, że wyciągnę odpowietrznik i w jego miejscu przełożę wężyk.
Takie rozwiązanie ma swoje plusy i minusy ponieważ później możemy wykorzystać korpus w innym miejscu np. wodnej instalacji w domu.
Minusem jest to, że aby całkowicie odpowietrzyć układ należy najpierw rozpuścić znajdujące się w nim powietrze co trwa niestety trochę długo.
Odpowietrznik to w moim wypadku czerwony przycisk lecz są też korpusy, w których nie ma zaworka odpowietrzającego jako przycisk lecz odpowietrza się je przy pomocy śrubokrętu. Mam nadzieję, że poradzicie sobie z innym korpusem.
[Obrazek: scaled.php?server=39&filename=fo...es=landing]

Następnym krokiem jest wkręcenie przyłączy do główki filtra narurowego. Nie należy zapomnieć o taśmie teflonowej!
[Obrazek: fotkiporadnik3.jpg]

Następnie przy pomocy silikonu wklejamy rurkę tak jak na zdjęciu. U mnie początkowo miało być sitko na końcu lecz stwierdziłem, że jest zbędne.
[Obrazek: dscn8593h.jpg]

Gdy rurka została wklejona czas przeciągnąć wężyk doprowadzający CO2.
Opisywać tego nie będę ponieważ raczej widać o co chodzi.
[Obrazek: dscn8594.jpg]

Nasz reaktor w tym momencie powinien wyglądać tak.
[Obrazek: fotkiporadnik4.jpg]

Kolejnym krokiem jest założenie szybkozłączek przy filtrze.
Poniżej widzimy założoną szybkozłączkę na rurce, którą woda wraca do akwarium wraz z rozpuszczonym CO2. Fluval ma dość specyficzne węże lecz problemu z założeniem końcówek nie było. Przy większości filtrów jest wąż "prosty" dzięki czemu zakładanie końcówek jest jeszcze prostsze.
Jak się to zakłada?
Odkręcasz zakrętkę i naciągasz ją na wąż tak aby gwint wewnętrzny można było przykręcić do drugiej części szybkozłącza. Drugą część naciągasz na wąż. Całość skręcasz wcześniej naciągniętą zakrętką i to wszystko.
[Obrazek: dscn8599f.jpg]

Tak samo robisz na kawałku węża łączącego filtr zewnętrzny z korpusem, a drugą stronę wężyka naciągasz w miejsce gdzie standardowo są węże od filtra (naciągasz na out czyli miejsce, w którym woda wylatuje z filtra)
[Obrazek: dscn8600.jpg]

Teraz korpus można napełnić wodą do jak najwyższego poziomu (do uszczelki)
[Obrazek: fotkiporadnik5.jpg]

Gdy pojemnik jest napełniony nie pozostaje nic innego jak tylko skręcić górę z dołem.
[Obrazek: dscn8604.jpg]

Na koniec montujemy wszystko w jedną całość.
"Out" na filtrze montujemy przy pomocy szybkozłącza z "in" na korpusie.
"Out" na korpusie filtra narurowego podłączamy z wężem (na który wcześniej założyliśmy szybkozłącze) prowadzącym do akwarium.
Wężyk doprowadzający CO2 podłączamy do butli wysokociśnieniowej lub bimbrowni. Nie zapomnij o zaworku zwrotnym!

Opcjonalnie do zestawu wysokociśnieniowego można zamontować licznik bąbelków lecz jak ktoś się uprze to może całość ustawić spoglądając na wężyk w filtrze narurowym.
[Obrazek: dscn8605.jpg]

Jeśli uważacie, że się przyda to proszę o przyklejenie tematu.

Nie ponoszę odpowiedzialności za szkody wynikłe podczas budowy i użytkowania reaktora.

Zgodę na kopiowanie poradnika można uzyskać poprzez kontakt PW.

Bez uzyskania pozwolenia nie wyrażam zgody na kopiowanie poradnika!

Pozdrawiam S'Sayan.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
06-08-2012, 09:41
RE: Reaktor CO2 czyli rozpuszczanie gazu bez strat. [Poradnik]
Fajny poradnik chodź ma to jedną małą wadę, zamiast wciskać wężyk ten co podajesz co2 można w sklepach z hydraulikom itp. kupić za 5 zł wkręcaną szybko złączkę jak by ktoś się bał, że będzie mu przeciekać w wersji powyżej.
Po za tym nie mam uwag, świetny poradnik.
Pozdrowił

"I w akwarium małej rybie
Świat nie kończy się na szybie."

Roman Gorzelski

Aktualne:
43l - Nature - http://wtma.pl/showthread.php?tid=8335
43l - Nature 2 - http://wtma.pl/showthread.php?tid=8865
05-09-2012, 08:15
jaki rozmiar przyłącza tu jest?
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
05-09-2012, 10:10
Super poradnik i ładna tapeta Smile

pozdrawiam Maciej

05-09-2012, 17:15
Ja jeszcze dodatkowo w filtrze narurowym mam biobale.
05-09-2012, 20:53
Niestety wadą reaktora jest spadek wydajności filtra .
05-09-2012, 21:06 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-09-2012 21:06 przez Stiep.)
(05-09-2012 20:53 )daniel1977 napisał(a):  Niestety wadą reaktora jest spadek wydajności filtra .

To fakt. Ciekawe jak duży jest ten spadek. Robił ktoś już pomiary wydajności swojego filtra z reaktorem i bez?
05-09-2012, 22:56
oki ale kurde nadal nie wiem jaką średnicę przyłącz mam mieć w tym urządzeniuSmile
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
06-09-2012, 19:03
Kolego BAchus85 moim skromnym zdaniem , takie rozwiązanie nie nadaje się do twego akwa , masz tam tylko parę roślinek ,a za pomocą tegoż "reaktora" w bardzo łatwy sposób możesz przydusić swe pupilki . to jest dobre rozwiązanie tam gdzie jest wiele roślin.
Pozdrawiam .
07-09-2012, 20:40
Cytat:Ja jeszcze dodatkowo w filtrze narurowym mam biobale.
Jeśli bez biobali nie wylatują tobie bąbelki CO2 przez wylot w akwarium rozpuszczalność w Twoim reaktorze z biobalami i w moim bez biobali jest taka sama czyli 100%.
Cytat:To fakt. Ciekawe jak duży jest ten spadek. Robił ktoś już pomiary wydajności swojego filtra z reaktorem i bez?
Spadek wydajności jest niewielki z tego względu, że reaktor stawia opór bliski 0 ponieważ woda nie musi się "przeciskać" przez nie wiadomo jakie zawijasy tylko płynie cały czas średnicą otworu równą średnicy węża (w zależności czy kupi się odpowiednie końcówki)

W najbliższym czasie postaram się zbadać w praktyce spadek wydajności lecz z tego co widzę w akwarium spadek jest albo tak mały albo jest zerowy.
Cytat:oki ale kurde nadal nie wiem jaką średnicę przyłącz mam mieć w tym urządzeniu
Zależy od korpusu jaki kupiłeś. Zazwyczaj stosują 1/2 lub 3/4 cala i taki też musisz kupić. Złączkę na wąż kupujesz taką aby na niego wlazła.

W najbliższym czasie wstawię drugie rozwiązanie co do reaktora ponieważ w chwili obecnej reaktor pracuje z innym filtrem co wiązało się ze zmianą końcówek.

Pozdrawiam.
Odpowiedz