symfonia złota?
|
11-06-2012, 21:47
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-06-2012 21:47 przez ssebastiann.)
|
|||
|
|||
symfonia złota?
Mam pytanie czy symfonia złota to dobry nawóz dla roślin? Nie mam wymagających roślin same kryptocoryny, nurzańce, anubiasy, nie stosuje co2. Jak dotąd niczym nie nawoziłem i rośliny jakoś tam rosły, ale ostatnio dolewam przy podmianach wode z Ro i słyszałem że wtedy trzeba stosować jakieś nawozy bo w wodzie takiej brakuje minerałów. Czy jak zaczne stosować symfonie złota np tą:
http://allegro.pl/zlota-symfonia-potas-z...14328.html to bedzie git? Jestem łysy w temacie nawozów poznaniacy pomożecie? |
|||
12-06-2012, 00:10
|
|||
|
|||
RE: symfonia złota?
Symfonia złota to bardzo dobry nawóz mikroelementowy dla roślin.
Żeby udzielić dalszej odpowiedzi na twoje pytanie potrzeba trochę więcej informacji. W jakie proporcji lejesz RO do kranów? Jakie masz oświetlenie? Najważniejsze chyba, to czy występują jakieś objawy niedoborów? Jeżeli tak to czego. Ewentualnie możesz pomyśleć o jakimś nawozie uniwersalnym w małych dawkach - może ten od Bartka Lipczyńskiego. pozdrawiam Maciej |
|||
12-06-2012, 08:55
|
|||
|
|||
Wode z RO leje pół na pół z odstaną kranówką, oświetlenie 90W na 180 litrów
na razie świece 6 godzin dziennie bo jestem po restarcie po nieudanej walce z krasnorostami ( przedtem swieciłem 12 godzin ) Rośliny jak na razie pomału zaczynają rosnąć bo pościnałem wszystkie do korzenia i teraz wypuszczają młode liście. Przed restartem dolewałem tylko ro nie mieszając z kranówką to liście zaczynały się rozpuszczać. Nie mam pojęcia czy są jakieś niedobory ale myślałem żeby nawozić czymś na wszelki wypadek chociaż połowe zalecanej dawki. A czy ten nawóz uniwersalny będzie lepszy? Jak tak to gdzie moge go kupić, jak sie skontaktować z Bartkiem? Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedź |
|||
12-06-2012, 09:22
|
|||
|
|||
Liście rozpuszczały się bo na czystym RO miałeś pewnie bardzo duże spadki Ph . Mieszając z kranówą sytuacja znacznie się poprawi . Bartek jest właścicielem firmy Aquart . Nawozy tej firmy dostępne są w sklepach . Są dwie linie . Calssic to kompleksowy nawóz i wersja profesional przeznaczona do przygotowywania wody z czystego RO . Niestety wersja profesional to co najmniej cztery butelki a więc w sumie na początek duży wydatek .
|
|||
12-06-2012, 10:00
|
|||
|
|||
Używam symfonii od dłuższego czasu ( zawartość torebki rozpuszczam w 0,5 l wody mineralnej i dawkuję: 1 ml na ok 25l). Na efekty nie narzekam.
|
|||
12-06-2012, 10:18
|
|||
|
|||
(12-06-2012 10:00 )Simon napisał(a): Używam symfonii od dłuższego czasu ( zawartość torebki rozpuszczam w 0,5 l wody mineralnej i dawkuję: 1 ml na ok 25l). Na efekty nie narzekam. Nikt z nas nie mówi, że symfonia to zły nawóz micro Natomiast kolega nie nawozi CO2 ma mało wymagające rośliny i przeciętne oświetlenie na dodatek świeci na razie 6h/24. Moim zdaniem zastosowanie symfonii w takich warunkach przez osobę niedoświadczoną skończy się nieciekawie. Dużo lepiej zacząć od nawozu, który ktoś właściwie zbilansował biorąc pod uwagę użytkowników mniej doświadczonych. pozdrawiam Maciej |
|||
12-06-2012, 18:05
|
|||
|
|||
Dziękuje bardzo za pomoc poszukam w akwarystycznych tej wersji profesional do wody z RO, symfonie też kupie i będę testował na drugim akwarium z mniejszymi dawkami na początek, jednak na tym forum najszybciej znajdzie się pomoc. Dzieki i pozdrawiam!!
|
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości