Odpowiedz 
Potrzebna pomoc przy likwidacji glonów
31-01-2012, 23:15
Sad Potrzebna pomoc przy likwidacji glonów
Mam problem i potrzebuję sugestii jak sobie z nim poradzić.
Założyłem nowe akwarium około 3 tygodnie temu - szczegóły:
- pojemność 360L,
- oświetlenie 9h na dobę z czego środkowe 3h 216W, pozostałe 6h 108W
- nawóz micro EasyLife Profito 5ml/dobę,
- nawóz macro z soli (40g-KNO3, 20g-K2SO4, 10g-MgSO4, 4g-KH2PO4 na 0,5L) 45ml/dobę
- CO2 z butli około 2-3 bąbelki na sekundę - niedługo będę miał lepszą metodę rozpuszczania CO2 i będę mógł podać dużo więcej jakby co...
- obsada roślinna opisana tutaj => Moje akwarium
- z ryb pojawiły się7 dni temu 11x gupik
- parametry wody z dzisiaj
pH - 7,5
GH - 17
KH - 11
NH3+NH4 - 0,0
NO2 - 0,1 może minimalnie między 0,1 a 0,2
NO3 - 40 ew. ciupek więcej, ale daleko od 80
PO4 - 5,0 może minimalnie mniej
Fe - 0,0 nie wiem dlaczego cały czas 0,0 :/

Podmiany wody robię 2-3 razy w tygodniu po około 10-15%

Fotografia dzisiejsza akwarium:
[Obrazek: dsc0882nh.jpg]

Są nitki cały czas i dużo brunatnych glonów z czasu startu kiedy zabrakło mi CO2 na 3dni // a poprzedzające je 3 dni nawożenie bardzo słabe. Do tego dzisiaj kiedy z 3h 216W i 9h oświetlenia zrobiłem 10h oświetlenia z czego 6h 216W pojawiły się zielone glony :/

Pytanie co z tym zrobić??

Podosadzałem dużo roślin, szybko i wolno-rosnących (co miałem i co kupiłem), wróciłem do oświetlenia 9h z czego 3h mocy maksymalnej.

Początkowo chciałem poradzić sobie bez żadnej chemii, ale teraz jeżeli taka była by sugestia to skorzystam z chemicznych wspomagaczy w redukcji glonów. Mogę też w dowolnym momencie wsadzić do akwarium 10 otosków, 10 kosiarek i 4 zbrojniki niebieskie.

Każda wskazówka mi pomoże, więc z chęcią posłucham każdego!

>>>Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.<<<
>>>Kiedy wszystko inne zawiedzie.................... przeczytaj instrukcję<<< Cool2
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
31-01-2012, 23:23
RE: Potrzebna pomoc przy likwidacji glonów
Usuwaj glony mechanicznie i dawaj CO2 niestety na początku tak bywa z czasem przejdzie Smile
01-02-2012, 00:11
Nie wiem czy ograniczenie światła coś da ale na razie świeć tak jak świecisz, co2 dawaj też, zobacz może zwierzątka żywiące się glonem ale za dużo tego aby opanowały - krewetki oraz ślimaki tiger. Ja bym ograniczył nawozy... Glony to zawsze udręka.. Niech się spece wypowiedzą.

200L.............Loading
01-02-2012, 03:14
a ja powiem tak... trzeba przeczekać... Smile
01-02-2012, 10:02
A czy poziomy:

NH3+NH4 - 0,0
NO2 - 0,1 może minimalnie między 0,1 a 0,2
NO3 - 40 ew. ciupek więcej, ale daleko od 80
PO4 - 5,0 może minimalnie mniej
Fe - 0,0

są prawidłowe/dopuszczalne??
Czy robić więcej podmian wody?
Zmienić ilość nawozów?
Dodać więcej CO2 - ile, bo jak CO2 było podawane 24h to wszędzie było baaaaardzo dużo bąbelkowania, teraz podaję je tak 11h na dobę (1h przed i 1h po oświetleniu)

>>>Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.<<<
>>>Kiedy wszystko inne zawiedzie.................... przeczytaj instrukcję<<< Cool2
01-02-2012, 14:40
co2 podaj tyle ile możesz tzn.max tak aby ryby wytrzymały, moim zdaniem podmian wody bym nie robił bo zbiornik będzie dojrzewał 3 miechy Smile nasadzić rogatka i niech walczy i czas pokaże
01-02-2012, 14:58
Wyłączanie CO2 z moich doświadczeń to zły pomysł jeśli nie ma Ph kontrolera to lepiej nie wyłączać Smile
27-03-2012, 22:03
Witam. Moja rada na przyszłość to przy starcie akwarium zaczynać od oświetlenia 5 godzin na dobę i co tydzień wydłużać je o godzinę ( na 4 ostatnio zakładane akwa tylko raz mi się nie sprawdziło). Dodawać na początku tylko potas. Obsadzać roślinami makrożernymi. Rogatek, pistia itd. W twoim wypadku pozostaje mechaniczne ściągać glon i dodać tańszych roślin (takich do późniejszej wymiany po ustabilizowaniu się akwa). Ostatnio w jednym moim akwa gdzie był glon (ale w małej ilości) użyłem takiego środka FKD. Pomógł - nie widziałem negatywnych następstw na roślinach, ani na dojrzałych krewetkach (nawet wyższej klasy CR). Kilka malutkich jednak jakby mi zniknęło. Woda zmieniła także zapach (trochę przypominający benzynę). Ogólnie jednak negatywnych zmian nie zauważyłem i po tygodniu od zakończenia kuracji nie widzę nadal. Zaznaczam, że glonów jednak miałem stosunkowo niewiele i były to glony "miękkie".
27-03-2012, 22:18 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-03-2012 22:18 przez Kalina.)
uważam, że jak na początek za wysoko/bogato mikro i makro, przy dużo niższych dawkach roślinki głodne nie będą Smile
przy Pro fito również mam niewykrywalne żelazo - więc normalne
uważaj, z osobnym dawkowaniem Fe - bo zdaje się, że to był jeden z powodów pięknych krasnorostów u mnie Biggrin
o ile pamięć ,mnie nie myli na zielone nitki pomogło zaciemnienie na 5-6 dni
27-03-2012, 22:53
usuwać glony mechanicznie, odkręcić mocniej CO2 i czekać Tongue
roślinki muszą wygrać batalię!
Odpowiedz