![]() |
Wasze sposoby na walkę z Aiptasią - Wersja do druku +- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl) +-- Dział: Akwarystyka morska (/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Wszystko dotyczące akwarystyki morskiej (/forumdisplay.php?fid=18) +--- Wątek: Wasze sposoby na walkę z Aiptasią (/showthread.php?tid=9210) Strony: 1 2 |
Wasze sposoby na walkę z Aiptasią - air - 20-03-2016 21:12 Witajcie wielkopolska grupa wsparcia. ![]() Mam pytanie, ponieważ zauważyłem u siebie w zbiorniku aiptasię dołączoną do koralowca, którą zauważyłem dopiero dzisiaj - co mam z nią zrobić? Chcę poznać wasze sposoby na walkę z tą szklaną różą. Czy mam koralowiec wziąć do kotnika, czy ma stać gdzie stoi? I czy mogę użyć kotnika, który miałem w słodkowodnym akwarium? Dziękuję za podzielenie się swoją wiedzą ![]() Pozdrawiam RE: Wasze sposoby na walkę z Apitasią! - edison - 20-03-2016 21:21 Jeśli masz możliwość to trzeba to zrobić po za akwarium, trzeba usunąć z kawałkiem gdzie jest uczepiona. Stosowałem wrzątek, Aiptasia x, pomaga ale za jakiś czas pojawią się małe w liczbie mnogiej. Jeśli coś będziesz kombinował pod wodą czyli dotykał, próbował urwać to niedługo będzie plaga. Na malutkie poniżej 0,5cm pomagają krewetki Lysmata wundermani lub Lysmata seticaudata. RE: Wasze sposoby na walkę z Apitasią! - air - 20-03-2016 21:48 (20-03-2016 21:21 )edison napisał(a): Jeśli masz możliwość to trzeba to zrobić po za akwarium, trzeba usunąć z kawałkiem gdzie jest uczepiona. Stosowałem wrzątek, Aiptasia x, pomaga ale za jakiś czas pojawią się małe w liczbie mnogiej.W takim razie uzyje jutro skalpela i przeprowadzę operację na otwartym sercu apitasii [WINKING FACE] RE: Wasze sposoby na walkę z Apitasią! - edison - 20-03-2016 22:21 Tylko nie dotykaj samej aiptasi tylko wycinaj z kawałkiem skały, korala/ RE: Wasze sposoby na walkę z Apitasią! - air - 20-03-2016 22:53 (20-03-2016 22:21 )edison napisał(a): Tylko nie dotykaj samej aiptasi tylko wycinaj z kawałkiem skały, korala/Nie dotykaj bo mnie poparzy czy nie dotykaj bo sie rozpleni? RE: Wasze sposoby na walkę z Apitasią! - Grzegorz - 20-03-2016 23:45 Aloo Dobry jest też Chelmon rostratus. Potrafi wyjeść wszystkie,a potem głoduje. G. RE: Wasze sposoby na walkę z Apitasią! - Patyczak97 - 20-03-2016 23:52 Super fajnie, ale nie do tego litrażu ![]() Nie robię nic. Dzięki temu mam kilka różyczek (może 2-3?) od 2 lat w zbiorniku i nie rozsiewają się, ani nie mam z nimi problemu. Kilka nawet kiedyś zniknęło z niewyjaśnionych przyczyn. Jak zwykle Maras kombinujesz ![]() RE: Wasze sposoby na walkę z Apitasią! - air - 20-03-2016 23:58 (20-03-2016 23:52 )Patyczak97 napisał(a): Super fajnie, ale nie do tego litrażuHa ha Patryk możliwe, że za bardzo chcę wszystko kontrolować co dzieje się w moim zbiorniku, ale z drugiej strony świadczy też to o tym, że zależy mi na zbiorniku i życiu w nim zawartym ![]() ![]() ![]() RE: Wasze sposoby na walkę z Apitasią! - Patyczak97 - 21-03-2016 00:16 Aż czasami chciałbym mieć te plagi, żeby przetestować co właściwie na nie działa ![]() ![]() ![]() ![]() Jak już chcesz usilnie ją unicestwić własnymi rękoma to nie tnij jej, ale wyciągnij fragment skały z akwa i po prostu go odłup. RE: Wasze sposoby na walkę z Apitasią! - air - 21-03-2016 00:21 O to mi właśnie chodziło ![]() RE: Wasze sposoby na walkę z Apitasią! - bohen21 - 21-03-2016 12:17 Grzegorz u mnie las aiptasi, walka sposobami chemicznymu gówno daje. stosowałem AiptasiaX, juice juce, kalkwaser, wrzątek, kwasek cytrynowy, po użyciu każdego z nich dorodne osobniki znikały, ale pojawiały się maluchy w ilości dziesięciokrotnie większej. A u mnie chelmon zamiast wyjadać ten las na skale to czeka za mrożonkami RE: Wasze sposoby na walkę z Apitasią! - Grzegorz - 21-03-2016 19:47 bohen21 napisał(a):A u mnie chelmon zamiast wyjadać ten las na skale to czeka za mrożonkamiJak niema innych ryb weź go głodem może zmięknie. RE: Wasze sposoby na walkę z Apitasią! - Patyczak97 - 21-03-2016 22:08 Hahahahaha. Bohen i zbiornik z jedną rybą ![]() RE: Wasze sposoby na walkę z Apitasią! - bohen21 - 21-03-2016 22:59 oj tam oj tam, na chwile obecną tylko w morskim mam przerybienie ![]() ![]() RE: Wasze sposoby na walkę z Apitasią! - air - 21-03-2016 23:59 Operacja wycięcia apitasii przebiegła pomyślnie. Po 5 godzinnym zabiegu mogę stwierdzic ze koralowiec bedzie zyl! ![]() ![]() |