miękka woda dla roślin / minerały - Wersja do druku +- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl) +-- Dział: Akwarystyka słodkowodna (/forumdisplay.php?fid=5) +--- Dział: Chemia wody (/forumdisplay.php?fid=17) +--- Wątek: miękka woda dla roślin / minerały (/showthread.php?tid=9038) |
miękka woda dla roślin / minerały - Ścigol - 28-01-2016 23:11 Witam Was. Przyszedł czas przesiąść się z kranówki ratajskiej na miękką wodę i tu mam lawinę pytań z tym związanych. Zacznę od tego że chcę uzyskać KH 4 GH 8.(czytałem że takie parametry są OK) Rozumiem że schemat działania jest taki: 1. wykonuje pomiar swojej kranówki. 2. odmierzam odpowiednią ilość odstanej kranówki dolewam odpowiednią ilość RO 3. wlewam do akwarium i mam KH 4 i pewnie coś około GH 8 Tylko co z minerałami pewne będzie ich zbyt mało. W jaki sposób mam dozować minerały? Generalnie nie ogarniam tego tematu. Czy jest jakiś inny sposób? Mam testy na KH GH i PH pewnie jeszcze będę musiał dokupić na Mg i Ca? RE: miękka woda dla roślin / minerały - matoole - 28-01-2016 23:29 Będziesz miał jałowe podłoże? Będziesz podmieniał wodę baaaardzo rzadko ? Będzie CO2? Mam minimalnie wyższe twardości wody ,gazuję CO2,wodę wymieniam raz na miesiąc lub rzadziej w ilości ok 20-30%. Leję węgiel raz na dwa,trzy dni -jedno kliknięcie na baniak 64l.Potas jak sobie przypomnę. Nie mam problemów z roślinami ,a mam sporo rosnących w toni ,kilka wymagających. Nie brak im minerałów, rosną sobie powolutku przy oświetleniu porównywalnym z Low Tech Testy na Mg i Ca? Po co? RE: miękka woda dla roślin / minerały - Ścigol - 28-01-2016 23:47 Widzę że te dane mogą pomóc. 80x40x45h= 144l brutto światło 4x24waty w tym 1xsylwania grolux = 0,6(6)w/l mam ziemie w podłożu podaje CO2 i leje mikro i makro generalnie wszystko śmiga na kranówce i rośnie jak szalone ale chcę przesiąść się na wodę RO i trzymać roślinny które tego wymagają (KH 4) Testy Mg i Ca nie wiem po co.. gdzieś wyczytałem że jest taki stosunek 1st. Gh=7,14 Ca 1 st. Gh=4,13 Mg i można sobie wyliczyć na podstawia testu ile trzeba dolać MgSO4. Nie rozumiem z tego za wiele i szukam wiedzy. RE: miękka woda dla roślin / minerały - edison - 29-01-2016 08:37 Stosując 100% ro i mineralizator nie będziesz miał dylematu czy brakuje pierwiastków. W roślinnym mam nawet ciut mniejsze twardości. RE: miękka woda dla roślin / minerały - Ścigol - 29-01-2016 09:11 W sumie racja jest to pewnie prostsze. Jaki mineralizator polecasz? Jeszcze akwarium mam zalane kranówką i w sumie niewiele jeszcze podmieniłem na RO. To teraz robić podmiany pewnie około 40% na RO z mineralizatorem i pewnie dopiero z jakiś czas osiągnę wartości jakie mnie interesują. RE: miękka woda dla roślin / minerały - edison - 29-01-2016 10:04 stosuje mineralizator seachem bo nie podnosi mi kh, tą wartośc lekko podniosą kamienie i nawozy i tak uzyskuje w akwarium kh około 3 lub 4 RE: miękka woda dla roślin / minerały - melag - 29-01-2016 12:42 Shrimp Mineral, rownież nie podnosi kh. RE: miękka woda dla roślin / minerały - Ścigol - 29-01-2016 14:52 Dziękuje za informacje Panowie. No to fajnie widzę że jeden tańszy drugi droższy i nie jest to tak zakręcone jak się mi zdawało. Pewnie zabiorę się za ten tańszy na razie. Jeszcze raz dzięki i niech wam ładnie wszystko rośnie RE: miękka woda dla roślin / minerały - edison - 29-01-2016 17:45 seachem jest wielokrotnie tańszy bo jest bardzo wydajny. 2gr. mineralizuje 10l. wody ro. |