![]() |
Karmienie korali - Wersja do druku +- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl) +-- Dział: Akwarystyka morska (/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Wszystko dotyczące akwarystyki morskiej (/forumdisplay.php?fid=18) +--- Wątek: Karmienie korali (/showthread.php?tid=8863) |
Karmienie korali - edison - 01-12-2015 01:15 Czym karmicie swoje korale, jakim sposobem i o jakiej porze należy karmić . W mojej obsadzie głównie korale miękkie kilka LPS i SPS i ukwiał. Ukwiał jest karmiony co drugi dzień różnego typu mrożonkami na przemian z endlerkami. Reszta codziennie dostaje fitoplankton 5ml. dzień i 5ml noc Dzisiaj w moje ręce dostał się moim zdaniem bardzo dobry pokarm firmy Hikari Coralific Delite , nie opada na dno a robi się taka mgiełka która jest natychmiast rozprowadzona po całym akwarium, oczywiście zależy jak gęsto rozrobimy pokarm z wodą przed wlaniem do akwarium. Tym preparatem karmie już rozrobioną zawiesiną 5ml dzień do toni wody i 10ml. noc ale konkretnie pod polipy korali strzykawką. RE: Karmienie korali - maciejk1976 - 01-12-2015 10:32 Ja karmie głównie Coral F Aquaforestu 5 ml bezpośrednio do wody około godziny po zgaszeniu światła, korale są zadowolone co objawia się pompowaniem i szybkim wzrostem. Oprócz tego stosuję jeszcze suplementy Coral A, Coral E, Coral V z Aquaforestu też mniej więcej godzinę po zgaszeniu światła, co drugi dzień na przemian z Coral F. Ostatnio wpadła mi w ręce próbka CoralCaptiv-E i powiem szczerze LPSy są bardzo zadowolone (niestety nie jest to pokarm dla miękasów). Jest on na tyle dobry że nie trzeba go wcześniej namaczać wystarczy odrobinę wsypać przy cyrkulacji. RE: Karmienie korali - Patyczak97 - 01-12-2015 15:01 Raz w tygodniu mrożony mysis do mordkowo dla lps'ów i ukwiału. Od święta daje rozrobione pół kostki czerwonego planktonu/ikry morskiej ale z umiarem co by się parametry nie rozjechały. Hikari Coralific Delite już czeka na testy. RE: Karmienie korali - edison - 01-12-2015 15:29 Patyczak podziel Hikari sobie te opakowanie na 30 części . Na stronie producenta wyczytalem jak to się dawkuje , na dwa sposoby czyli gesto i zawiesina. 1opcja- 2 jednostki wody do jednej pokarmu 2 opcja 4 jednostki wody do jednej pokarmu Mi się wydaje że korale miękkie są pootwierane w dzień a twarde w nocy i tak dawkuje. RE: Karmienie korali - Patyczak97 - 02-12-2015 00:41 To przygotowanie też wyczytalem tylko że nie mam pojęcia ile to jednostka wody ![]() |