Ślimaki na glony - Wersja do druku +- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl) +-- Dział: Akwarystyka słodkowodna (/forumdisplay.php?fid=5) +--- Dział: Krewetki, raki, kraby, ślimaki (/forumdisplay.php?fid=25) +--- Wątek: Ślimaki na glony (/showthread.php?tid=8461) Strony: 1 2 |
Ślimaki na glony - Miyuki - 28-07-2015 15:18 Witam, ponoć popularne stały się ślimale na glony ale widze, że tu na forum niezbyt chętnie wypowiadacie się na ich temat więc ja może zapytam: - czy rzeczywiście warto mieć te żyjątka w akwarium i jak bardzo są skuteczne w walce z glonami? - ile wrzucić ich do szkła o pojemności 25L? - jakie gatunki szczególnie polecacie nie powodujące plagi i nie niszczące roślin? - w jakich sklepach w Poznaniu są dostępne? wiem, że co niektórzy mają zwyczaj natychmiast odsyłac do googli zamiast się wypowiedzieć więc licze, że sa tu osoby, które jednak podzielą się swoim doświadczeniem RE: Ślimaki na glony - 123456789 - 28-07-2015 15:29 Miyuki napisał(a):Witam, ponoć popularne stały się ślimale na glony ale widze, że tu na forum niezbyt chętnie wypowiadacie się na ich temat więc ja może zapytam:1. Warto 2. 2-3 szt. 3. Kup Military Helmet, a z daleka o Neritin (srają jajkami po całym zbiorniku. 4. Dostępne w każdym szanującym się sklepie akwarystycznym, który sprzedaje ryby. I na koniec na glony najlepsza jest głowa, która wie jak dbać o akwarium, by tych glonów była ograniczona ilość. RE: Ślimaki na glony - Aqua Store - 28-07-2015 15:58 Oczywiście że warto mieć, Neritina, albo Military Helmet, oba wymagają słonej wody do rozmnażania więc plagi nie będzie. Helmet lepszy, bo w dzień jest mało widoczny a jednocześnie potrafi wyczyścić glon który normalnie wymaga interwencji środków chemicznych, bo mechanicznie nie da się go pozbyć przy użyciu dostępnych narzędzi. 1 na 10L jest idealnie RE: Ślimaki na glony - neo_82 - 28-07-2015 20:08 hmm A czy helenki wraz z helmetami mogą w zgodzie żyć ? Aqua Store napisał(a):1 na 10L jest idealniekurcze musze jeszcze dokupić 25 ślimaków do jednego a w drugim pomyśle na początek 36 RE: Ślimaki na glony - pniewiaki - 28-07-2015 20:09 U mnie Helenki żyją z 2-ma Helmetami i jakoś im nie jest źle RE: Ślimaki na glony - macius - 28-07-2015 20:42 Neritinia potrzebuje słonej wody do rozmnażania, ale nie przeszkadza jej to w składaniu jaj wszędzie, ciężko się tego potem pozbyć jak już zacznie przeszkadzać. I przydaje się szczelne zakrycie zbiornika- u mnie uciekły szczeliną obok kaskady i niestety nie zdążyłem znaleźć ich odpowiednio wcześnie. RE: Ślimaki na glony - kapuczino - 28-07-2015 20:55 U mnie w jednym ze zbiorników cztery helmety żyją z jedną helenką. Mam wrażenie, że helmet ma taką "pancerną" budowę, że helenka może mieć kłopot, żeby się do niego dobrać. Co do sklepów - mam 5 helmetów z Czerwonej Torebki i 5 od filomuchy - wszystkie żyją i mają się dobrze. Jedyne co, to jeden ze ślimaków z Czerwonej Torebki miał (i nadal ma) muszlę pokrytą takimi białymi kółkami - co to, nie wiem, może pozostałości po jakiejś ikrze... RE: Ślimaki na glony - edison - 28-07-2015 21:09 kapuczino napisał(a):muszlę pokrytą takimi białymi kółkamiJaja tych ślimaków. RE: Ślimaki na glony - kapuczino - 28-07-2015 21:17 Pewnie tak. No, nieładnie to wygląda niestety. :/ RE: Ślimaki na glony - 123456789 - 28-07-2015 21:46 edison napisał(a):Helmety składają jaja na sobie, a Neritiny gdzie popadnie, dlatego wolę helmety.kapuczino napisał(a):muszlę pokrytą takimi białymi kółkamiJaja tych ślimaków. RE: Ślimaki na glony - Miyuki - 29-07-2015 12:41 Dziękuję bardzo wszystkim za odpowiedzi dobrze wiedzieć, że istnieją ślimale do których nie trzeba miec obaw ;p właśnie się zastanawiałam nad kupnem od filomuchy ale dziwnie różne sa opinie na temat tego sprzedawcy. Ślimaki na glony - kapuczino - 29-07-2015 13:39 Według mnie nie masz co się bać. Tylko zadbaj o aklimatyzację stworów (jak zawsze zresztą). RE: Ślimaki na glony - Aqua Store - 29-07-2015 14:44 Tylko uważaj, bo stwory od filomuchy mogą pierwszy raz w życiu widzieć światło RE: Ślimaki na glony - Miyuki - 29-07-2015 22:55 haha ok wezmę to pod uwagę ;p RE: Ślimaki na glony - fazi_poz - 30-07-2015 08:22 A światło wypali im oczy i zgniecie skorupy... Masło, miało już nie być bicia piany w tej kwestii na forum, jednak widzę, ze powstrzymać się nie możesz Jakiś konflikt interesów Ci się włączył? |