Ziemia w akwarium. - Wersja do druku +- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl) +-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Forum ogólne (/forumdisplay.php?fid=27) +--- Wątek: Ziemia w akwarium. (/showthread.php?tid=8446) |
Ziemia w akwarium. - fajfer - 24-07-2015 08:50 Witam koleżanki i kolegów. Potrzebuję pomocy, gdzie w poznaniu zakupię sprawdzoną ziemię do akwarium? Mam jeszcze pytanie czy po ułożeniu ziemi w akwarium nim przykryję ją żwirkiem kładziemy siatkę czy ten zabieg nie jest musem? RE: Ziemia w akwarium. - bohen21 - 24-07-2015 09:04 ja kupowałem w biedronce kładłem siatke i sobie chwale, lecz wielu twierdzi że nie trzeba a nawet nie powinno sie kłaść RE: Ziemia w akwarium. - fajfer - 24-07-2015 09:19 W biedronce ostatnio patrzyłem i jest ziemia ogrodowa, ale w składzie są nawozy, a wyczytałem, że to niedobrze. RE: Ziemia w akwarium. - bohen21 - 24-07-2015 10:19 nie wiem jak teraz, ja używałem ziemi z biedry jakieś 5 lat temu i nie było nic w niej. również nie stosowałem jej do LT bo miałem typowego HT 0,9W CO2 itp RE: Ziemia w akwarium. - matoole - 24-07-2015 14:53 fajfer napisał(a):Potrzebuję pomocy, gdzie w poznaniu zakupię sprawdzoną ziemię do akwarium? Ciężko znaleźć ziemię bez NPK,w swoich akwariach mam zwykłą ziemię z łąki,do tego glina,lawa. Siatki nie używaj.Wielokrotnie wyrywałem rośliny z korzeniami i żaden syf się nie unosił,wystarczy odpowiednia grubość żwiru. RE: Ziemia w akwarium. - jagoo - 25-07-2015 19:45 Co do siatki jak piszą wcześniej, zdania są podzielone, ja nie mam i nie żałuje, ziemia? z kretowiska - Kiekrz zaplecze Szkoły Podstawowej, nic do niej nie dawałem, ale trzeba dać na wierzch dużo żwiru, żeby nie było problemu , u mnie pomiędzy 4-6 cm i nic się nie dzieje, baniak zalany we Wrześniu ubiegłego roku. Powodzenia RE: Ziemia w akwarium. - leeusr - 26-07-2015 10:22 matoole napisał(a):Ciężko znaleźć ziemię bez NPKza to łatwo znaleźć torf bez nawozow o dowolnym ph, ktory mozna zmieszac z kretowiskiem. Co do siatki, ja jestem po stronie, że jesli masz 6cm zwiru nad torfem, to nic sie nie przeciśnie RE: Ziemia w akwarium. - fajfer - 29-07-2015 16:36 Witam czy do ziemi jak dodam kulki filtusa to wystarczy czy coś jeszcze dodać??? |