Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska
trawnik - Wersja do druku

+- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl)
+-- Dział: Akwarystyka słodkowodna (/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Rośliny oraz glony (/forumdisplay.php?fid=30)
+--- Wątek: trawnik (/showthread.php?tid=7848)

trawnik - HOLI - 27-02-2015 18:30

Witam. zmieniłem podłoże na aa substrate 2 i chciałbym założyć trawnik. Myśle nad glosia lub małym henkiem ( chociaz slyszałem ze lubi marniec ) . Nie wiem natomiast czy na tym podłozu bedzie sie dobrze trzymać ? Substrat jest lekki. Nigdy nie sadziłem tak drobnych roslin.

RE: trawnik - bohen21 - 27-02-2015 18:35

ja mam glosie w manado, lekkie podłoże, i zaje... fajnie rośnie

RE: trawnik - HOLI - 27-02-2015 18:52

Dzieki, chyba sie przekonam :-). Choc trapi mnie sadzenie takich drobiazgow, jeszcze z żelu to tym bardziej :-)

RE: trawnik - czarex - 27-02-2015 18:57

ja na AA2 mam staurogyne Wink miło Smile

RE: trawnik - joke00 - 27-02-2015 19:54

Dawaj glosie, henio jest z natury humorzasty i czasami nie wychodzi za pierwszym razem i drugim.
Jak jesteś cierpliwy to warto spróbować bo cieszy. U mnie jedno i drugie rośnie na żwirku kwarcowym co troszkę w pewnym sensie pomaga bo to cięższe podłoże i rzadziej wypływa zanim się ukorzeni.

RE: trawnik - edison - 27-02-2015 19:57

joke00 napisał(a):w pewnym sensie pomaga bo to cięższe podłoże i rzadziej wypływa zanim się ukorzeni.
Bo trzeba umieć go posadzić Smile Sadzi się pod podłoże ale tak żeby wystawało z 2,3mm był już ten sposób opisywany na forum i omawiane na spotkaniach.

RE: trawnik - joke00 - 27-02-2015 20:19

Ja nie mam problemu - tylko pisałem że ludzie mają Wink

RE: trawnik - HOLI - 27-02-2015 22:42

edison napisał(a):Sadzi się pod podłoże ale tak żeby wystawało z 2,3mm był już ten sposób opisywany na forum i omawiane na spotkaniach.
A glosie ? Tez wiecej pod podloże czy nie ?

czarex napisał(a):ja na AA2 mam staurogyne Wink miło Smile

Staurogyne mam ale po przycince nieciekawie wylgąda , takie badyle zostaja :/

RE: trawnik - bohen21 - 27-02-2015 23:17

glosie najlepiej sadzić sadzonkę po sadzonce, wciskając w podłoże żeby listki wystawały, jak nie masz ryb kopiących to nie powinno być problemu, u mnie na manado nawet zbrojniki niebieskie, kiryski sterby i skalary wraz z paletkami nie wykopałyTongue

RE: trawnik - HOLI - 28-02-2015 15:05

trawnik posadzony
w tym miejscu dziękuję koledze Bohenowi za propozycję kupna glosi ale już wczoraj zarezerwowałem w sklepie a słowo droższe od pieniędzy.
Jedno tylko mnie nurtuję. Opakowanie nie było opisane i mam zgrychę czy to G. elatinoides czy elatine hydropiper ? Jakoś drobne mi się wydaję .

[Obrazek: cam01078.jpg]

[Obrazek: cam01080.jpg]

[Obrazek: cam01081.jpg]