Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska
parvula czyszczenie - Wersja do druku

+- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl)
+-- Dział: Akwarystyka słodkowodna (/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Rośliny oraz glony (/forumdisplay.php?fid=30)
+--- Wątek: parvula czyszczenie (/showthread.php?tid=7552)

parvula czyszczenie - wujek - 14-01-2015 13:53

Siema mam pytanie, jak czyścicie swoją parvule? chodzi mi o resztki pomiędzy źdźbłami, jakieś tam mułek i przede wszystkim ścinki z mchów, które włażą pomiędzy parvule i tam wegetują. Odmulaczem nie mogę do tego dojść bo albo nie ściąga, albo wyrywa krzaki, jak działam z pensetą to po pół godzinie wyciągania ścinków wielkości 0,5cm dostaje szału i odpuszczam. Parvula cały czas zarasta a pomiędzy nią ten syf, myślałem już nawet o jakimś grzebieniu, ale czesanie trawy to chyba dość dziwny pomysł Tongue jakieś inne propozycje?

RE: parvula czyszczenie - maslo_82 - 14-01-2015 14:15

golisz na zero i po temacie Smile

RE: parvula czyszczenie - wujek - 14-01-2015 14:48

jest to jakieś rozwiązanie ale dość drastyczne Smile

RE: parvula czyszczenie - Kamikaze14 - 14-01-2015 15:36

Wężyk PU, usta, wiaderko. Ja tnę mech bezpośrednio przy podmianie wody pod wężykiem, który od razu całe przycinki wciąga.

RE: parvula czyszczenie - maslo_82 - 14-01-2015 16:11

Tak czy inaczej Ciebie to czeka, więc nie ma się co szczypać.

RE: parvula czyszczenie - wujek - 14-01-2015 16:18

Kamikaze14 napisał(a):Wężyk PU, usta, wiaderko. Ja tnę mech bezpośrednio przy podmianie wody pod wężykiem, który od razu całe przycinki wciąga.

to chyba muszę osobiście zobaczyć jak w wężyk akwariowy mieszczą się ścinki wielkości średnio 0,5-1,5cm
z wężem do odmulacza to się zgodzę, ale przy przycinaniu mchów w kostce to dwa razy całą wodę spuszczę niż wszystkie krzaki przytnę

RE: parvula czyszczenie - leeusr - 14-01-2015 21:13

ja czyszcze akwa tak:
mam maly zbiornik np wiadro (położone ponizej akwa) w którym jest mała pompa z gęstą gąbką i ona pompuje wodę spowrotem do akwa, tym samy mogę spokojnie wężem caly syf zbierać
w ten sposób przycinam tez pelie i inne syfiace rośliny

sorry z brak fontów - telefonu piszę

do czyszczenia (zaciagania) używam węża 12mm spokojnie wciaga spore rośliny a te jeszcze większe to juz można pensetą wybrać