Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska
okrzemek , pył - Wersja do druku

+- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl)
+-- Dział: Akwarystyka słodkowodna (/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Rośliny oraz glony (/forumdisplay.php?fid=30)
+--- Wątek: okrzemek , pył (/showthread.php?tid=7507)

Strony: 1 2

okrzemek , pył - HOLI - 08-01-2015 18:10

Witam. Akwa ma miesiąc jest jeszcze bez obsady.Problem to okrzemek na kryptokoronie i na ludwidze czyli na wiekszych liściach. Dodatkowo na koszeniu najbardziej na górze gdzie więcej światła osadza się jasno zielony pył jak to przetre zlatuje i pływa jak pył w wodzie. ogólnie woda wygląda jakby była mleczna delikatnie. jak to unicestwić ?

RE: okrzemek , pył - utopia - 08-01-2015 18:35

amano , otoski ..będą zachwycone jednak mleczna woda to to nie okrzemki ..

RE: okrzemek , pył - joke00 - 08-01-2015 20:44

I ślimaki Military Helmet żywią się przede wszystkim glonami.

RE: okrzemek , pył - HOLI - 08-01-2015 21:54

No więc myślałem o amano i otosie ale nie wiem jak dadzą rade przy bimbrmwni. Co do wody to nie mam też pojecia bo pierwszy raz tak mi sie utrzymuje... może to problem bakteri sam nie wiem.

RE: okrzemek , pył - leeusr - 08-01-2015 22:00

HOLI napisał(a):amano i otosie ale nie wiem jak dadzą rade przy bimbrmwni
mam bimbrownie i amano i otoski od dawna, wszystko pieknie sie ma.
A moze masz źle skonstruowaną bimbrownie i wlasnie ten pył to syf z bimbrowni?

RE: okrzemek , pył - HOLI - 08-01-2015 22:08

Raczej jest ok. Typowy schemat z 2 butlami. Jedna zacier druga czysta woda...

RE: okrzemek , pył - HOLI - 09-01-2015 19:16

Zauważyłem nicienie więc wyglądałoby że szkło dojrzałe... WIęc nie ma pojęcia skąd to zmętnienie i fafoły.

RE: okrzemek , pył - joke00 - 10-01-2015 12:05

1. Czy w filtrze masz włókninę?
2. Masz w akwarium garbniki - szyszki olchy itp? A może torf masz w filtrze?
Białawy nalot to najczęściej zakwit pierwotniaków.
Sprawa może dotyczyć dojrzewania akwarium, albo destabilizacji i powinna minąć za jakiś czas. Zawsze można wspomóc się chemią, żeby trochę pomóc naturze.

RE: okrzemek , pył - HOLI - 10-01-2015 13:08

1. mam standardową gąbkę jaka była w filtrze , zawsze sie na tym opierałem i nie było problemów jak tym razem . Nie jest ani gęsta ani gruba , jest taka pośrednia. Tez myślałem o tym nawet pytałem bohena czy nie ma czasami waty bo w jego kostce był kryształ ( a on ma gąbkę i ceramikę ). Nie wiem natomiast jak ją zastosować czy w oby komorach czy w jednej tak żeby nie zasyfiała sie szybko...

2. nie ma żadnych garbników ... tylko korzeń

RE: okrzemek , pył - joke00 - 10-01-2015 14:03

Włókninę można dać tylko na miesiąc potem wyrzucić, ale zatrzyma więcej syfu. Myślę, że na razie po za ewentualnym dołożeniem włókniny nic bym nie robił tylko poczekał jeszcze. Może być za mało bakterii w filtrze.

RE: okrzemek , pył - HOLI - 11-01-2015 20:22

Wróciłem właśnie z pobytu poza domem , a w szkle upa pływających nitek białych jakby martwych nicieni :\ więc jutro kupuje watę do filtra i nie wiem czy zastosować noplanarie bo mam jwszcze troche z przeszłości... Ale po cho*ere te zmętnienie. Nie wiem co ty nie gra przecież to nie pierwsze szkło.

RE: okrzemek , pył - joke00 - 11-01-2015 23:22

Daj teraz ostre foto

RE: okrzemek , pył - HOLI - 12-01-2015 11:07

Nie jestem w stanie tego uchwycic spróbuje jeszcze później może się uda.

RE: okrzemek , pył - joke00 - 12-01-2015 11:32

Coraz bardziej skłaniam się, że to pierwotniaki opanowały ci zbiornik. Na nie chemii nie warto lać, przejdzie samo tylko potrzeba czasu. Daj tą watę do filtra i ustaw wylot na napowietrzanie, jeśli mam rację to zapomnisz o problemie po paru dniach.

RE: okrzemek , pył - HOLI - 12-01-2015 12:08

Filtr to kaskada napowietrzyć mogę jedynie przez obniżenie tafli wody. Dzisiaj ide po wate i otosy oraz amanki bo okrzemek sie rozbestwia.