Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska
Postrzępione i dziurawe liście roślin - Wersja do druku

+- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl)
+-- Dział: Akwarystyka słodkowodna (/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Rośliny oraz glony (/forumdisplay.php?fid=30)
+--- Wątek: Postrzępione i dziurawe liście roślin (/showthread.php?tid=7263)

Postrzępione i dziurawe liście roślin - Chilus - 24-11-2014 13:00

Witam forumowiczów. Problem jak w temacie. Poza tym nic się nie dzieje, liście nie żółkną, nie brązowieją tylko robią się w nich dziury, a niektóre stają się postrzępione. Nawożę potasem i żelazem. Znacie jakąś receptę na taką przypadłość?? Z góry dziękuję

RE: Postrzępione i dziurawe liście roślin - wujek - 24-11-2014 14:03

A Jakie rośliny i jaka obsada?

RE: Postrzępione i dziurawe liście roślin - Chilus - 24-11-2014 14:21

Mam Niebiańskie Danio Perłowe, a rośliny to przede wszystkim Bakopa karolińska i żabienica - długie cienkie listki (nie pamiętam nazwy, podobna do wysokiej trawyWink).
Jest też Alternanthera, z którą też nie jest najlepiej, a kryptokoryna jest w doskonałej kondycji.

Chyba nie skończę pisaćWink Zapomniałem o Limophilii - z nią też jest źle. To chyba już wszystkie roślinkiWink

RE: Postrzępione i dziurawe liście roślin - oOSlawekoO - 11-12-2014 22:05

Witam, mam podobnie i również chciałem się zwrócić z pytaniem odnośnie mojej Alternanthera.
Zbiornik 200l, podawane CO2, Micro oraz Macro, temp 28'C, Woda (osmoza + uzdatniacz hydro aqua plus Potas). Liście z dnia na dzień zrobiły się całe w dziurkach i teraz rozpadają się, lecz nie obserwuję objawów gnicia. Dodam że roślina rośnie i kolejne partie młodych odrostów wykazują tę samą cechę.

RE: Postrzępione i dziurawe liście roślin - gleba413 - 11-12-2014 23:37

Mam tak samo wszystkie echinodorusy tak u mnie wyglądają rosły dobrze a teraz liście jak by bronzowialy i się rozpadają odrosty też

RE: Postrzępione i dziurawe liście roślin - utopia - 12-12-2014 10:27

Braki w suplementacji - rośliny głodują .
Inna sprawa to karmienie ryb . Jeśli mają monotonną dietę to starają się uzupełniać podgryzając rośliny .
Wbrew powszechnym opiniom robią tak nawet zwierzęta które w swojej diecie nie mają roślin - nie tylko ryby

RE: Postrzępione i dziurawe liście roślin - gleba413 - 12-12-2014 19:28

To nie ryby

RE: Postrzępione i dziurawe liście roślin - alarmowiec - 13-12-2014 11:26

A robicie koledzy podmiany wody bo i ich brak to najczęstszy powód . Musicie coś więcej napisać tzn. podmiany i nawożenie inaczej trudno doradzić Smile . Często dziurki zwłaszcza w alternanthera robi zbrojnik niebieski błędnie nazywany glonojadem Smile

RE: Postrzępione i dziurawe liście roślin - gleba413 - 14-12-2014 11:05

Nie mam zbrojnika

RE: Postrzępione i dziurawe liście roślin - Chilus - 14-12-2014 20:26

Podmiana wody raz w tygodniu ok 15%. Nawożę wyłącznie potasem i żelazem