Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska
Problem z glonami i marniejącymi roślinami - Wersja do druku

+- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl)
+-- Dział: Akwarystyka słodkowodna (/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Rośliny oraz glony (/forumdisplay.php?fid=30)
+--- Wątek: Problem z glonami i marniejącymi roślinami (/showthread.php?tid=6756)

Problem z glonami i marniejącymi roślinami - pniewiaki - 14-08-2014 18:41

Panie i Panowie mam wielki problem. Dostałem w prezencie akwarium małe bo małe 25 litrów ale jest. Były do niego sztuczne roślinki. Postanowiłem więc zakupić żywe. Kupiłem takie z podcinki i niestety zaczęły niszczeć i obumierać. Podejrzewam, że mogą to być glony i dlatego prosze o pomoc Was doświadczonych. Pokazuje zdjęcia i proszę powiedzcie mi co to jest i jak cie tego cholerstwa pozbyć.

http://postimg.org/gallery/eo4zvuao/dc4b03a5/

Dodam tylko że wczoraj wymieniłem kompletnie całą wodę wszystko wypłukałem i wygląda jak wygląda

Poprawiłem temat wątku
Stiep

RE: POMOCY - maslo_82 - 14-08-2014 20:14

Po pierwsze, temat postu wskazuje na treść.
Po drugie nie wpuszczamy więcej niż jednego samca bojownika do akwarium!!!
Po trzecie, nigdy nie wymianiamy całej wody i nie płuczemy wszystkiego!!!
Po czwarte, Bolbitis jest za dużą rośliną do tego akwarium.
Po piąte, kup normalne rośliny do tego akwarium. jakiś Nurzaniec na początek będzie dobry.
Koledzy i koleżanki napiszą co jeszcze, ale jedno jest pewne, wiele nauki przed Tobą, bo wszystko zrobiłeś źle.

RE: POMOCY - pniewiaki - 14-08-2014 20:21

No dałem ciała na poczatek ale mam 1 samca bojownika i 3 samice Smile

RE: POMOCY - Stiep - 14-08-2014 20:32

Na początek poczytaj posty z tego działu: http://www.akwarysci-poznan.pl/forum/forumdisplay.php?fid=10
Znajdziesz tam wiele informacji niezbędnych dla początkującego akwarysty.

RE: Problem z glonami i marniejącymi roślinami - pniewiaki - 14-08-2014 20:45

No ok ale mam już ryby i nie bardzo mam co z nimi zrobić więc teraz jakoś z tematem muszę sobie poradzić. Akwarium póki co małe ale jest więc co wg Was zrobić? gdzie i jakie roślinki zakupić? Może ktoś odda ? odsprzeda ? Jakieś nawozy czy jak ?

Ps. Do Czmonia nie jadę Panie Rafale Smile

RE: Problem z glonami i marniejącymi roślinami - maslo_82 - 14-08-2014 21:58

Wszystko zależy jak chcesz do tematu podejść finansowo.

W takim zbiorniku można z powodzeniem trzymać krewetki Red Sakura, ładne korzenie z mchem, do tego jakieś microsorum mini, kilka gupików endlera, może jakieś inne rybki. Do tego przydałoby się 4-5 litrów podłoża granulowanego.

RE: Problem z glonami i marniejącymi roślinami - Banano89 - 14-08-2014 22:18

Jak nie chcesz płakać że rośliny padają, zdobądz sobie taką roślinkę, kryptokoryna aponogenowata, rośnie bez specjalnego podłoża zawsze i wszędzie, w małym akwarium powoli i karłowacieje. Do tego mech jawajski,pistia ,limnobium, te rośliny obejdą się bez nawożenia, sam Ci mogę dać. W 25 litrach no to neonki, rasbora, gupiki najlepiej same samce, do wyboru. Lub 1 bojownik. Jest jeszcze takie niewymagające zwierzątko jak karlik szponiasty-takie małe żabki.Można zaaranżować wtedy małe akwaterrarium,nie są wymagające. Jak nie chcesz wydawać dużo kasy ,postaw na same kamienie,piasek kwarcowy i te roślinki które wymieniłem. Te rośliny co masz-nie to podłoże .

RE: Problem z glonami i marniejącymi roślinami - bohen21 - 15-08-2014 00:01

kryptokoryna aponogenowata do 25l, no wybaczto na zbiorniki 200l się nadaje a nie na takie małe, jest wiele gatunków idealnych do takiego zbiorniczka

RE: Problem z glonami i marniejącymi roślinami - Banano89 - 15-08-2014 02:02

No wybacz,widać że nigdy nie miałeś w mniejszym akwarium bez nawożenia, mi przez 3 lata w takich 25l urosła do około 25cm i ani rusz dalej,więc skoro piszę to wiem co i jest to poparte jakimś doświadczeniem. Roślina karłowacieje i rośnie adekwatnie do litrażu. Inne gatunki też wymieniłem. Ale chłopak jest początkujący więc polecam mu to co nie sprawi problemu.

RE: Problem z glonami i marniejącymi roślinami - wujek - 15-08-2014 12:17

i przede ale przede wszystkim musisz mieś jakiś filtr w akwarium a nie brzęczyk, w to zainwestuj na pierwszym miejscu bo długo tak nie pociągniesz

RE: Problem z glonami i marniejącymi roślinami - maslo_82 - 15-08-2014 12:44

No, nawet nie zauważyłem braku filtra.

RE: Problem z glonami i marniejącymi roślinami - wujek - 15-08-2014 13:28

reszta chyba też nie zauważyła, poszedł bój o rośliny a podstawy zostały w lesie Tongue

RE: Problem z glonami i marniejącymi roślinami - pniewiaki - 17-08-2014 12:52

filtr jest, spokojnie, tyle ze nie ujety na zdjeciu.