Coś na okrzemki - Wersja do druku +- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl) +-- Dział: Akwarystyka słodkowodna (/forumdisplay.php?fid=5) +--- Dział: Rośliny oraz glony (/forumdisplay.php?fid=30) +--- Wątek: Coś na okrzemki (/showthread.php?tid=6629) |
Coś na okrzemki - Jarus - 05-07-2014 21:07 Hej! Ktoś zna jakieś działające metody zwalczania okrzemek? RE: Coś na okrzemki - arrowb - 06-07-2014 14:45 Otoski RE: Coś na okrzemki - Jarus - 06-07-2014 16:49 Za mały baniak. . Poza tym takie metody są raczej symboliczne. W baniaku jest BRĄZOWO - dosłownie wszystko jest nimi pokryte. RE: Coś na okrzemki - arrowb - 06-07-2014 17:03 Wpuść kilka na chwile i sie przekonasz czy to symboliczna metoda ... RE: Coś na okrzemki - Jarus - 06-07-2014 17:11 Odpadają. Ktoś poleci coś innego? RE: Coś na okrzemki - Jarus - 10-07-2014 22:45 No ok - pomyślałem chwilę i stwierdziłem że skoro i tak mam Otoski w innym baniaku (5 sztuk w 63) to dokupienie 3 kolejnych i wrzucenie ich do 30-tki na jakiś czas nie zaszkodzi. No i tu muszę przyznać CAŁKOWITĄ rację koledze Arrowb - jestem zaszokowany efektywnością w zżeraniu okrzemek przez te ryby! Zawsze traktowałem takie metody jako symboliczne (w końcu ile taka ryba może glona zjeść). Ale Otoski w 4 dni wyczyściły kamienie i wszystkie większe liście zjadając 70% okrzemek. A teraz wiszą na szybach z brzuchami napchanymi jak balony. Metoda rzeczywiście skuteczna. Zobaczymy czy nadal będzie mi tego dziadostwa przybywać. W każdym razie Arrowb dzięki za radę bo i czegoś nowego się dowiedziałem. |