czarne kropki - Wersja do druku +- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl) +-- Dział: Akwarystyka słodkowodna (/forumdisplay.php?fid=5) +--- Dział: Rośliny oraz glony (/forumdisplay.php?fid=30) +--- Wątek: czarne kropki (/showthread.php?tid=614) |
czarne kropki - czarex - 14-03-2011 15:43 witam! od kilku dni zauważyłem, że sporą część wolno rosnących roślin - m.in. Alternanthery, kilka liści żabienicy, aromatici, ale również ludwigii i kilku innych zaczęły pokrywać czarne kropki - czego to może być objaw?? obędzie się bez testów?? czy pomalutku muszę się oswajać z myślą, że są one niezbędne? światła sporo 72W/126l, nawożenie symfonia + żelazo i potas, podmianki ok 10l co tydzień, czasami częściej, CO2 z bimbrowni przez kostkę lipową! może ktoś miał podobną sytuację? RE: czarne kropki - pacmann - 14-03-2011 19:13 tutaj masz opis niedoborów Niedobory w Akwa RE: czarne kropki - czarex - 14-03-2011 20:26 czyżby potas? spróbuje zapodać troszkę makro i muszę obserwować, co się będzie działo dzięki bardzo RE: czarne kropki - pacmann - 14-03-2011 20:31 ogólnie kiedyś usłyszałem takie ogólne założenie problemy dotyczy liści: starych - MAKRO młodych - MIKRO Sam mam w tej chwili problem niedoborów i próbuję dojść czego brakuje. RE: czarne kropki - czarex - 14-03-2011 22:05 coś w tym musi być młode rosną jak szalone i są soczyście zielone - oczywiście te co mają problemem, który mnie jeszcze trafi, to to, że kropki pojawiają się na stosunkowo młodych liściach ;/ |