![]() |
Ryby + krewetki. - Wersja do druku +- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl) +-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Forum ogólne (/forumdisplay.php?fid=27) +--- Wątek: Ryby + krewetki. (/showthread.php?tid=5774) |
Ryby + krewetki. - Michal - 08-02-2014 22:31 Witam! Niecały rok temu założyłem akwarium (72 litry). Miałem w nim troszkę ryb - min. Pielęgniczki Ramireza - dwie parki. Pielęgniczki szybko rozpracowały mi 2 amano które wpuściłem i zatrzymały rozwój ślimaków (zjadając jajka). Niestety zachorowały i padły. Ślimaki rozmnożyły się niemiłosiernie ale już zostały usunięte. Ale nie w tym rzecz. Jako, że nie ma już pielęgniczek, chciałem wpuścić około 10-15 krewetek red cherry i 2-3 raczki (texanusy). Aktualna obsada: 2x glonojad syjamski albinos 2x gupik (dwa ogonki i pawie oczko) 4x razborka klinowa 2x otosek 4x cierniooczek (piskorek) W akwarium posiadam troszkę mchu taiwańskiego (dopiero dziś został zasadzony), żabienice i parę roślin podobnych do rogatka (i inne których nazw nie pamiętam). Poza tym spory piaskowiec ok 4kg i korzeń (więc redki miałyby gdzie się chować ![]() Jak myślicie czy przy aktualnej obsadzie nie byłoby problemu z trzymaniem krewetek? Chodzi raczej o krewetki bo raczki sobie poradzą (chyba, że się mylę). Pragnę też zaznaczyć, że przygodę z krewetkami i raczkami dopiero zaczynam. Sporo czytałem ale nie mam doświadczeń więc przepraszam jeśli palnąłem jakieś głupstwo ![]() Z góry dzięki za odpowiedź!! ![]() Pozdrawiam, Michał. RE: Ryby + krewetki. - Mikołaj - 08-02-2014 22:45 Problemem mogą być raczki dla krewetek RE: Ryby + krewetki. - Michal - 08-02-2014 22:58 Raczki dostanę od kolegi który sam trzyma je w krewetkarium. Mówił, że nie ma najmniejszego problemu i że raczki nic krewetką nie robią. RE: Ryby + krewetki. - sajmon12 - 09-02-2014 12:45 Raczki nic krewetkom nie zrobią ![]() RE: Ryby + krewetki. - Stiep - 09-02-2014 12:50 Co wy gadacie. Reczki bardzo skutecznie polują na krewetki. Nie raz widziałem ataki cpo na zdrowe redki. RE: Ryby + krewetki. - sajmon12 - 09-02-2014 13:43 Mam texanusy z krewetkami i nie raz widzialem jak rak chodzi po krewetkach i nic im nie robi. Zdarza sie ze raczek podejmie próbę ataku na krewetkę ale uda mu sie 1 raz na 20 upolować jakaś. http://www.youtube.com/watch?v=M45ULVsgmSI To jest filmik z mojego baniaczka ,pokazuje jakie szanse maja krewetki . RE: Ryby + krewetki. - maximus - 09-02-2014 13:52 Ustosunkował by sie ktoś do faktu rozpracowania amano przez ramki. Możliwe to? RE: Ryby + krewetki. - sajmon12 - 09-02-2014 13:58 U mnie nie zdarzyło sie żeby raczek zrobił krzywdę amano , ilość amano zawsze sie zgadzała ale zaraz znajdzie sie ktoś co napisze ze widział cos takiego na własne oczy ![]() RE: Ryby + krewetki. - Mikołaj - 09-02-2014 14:08 Widziałem atak na zbrojnika ![]() RE: Ryby + krewetki. - Patyczak97 - 09-02-2014 14:09 Koledze chyba chodzi o ramki- M. ramirezi ![]() ![]() RE: Ryby + krewetki. - krzych0062 - 09-02-2014 17:09 Praktycznie wszystko w akwa jest zagrożeniem dla krewetek, nawet wypławki ![]() Co do ataku ramirez na amano...Hm, prędzej powiedziałbym, że mogło by być odwrotnie ![]() RE: Ryby + krewetki. - Michal - 09-02-2014 23:49 Cóż widzę, że opinie są mocno podzielone... ![]() ![]() RE: Ryby + krewetki. - edison - 09-02-2014 23:51 Amano musiały być małe a ramirezki już wyrośnięte albo broniły malców innej opcji nie widzę. RE: Ryby + krewetki. - Michal - 11-02-2014 00:01 Witam! Edison ramirezki były jeszcze nie do końca wyrośnięte i malców nie miały... Aczkolwiek były dość agresywne. Co do mojego baniaczka dziś przyszły 3 raczki texanusy i ok 15 krewetek w mixie (za co jeszcze raz pragnę podziękować mojemu koledze - są piękne ![]() RE: Ryby + krewetki. - Mikołaj - 11-02-2014 00:51 Dobre złego początki. |