Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska
Problem z korzeniem - Wersja do druku

+- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl)
+-- Dział: Akwarystyka słodkowodna (/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Rośliny oraz glony (/forumdisplay.php?fid=30)
+--- Wątek: Problem z korzeniem (/showthread.php?tid=56)

Problem z korzeniem - aamis - 31-08-2010 22:04

Witam,
Mam problem z korzeniem w moim akwa.
Został zakupiony w sklepie jako gotowy do zanurzenia.
Po 2-3 dniach wyszła na nim jakaś galaretka-maź(?) biała.
Poczytałem na innych forach i piszą że to najprawdopodobniej soki korzeń puszcza i nieszkodliwe to jest - ale warto wygotować 30 min we wrzątku z solą.
No to wygotowałem około 2 godziny. No i nic... nalot ów się ponownie pojawił.
Nie wiem czy to takie "nic" i czy zniknie.
Wpuściłem do akwa dziś dwie krewetki amano i nie wiem czy im to nie zaszkodzi.
Co mi poradzicie z tym problemem korzeniowym?
aamis :/

- alarmowiec - 01-09-2010 01:21

Napisz cos blizej o tym zbiorniku. Jaki duzy ,jaka masz fitracje jakie podloze jaka woda (czy uzywasz Ro ) , jakie masz Ph , czy ten korzen zabarwia ci wode itp a moze wiesz z jakiego to drzewa jest .Jak dasz rade to zapraszamy na spotkanie w srode . Moze cos poradzimy.

- Codranger - 01-09-2010 13:19

Gdzieś czytałem że krewetki taki biały nalot zjedzą ;]

- rafal - 01-09-2010 13:20

Jak ja startowałem z akwa również miałem ten problem. Jednak krewetki bardzo w tej galarecie zasmakowały i problem zjadły Smile

- DUANDR - 01-09-2010 13:38

Możesz wpuścić drewnojady, zwykłe ancistrusy doskonale czyszczą wszelkie drewno z nalotów i miękkich tkanek. Kilka sztuk niekarmionych zbrojników powinno załatwić sprawę.

- drozdu2 - 03-09-2010 14:56

Ta biała maź to moze być plesń . Wygotuj porządnie korzeń w wodzie z sola i wyszoruj go

- Elfir - 14-09-2010 12:34

to pleśń. Jeśli masz krewety/zbrojniki/neritiny to sama zniknie Smile

- Renata27 - 14-12-2010 21:29

Też miałam taki problem z jednym korzeniem,nawet po dwóch gotowaniach w soli pleśń wychodziła. Potem glonojad i krewetki się tym zajęły,teraz już nic nie wychodzi

RE: Problem z korzeniem - Driver - 06-02-2012 22:30

miałem podobnie ale pewna kobieta ze sklepu poradziła moczyć w wodzie z sola i octem później wymieniać wode na czysta i dobrze wyplukiwac i u mnie problem znikl

RE: Problem z korzeniem - globoos - 06-02-2012 22:45

ta maź nie pojawia się tylko na korzeniach ale czasmi też na kamieniach.... to błona bakteryjna... z czasem zniknie.
Choć może błona bakteryjna to jedno a pleśń to drugie....
Ja otstnio też to miałem ale nie na korzeniu a na podłożu... po tygodniu wpuśćiłem krewetki.. i nie wiem czy zjadły czy zadeptały... ale zniknąło

RE: Problem z korzeniem - czarex - 07-02-2012 16:44

ja tam bym korzeń w ACE wymoczył Smile
a tak na poważnie - większość świeżych korzeni w akwarium chwyta nalot - krewecie, rybki i nie karmić - moment i będzie po sprawie!