Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska
Gdzie szukać przyczyny b. wysokiego poziomu No3? - Wersja do druku

+- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl)
+-- Dział: Akwarystyka słodkowodna (/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Chemia wody (/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Wątek: Gdzie szukać przyczyny b. wysokiego poziomu No3? (/showthread.php?tid=5086)

Gdzie szukać przyczyny b. wysokiego poziomu No3? - maximus - 01-10-2013 19:36

Robiłem z kolegą test na No3 i u mnie w mojej 25l wyszło 5 ale u kolegi w baniaku 240 wyszło bardzo wysoko, ok 140. Kolega podmienił połowę wody i nic się nie poprawiło. Testy zooleka zrobione zgodnie z instrukcją.

RE: Gdzie szukać przyczyny b. wysokiego poziomu No3? - slawek - 01-10-2013 20:08

Powitać 140 to bardzo dużo woda prawie 'zielona' ja bym zaczął od zmiany testów, gdzieś słyszałem że testy zooleku na No3 jest do bani polecają kropelkowe np. sery

RE: Gdzie szukać przyczyny b. wysokiego poziomu No3? - Mikołaj - 01-10-2013 20:09

przzyczyn może być wiele co ma w tym akwarium podłoże obsada roślinność ile tych roślin jak często podmienia i co leje Ro czy kranovit

RE: Gdzie szukać przyczyny b. wysokiego poziomu No3? - slawek - 01-10-2013 20:16

Podmiana wody , karmienie to podstawy ,jeżeli ktoś robi testy na No3 to powinien jakąś wiedze posiadać , tak mi się wydaje,

RE: Gdzie szukać przyczyny b. wysokiego poziomu No3? - bohen21 - 01-10-2013 20:28

jak szukasz przyczyny wysokiego no3 to potrzebne są: rodzaj podłoża, rodzaj filtracji, jaka obsada, sposób karmienia, ewentualny sposób nawożenia w tych rzeczach najczęściej kryje się powód wysokiego no3, a co do testów można spróbować innym, kropelkowym albo nawet paskowym żeby sprawdzić czy nam zoolek nie sfiksował, pozdro

RE: Gdzie szukać przyczyny b. wysokiego poziomu No3? - Mikołaj - 01-10-2013 20:41

i jeszcze porządnie wypłukać próbówkę bo też może przekłamać najlepiej kilka razy w wodzie z akwarium tqak samo strzykawkę jeśli używasz

RE: Gdzie szukać przyczyny b. wysokiego poziomu No3? - maximus - 01-10-2013 21:07

A więc tak , podłoże jbl mando czy jakoś tak. Z obsady ogólnie małe ryby, kilkanaście gupiki około 30, razbory klinowe około 10, kosiarka 2, nieduży glonojad, mieczyków para, para ramirezków trochę narybku. to chyba tyle. W kuble ceramika, granulat, włóknina. Karmienie płatkami. Nawożenie to CO2 z butli makro i tyle. Co dziwne woda nie jest zielona nie ma glonów w dużych ilościach, rośliny w przyzwoitym stanie. Kolega myślał że może testy walnięte ale u mnie zrobiliśmy i wyszło ok nawet bardzo ok a u niego max na skali. Probówka oczywiście konkretnie wypłukana przed próbą . Podmiana raz w tygodni 40l kran. Akwa bujnie obsadzone roślinami

RE: Gdzie szukać przyczyny b. wysokiego poziomu No3? - S'Sayan - 01-10-2013 22:05

Hmmm, wysokie NO3... Rośliny rosną czy w miejscu stoją?
Nawóz makro tzn.? Są fosforany i potas? Podajesz mikro?
NO3 w wielkim skrócie jest produktem przemiany NO2 przez bakterie nitryfikacyjne. Jak masz za dużo ryb i innych rozkładających się roślin, a za mało "odbiorców" w tym wypadku roślin NO3 będzie wysokie.

PS. Sprawdź NO3 kranówy.