Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska
Powiększenie krewetkarium. Parę pytań. - Wersja do druku

+- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl)
+-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Forum ogólne (/forumdisplay.php?fid=27)
+--- Wątek: Powiększenie krewetkarium. Parę pytań. (/showthread.php?tid=5020)

Powiększenie krewetkarium. Parę pytań. - Barbosa - 18-09-2013 09:46

Hej Smile
Planuję powiększyć moje krewetkarium, które założyłem na "próbę". Aktualne ma 10l... wiem, że to za mało nawet dla krewetek ale spodobało mi się i mam już akwarium 25l. Akwarium jest profilowane ale będzie stało tył na przód. Mam jednak parę pytań.
1. Jaki mam wybrać do niego filtr? Do wyboru mam dwa: Aquael FAN-1 wewnętrzny lub HBL-301 kaskadowy.
2. Jakie oświetlenie dać? Do wyboru 2 opcje: albo lampka Decolight aquaela 9W albo pod pokrywą wkręcić żarówkę 11W.
3. Czy nawożenie nawozami w płynie nie zaszkodzi krewetkom? Na razie mam zwykłe redki ale w póżniejszym czasie planuje dać CR.

RE: Powiększenie krewetkarium. Parę pytań. - sajmon12 - 18-09-2013 13:09

Ja miałem filtr FZN 1 na 30L i był za słaby, wymieniłem na FZN3 i ten daje rade (różnica w cenie jest nie wielka)

Oświetlenie 9w to mało , mozesz zamontować decolight duo (2x11w) ewentualnie pokrywa i tam zamontować świetlówkę Philipsa kolor biały zimny dostępna w castoramie na chyba 14w

nawozenie:
zwykłym krewetkom (redki, babaulti) nawozenie nie zaszkodzi, pod warunkiem ze bedziesz dawkował zgodnie z instrukcją. Jeżeli będziesz miał CR to będziesz musiał zrezygnować z nawożenia bo one są bardzo delikatne

RE: Powiększenie krewetkarium. Parę pytań. - Mikołaj - 18-09-2013 18:13

Pfff myślę że oświetlenie 22 w na 25 litrów to przesada decolight 11 w starczy na podłoże bym dał substrat i problem nawożenia z głowy np prosoila filtr jakiś 300l/h tu nie mam wielkiej wiedzy

RE: Powiększenie krewetkarium. Parę pytań. - alarmowiec - 18-09-2013 18:38

Na profilowanym tyle kaskadę będzie trudno powiesić . Przy 11W świetlówce wcale zbyt dużo światła nie ma Smile

RE: Powiększenie krewetkarium. Parę pytań. - edison - 18-09-2013 19:02

Też tak sądzę 11w. Aquaela nie oświetli dobrze 25l. , nie chodzi tutaj o moc tylko że 1/3 akwarium jest w cieniu.

RE: Powiększenie krewetkarium. Parę pytań. - sajmon12 - 18-09-2013 20:05

Nie dawaj substratu tymbardziej (prosoil) jeżeli chcesz mieć CR !
Mikołaju bez urazy ale nie wiem skąd bierzesz swoją wiedzę, Twoje rady są w 98% nie trafione. Bardzo przepraszam za zaśmiecanie tematu ale juz po prostu nie wytrzymałem .

RE: Powiększenie krewetkarium. Parę pytań. - Mikołaj - 18-09-2013 20:40

Dlaczego niby Prosoil nie nadaję się do CR

Odp: Powiększenie krewetkarium. Parę pytań. - edison - 18-09-2013 23:30

Dlatego że podłoże prosoil jest przeznaczone dla roślin i nie uzyska się takich efektów jak przy dedykowanym podłożu dla krewetek.
Tylko pytanie co autor chcialby mieć typowe krewetkarium czy krewetki i piękne rośliny.
Crystale nie są trudnymi krewetkami jezeli trzymamy się pewnych zasad, radze od poczatku nastawić się na jeden gatunek bo Rc i Cr mają całkiem inne warunki.

RE: Powiększenie krewetkarium. Parę pytań. - Stiep - 18-09-2013 23:43

Skoro można trzymać crystale na amazonii to i na prosoilu powinny dać redę. Wprawdzie prosoila nie testowałem, ale na adzie miałem bardzo dobre wyniki.

Odp: Powiększenie krewetkarium. Parę pytań. - edison - 19-09-2013 00:02

Mam crystale na prosoilu od niecalego roku, złego słowa nie powiem.
Jest to takie połączenie roslinniaka z krewetkami .Ale teraz skłaniam sie ku typowym krewetkarium bo można je lepiej obserwować.

RE: Powiększenie krewetkarium. Parę pytań. - Barbosa - 19-09-2013 07:56

Ok dzięki za wszystkie odpowiedzi. Na razie kupiłem żarówkę o mocy 15W i 800 lumenów i barwie 4200k. Myślę, że na razie wystarczy Smile akwarium ma być ładne czyli ładne zdrowe rośliny i krewetki na razie będą to zwykłe redki i babauti. Jak przymierzę się do CR czy tigerów to myślałem o podłożu benibachi ale to później Smile Ok lecę tworzyć nowe lokum kreweciom Wink