Piasek kwarcowy na podłoże - Wersja do druku +- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl) +-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Forum ogólne (/forumdisplay.php?fid=27) +--- Wątek: Piasek kwarcowy na podłoże (/showthread.php?tid=4735) |
Piasek kwarcowy na podłoże - pio84 - 28-06-2013 22:09 Witam, chcę założyć akwarium i zastanawiam sie nad podłożem. Z roslin celuję w Mikrozorium i/lub bolbitis (czy są łatwe w uprawie?), dlatego wymyślilem, że podłożem może być zwykły piasek kwarcowy. Na allegro dostępne są granulacje 0,2-0,8 i 0,8-1,2mm. I tu pytania do fachowców: jaką granulację wybrać? Czy mała granulacja spowoduje strefy beztlenowe? Czy świderki wystarczą do wzruszania takiego podłoża? Czy kwarc zmienia parametry wody? Z góry dziękuję za pomoc. RE: Piasek kwarcowy na podłoże - Mikołaj - 29-06-2013 00:33 Po co kombinować? jaki litraż. Wydaje mi się że na samym piachu nic nie będzie rosnąć, tylko stać w miejscu. no chyba że będziesz lał nawozy RE: Piasek kwarcowy na podłoże - edison - 29-06-2013 00:41 Mikołaj czytaj uważnie wyżej głównie rośliny nie rosnące w podłożu a na korzeniach/skałkach. Kwarcowy nie powinien zmieniać parametrów, polecam ten sam go mam w akwarium. http://allegro.pl/piasek-kwarcowy-czarny-1-4-2mm-gratisy-i3317925272.html RE: Piasek kwarcowy na podłoże - rzekotka_2007 - 30-06-2013 16:03 Do tych roślin kwarc powinien być wystarczający, sam użyłem do roślin o podobnych wymaganiach - a nawet wyższych. Jednak dla stabilizacji parametrów dałem pod niego "biogrunt". Na razie mnie to nie zawiodło. RE: Piasek kwarcowy na podłoże - sajmon12 - 30-06-2013 18:00 Ja mialem 2 akwaria na piasku kwarcowym tym najdrobniejszym jedno bylo w domu a drugie mam w pracy po pewnym czasie na piasku wychodzi zielony nalot cos jakby pleśń w obu akwariach padły mi wszystkie krewetki. Piasek kupiłem na starołęce na ul. Iłżańskiej RE: Piasek kwarcowy na podłoże - Yahilles - 30-06-2013 23:23 Cytat:Wydaje mi się że na samym piachu nic nie będzie rosnąć Wiadomo, w naturze to tylko płukany żwirek RE: Piasek kwarcowy na podłoże - arrowb - 01-07-2013 11:56 Hmm tak to czytam patrzac na moje akwarium, gdzie na piasku rosnie wszystko. Poprostu co miesiac daje tabletki nawozowe tetry. Piasek kwarcowy to bardzo fajne podloze, ale w przypadku grubszej warstwy bez swiderkow sie nie obejdzie |