pterophyllum scalare - Wersja do druku +- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl) +-- Dział: Akwarystyka słodkowodna (/forumdisplay.php?fid=5) +--- Dział: Atlas ryb (/forumdisplay.php?fid=41) +--- Wątek: pterophyllum scalare (/showthread.php?tid=457) |
pterophyllum scalare - DUANDR - 30-01-2011 20:49 Pozwolę sobie przypomnieć foto-historię pary skalarów, które mieszkają u mnie od połowy 2009 roku Koniec wieńczy dzieło. Dziecko tej pary, rocznik 2010. A tak wyglądała ikra z przedostatniego tarła. Ostatnie widzieliście w innej relacji. - cavia - 31-01-2011 00:08 Piękna fotorelacja, przepiękne ryby! A jaki dorodny przychówek, gratuluję! :spoko: - Svenja - 31-01-2011 10:13 ale swietne dzieciątko sliczne moze kiedys ja sie doczekam dzieci... moich rybek - Biter - 31-01-2011 14:31 Aż miło popatrzeć...zdecydowanie na spotkaniu trzeba sie przesiąść, napad generuje złe promieniowanie a ty zapewne wprost przeciwnie - DUANDR - 31-01-2011 15:11 Ha ha ha Zwłaszcza, że zazwyczaj siedzi tuż obok. - DUANDR - 12-02-2011 23:37 Z pięciu kupionych sztuk, do dorosłości dożyły trzy, a z tej trójki miałem dwa samce i jedną samicę. Wolny samiec poszedł do ludzi. Para dobrała się w mniejszym zbiorniku. Obecne akwarium było robione na zamówienie, specjalnie dla tej pary. Miały w nim mieszkać same, liczyłem na widok pary wodzącej młode, ale jakoś po pierwszych nieudanych tarłach nie potrafiłem zdobyć się na samodyscyplinę i jest jak jest. - DUANDR - 13-02-2011 23:54 80/55/35 cm Powinno być szersze, ale akurat taką miałem pokrywę. napadywacz napisał(a):Może teraz się skusisz na Altumy albo ManacapuruJakby ci tu dyplomatycznie odpowiedzieć Skalary są na dalekiej pozycji, na mojej liście akwarystycznych fascynacji. Ta para jest wyjątkiem potwierdzającym regułę. Są świetne i owszem, ale gdyby ktoś zaproponował mi wymianę na inne akwarium (niższe, szersze i dłuższe), to skalary oddałbym w komplecie. Jak pewnie się zorientowałeś moje zainteresowania są bardziej przydenne. A po ostatniej mini wyprawie po dolnośląskich sklepach zoologicznych, ciągle pluskają mi w głowie dwa gatunki: parosphromenus deissneri aphyosemion bivittatum Tylko gdzie ja mam je wpuścić? Chyba rozbuduję mój kącik. - Marcin - 14-02-2011 09:54 parosphromenus deissneri Polecam, rewelacyjne labirynty. Miałem te rybcie bardzo spokojne, ale raczej do jednogatunkowego akwa. - DUANDR - 14-02-2011 13:55 Marcin napisał(a):ale raczej do jednogatunkowego akwa.I dla tego, mimo że gapiłem się na nie chyba z godzinę, nie mogłem ich kupić. Ot akwarystyczna klaustrofobia. napadywacz napisał(a):Nie boisz się "agresywności"proporczykowca?Akurat ten gatunek jest mało agresywny. Słyszałem nawet o hodowli w jednym akwarium z krewetkami. - DUANDR - 24-02-2011 07:10 napadywacz napisał(a):Gdzieś w Poznaniu były te ryby do kupienia ?,z ciekawością bym obejrzał "na żywca"W Poznaniu raczej nie do dostania. Najłatwiej dotrzeć do hodowców w Lublinie i Wrocławiu, ale ja je widziałem w Głogowie i jeśli przy następnej wizycie jeszcze będą, nie zamierzam się powstrzymywać. Między innymi po to był mi potrzebny rogatek. Ale to już bajka na zupełnie inny wątek. RE: pterophyllum scalare - adrian126 - 03-03-2012 11:37 Piękne skalary, normalnie oczy mi zbielały jak to zobaczyłem szczęka opada, ile przychówku? piękna para Nie pisz wielkimi literami, pisz zgodnie z zasadami gramatyki, interpunkcji i ortografii. |