jaką roślinę na lustro wody ? - Wersja do druku +- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl) +-- Dział: Akwarystyka słodkowodna (/forumdisplay.php?fid=5) +--- Dział: Rośliny oraz glony (/forumdisplay.php?fid=30) +--- Wątek: jaką roślinę na lustro wody ? (/showthread.php?tid=4445) |
jaką roślinę na lustro wody ? - HOLI - 19-04-2013 22:22 Witam was. Proszę o poradę a mianowicie chciałbym dołożyć do akwarium jakąś roślinę pływająca na lustrze wody. Miałem rzese ale deszczownia wbijala ją w ton wody i po kilku dniach marnieje. Pistia raczej nie wytrzymuje bo jest pokrywa z szyby i skrapla się para co podobno nie pozwoli jej żyć. Co mógłbym zastosować ? Patrząc na ruch wody z deszczowni choć nie aważ tak mocny... I pokrywę. RE: jaką roślinę na lustro wody ? - S'Sayan - 19-04-2013 22:27 Wgłębka? RE: jaką roślinę na lustro wody ? - Stiep - 19-04-2013 22:39 Limnobium rozłogowe? RE: jaką roślinę na lustro wody ? - HOLI - 19-04-2013 22:41 Może i dobry pomysł... Nie próbowałem przyznam. Czy poza tym coś się znajdzie ? Stiep opcja bomba. Tylko pytanie czy nie zachowuje się jak pistia że przy skraplaniu wody z pokrywy obumiera. Jeśli nie to super. Stiep opcja bomba. Tylko pytanie czy nie zachowuje się jak pistia że przy skraplaniu wody z pokrywy obumiera. Jeśli nie to super. RE: jaką roślinę na lustro wody ? - Michu2802 - 19-04-2013 22:55 Limnobium Laevigatum - Posiadam i nic się nie dzieję (a z pokrywy lekko się skrapla). Tylko czasem mi glonojad w nocy chrupie RE: jaką roślinę na lustro wody ? - HOLI - 19-04-2013 23:00 Nie no tu jest opcja dla kreweci więc głonojąd nie szkodzi bo go brak ;-) a brakuje mi czegoś na czym się super wieszają . Jak tylko była pistia czy rzesą ładnie na niej siedziały ale po kilku dniach już nie miało gdzie. W tym przypadku widzę że nurt wody nie da rady tym dość dużym liściom i powinny żyć dłużej. A filomucha na allegro sprzedaje to i i pisze że unikać skraplania z pokryw i bądź tu mądry ? Zmieszał mnie totalnie. RE: jaką roślinę na lustro wody ? - Michu2802 - 19-04-2013 23:06 Mam u siebie deszczownicę więc jedyny minus, że są zepchnięte gdzieś w bok, ale nią stanowi to jakiegoś większego problemu, jak coś to pod koniec tygodnia mógłbym mieć kilka sztuk na wydanie. Niedawno wydałem pełen woreczek więc jak coś to daj znać. PS: Wiadomo, że jak ktoś ma pokrywę i w niej lampy to zawsze będzie się coś skraplać, bo ta woda nie ma gdzie "ucieć". Ja u siebie nie widzę żadnych problemów, no prócz tego glonojada, który sobie je czasem wcina. RE: jaką roślinę na lustro wody ? - macius - 19-04-2013 23:19 Miałem limnobium, obecnie mam pistię. Limnobium kiepsko się przyjęło, bardzo szybko żółkło, mimo, że wytwarzało nowe odnogi/osobniki, natomiast pistia trzyma się bardzo dobrze(jak na razie). Na Twoim miejscu wpakowałbym obie i sprawdził co lepiej się trzyma. A osobiście wolę pistię, ładniejsze korzenie ma RE: jaką roślinę na lustro wody ? - HOLI - 19-04-2013 23:27 No to chyba będzie metoda prób i błędów. Kolejna;-) tylko te niekontrolowane pływanie wszystkieggo wszędzie potem to katorga. Pistia próba była raczej ciężko. No może jeszcze raz się odważe. RE: jaką roślinę na lustro wody ? - Tomayo - 20-04-2013 06:48 Jak chcesz to możesz też spróbować z Salwinią pływającą, link na allegro: http://allegro.pl/salwinia-plywajaca-dla-krewetek-20-poznan-gratis-i3177512996.html |