Glon prośba w identyfikacji i zwalczeniu. - Wersja do druku +- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl) +-- Dział: Akwarystyka słodkowodna (/forumdisplay.php?fid=5) +--- Dział: Rośliny oraz glony (/forumdisplay.php?fid=30) +--- Wątek: Glon prośba w identyfikacji i zwalczeniu. (/showthread.php?tid=4092) |
Glon prośba w identyfikacji i zwalczeniu. - fajfer - 12-02-2013 20:02 Witam. Od razu przepraszam za słabą jakość zdjęcia ale mój aparat lepiej nie chce zrobić zdjęcia. Proszę koleżanki i kolegów o pomoc w identyfikacji glona oraz sposobu jego zwalczenia. Baniak 128 litrów. Światełko 60 wat. Parametry wody wszystkie w normie. Niestety nie mogę wstawić zdjęcia :-( RE: Glon prośba w identyfikacji i zwalczeniu. - sajmon12 - 12-02-2013 20:59 Fotę zaladuj przez imageshack.us RE: Glon prośba w identyfikacji i zwalczeniu. - fajfer - 13-02-2013 08:31 Dziekuje DUANDR za wklejenie fotki.[/b] RE: Glon prośba w identyfikacji i zwalczeniu. - alarmowiec - 13-02-2013 10:53 Jeśli to świeży zbiornik to poczekaj samo przejdzie . Podmieniaj wodę bo mam nadzieję e to robisz. RE: Glon prośba w identyfikacji i zwalczeniu. - fajfer - 13-02-2013 11:56 Hejka tak świeży ma niecałe trzy miesiące i robię podmiany . Wydaje mi się że to glon Rhodophyta - krasnorosty, szantrasje. Moja trawa wygląda identycznie jak na zdjęciu w artykule poniżej: http://www.roslinyakwariowe.pl/artykuly/glony-i-sinice/przewodnik-glony-w-akwarium.html RE: Glon prośba w identyfikacji i zwalczeniu. - alarmowiec - 13-02-2013 12:15 Hm bardzo przekłamane kolory wyglądało na brunatnice . Spróbuj bezpośrednio ze strzykawki traktować je EasyCarbo lub jego odpowiednikiem RE: Glon prośba w identyfikacji i zwalczeniu. - fajfer - 13-02-2013 13:26 Kolor glona to czarny a co do EasyCarbo stosuję i spróbuję bezpośrednio na glon RE: Glon prośba w identyfikacji i zwalczeniu. - pk71 - 13-02-2013 18:07 Ja ostatnim razem jak miałem stosowałem EasyCarbo w potrójnej dawce przez 3 dni następnie kolejne dwa podwójna i wszystko znikło w expresowym tempie oczywiście dodatkowo otoski. RE: Glon prośba w identyfikacji i zwalczeniu. - sajmon12 - 13-02-2013 21:31 Podłączę sie pod temat. Tez zaczęły mi wychodzic na korzeniu takie glony, mam easycarbo ale go nie stosuje bo boje sie o crystale. Jak bezpiecznie je zwalczyć żeby nie zaszkodzić CR ? RE: Glon prośba w identyfikacji i zwalczeniu. - fajfer - 13-02-2013 21:46 A oprocz EasyCarbo i otoskow u mnie rowniez kosiarek stosowaliscie jeszcze jakies nawozy mikro, makro, potas, zelazo??? |