akwarium 675 l robione - Wersja do druku +- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl) +-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Technika (/forumdisplay.php?fid=29) +--- Wątek: akwarium 675 l robione (/showthread.php?tid=4056) |
akwarium 675 l robione - wpawlicki - 07-02-2013 01:08 Witam, Połowicy zachciało się mebli do salonu. pragnąc nie przepuścić nadarzającej się okazji ustaliłem ze stolarzem, że da się tam zabudować 600-800 l. W związku z tym, że chciałbym wyjść w rozmowie z zona od twardych argumentów musze posprawdzać wszystkie sprawy kosztowe i eksploatacyjne tej inwestycji do zatwierdzenia przez "SZEFOWA" szukam wiec informacji na temat szklarz, który się poświęci; jego wynagrodzenie, proponowane wyposażenie, substraty, światło itd... szukam Waszych doświadczeń -nie miałem nigdy takiego baniaka wiec pomoc niezbędna. Opcje zastosowania : 1 Bałtyk na wysokości Ławicy słupskiej. 2 Bałtyk zachodni , 3 zwykły roślinniak. Krotko mówiąc jest wizja i trzeba pomocy by stała się realna a jeszcze lepiej jak będzie wykonana. Wszystkich doświadczonych proszę o info i uwagi w sprawie odpalania większych baniaczków i problemów z nimi pozdrawiam, Wojtek. przepraszam za literowki i brak formatowania - klikam z telefonu. Taki tekst nie załatwia sprawy. Błędy, literówki, brak spacji, itp. strasznie kłują po oczach. Idziesz na łatwiznę. Poprawiłem wszystko co się dało, ale wolałbym tego więcej nie robić. RE: akwarium 675 l robione - alarmowiec - 07-02-2013 10:33 Trzeba się było wczoraj odezwać RE: akwarium 675 l robione - arrowb - 07-02-2013 16:10 hej, moze byc swietny projekt z baltykiem. Musisz sie w zasadzie zdecydowac czy roslinne czy baltyk, ze wzglegu glownie na filtracje. Przy nie roslinnym mozna wrzucic sumpa. Przy roslinnym lepiej kilka kubelkow (mniejsze straty co2). Koszt podloza i utrzymania roslinnego napewno bedzie wiekszy. Przy biotpie baltyku konieczno moze okazac sie zakupienie chlodziarki - to nie may wydatek, musialbys sprawdzic jakiej mocy utrzyma Ci 18-20 st. C w baniaku. Oswietlenie ja bym poszedl w ledy, Alarm Ci pomoze. Koszt wiekszy na poczatku niz swietlowek, ale pozniej juz kosztu utrzymania beda mniejsze. Niestety sam nigdy nie mialem, tak duzego zbiornika. RE: akwarium 675 l robione - Grzegorz - 07-02-2013 23:39 (07-02-2013 16:10 )arrowb napisał(a): Oswietlenie ja bym poszedl w ledy, Aloo Bałtyk i ledy ? po co ? G. RE: akwarium 675 l robione - arrowb - 07-02-2013 23:51 Grzegorzu, zeby na pradzie zaoszczedzic RE: akwarium 675 l robione - wpawlicki - 08-02-2013 17:28 Fajnie, że temat się odkopał. Chwilowo jest odłożony, niemniej stale mnie kusi Bałtyk i to głównie z bezkręgowcami. Jakby budżet się pojawił to z pewnością będę budował taki zbiornik. Chłodzenie chciałbym skopiować od kolegi, który ma akseloty, a chłodzenie skonstruował w oparciu o mini zamrażarkę. Światło będzie chyba dosyć istotne, jeżeli woda będzie eutroficzna, i będzie miała produkować algi dla omułków i pąkli to światła będzie potrzeba sporo. wpawlicki napisał(a):przepraszam za literowki i brak formatowania - klikam z telefonu.Kiepska sprawa, jak klikam z telefonu to zazwyczaj podczas jazdy, a kiedy prowadzę to ciężko mi się skupić na detalach. Specjalnie dla Ciebie przyłożę się nieco, albo będę starał się poprawić wpisy po powrocie do domu. |