[32l] krewetkarium - Wersja do druku +- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl) +-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Pokaż swój zbiornik (/forumdisplay.php?fid=28) +--- Wątek: [32l] krewetkarium (/showthread.php?tid=3913) |
[32l] krewetkarium - p4vulon - 13-01-2013 23:02 Start 30.12.12 Zbiornik miał zostać zalany przed zakończeniem starego roku. Stopniowo dochodzą nowe roślinki. Za niedługo dojdą też pierwsi mieszkańcy. Po kilkuletniej przerwie z akwarystyką zaczynam od czegoś małego. Jestem otwarty na wszelkie sugestie, porady czy propozycje. Zbiornik: 32l - 43x25x31 Oświetlenie: T5 1x8w - 4200, (planuję dołożyć do tego jeszcze Grolux 8500k) Przód: 1x14W 6500K /kompakt/ ~0,7W/l Filtracja: Aquael Patmini Podłoże: Aquael - Acti Substrate Pro+ REGULAR (3mm 5l) CO2: Saccharomyces cerevisiae czyli znana wszystkim bimbrownia Dekoracje: Gałęzie wierzby + kamienie Flora: Eleocharis parvula Zosterifolia Bacopa caroliniana (Bakopa karolińska) Rotala rotundifolia Red Rotala macrandra (Rotala wspaniała) Glossostigma elatinoides -symbolicznie Fauna: 2x otosek 1x RC ----------------- 4x rasborki espei Nawożenie: FERRO-AKTIV MULTIMINERAL Aqua Art Planta Gainer K+ woda/parametry: kraniczanka - parametrów na obecną chwilę wam nie powiem, czekam na paczkę z testami temp.: 20*C poniżej zdjęcie z zakładania, oraz z obecnego stanu (13.01.13) RE: [32l] krewetkarium - Stiep - 13-01-2013 23:10 Wygląda zachęcająco. Zobaczymy jak się będzie prezentowało jak porośnie. Co do planowanej obsady. Crystale potrzebują miękkiej wody, kranówka się nie nadaje. Nawozy też raczej w minimalnych dawkach. Przy bimbrowni prawdopodobnie szybko zagazujesz obsadę. Zmień też gąbkę filtra na taką o mniejszych oczkach (przez tą młode krewetki mogą się przedostać do środka). RE: [32l] krewetkarium - Tomayo - 14-01-2013 08:44 Ja doczepię się standardowo do połączenia w Twoim akwa filtra z napowietrzaniem (czyli dodajesz tlen) oraz stosowania tzw. bimbrowni. Jedno wyklucza drugie. Dla mnie to jest jak stosowanie przez łysego odżywki do włosów. Ja w swoim akwa ładnie zakwaszam i pewnie też zmiękczam wodę kranową przez armatkę torfową (z tym, że kolor wody jest herbaciany) RE: [32l] krewetkarium - ™Adrian™ - 14-01-2013 10:40 A te gałązki wierzby to wysuszone ? RE: [32l] krewetkarium - BAchus85 - 14-01-2013 12:37 bardzo sympatyczna kostka czekam na update RE: [32l] krewetkarium - edison - 29-01-2013 21:56 Minął miesiąc i co tam się dzieje ,wprowadziłeś życie ? RE: [32l] krewetkarium - p4vulon - 29-01-2013 22:04 jak tylko dostanę z powrotem statyw to zrobię świeże zdjęcie. Na tą chwile mogę powiedzieć, że część roślin musiała opuścić baniaczek - nie przyjęły się. Zosterifolia rośnie jak oszalała, od miej więcej kilku dni w ślad za nią poszły inne rośliny - chyba K+ zaczyna działać Co do mieszkańców: 4x rasbora espei 2x gupiki - zostałem do nich zmuszony 2x otoski przypadkowo doszła też jedna RC |