![]() |
140 Litrów mojego "szczęścia" - Wersja do druku +- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl) +-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Pokaż swój zbiornik (/forumdisplay.php?fid=28) +--- Wątek: 140 Litrów mojego "szczęścia" (/showthread.php?tid=343) |
140 Litrów mojego "szczęścia" - thebandit - 28-12-2010 21:40 Witam wszystkich. Chciałem przedstawić swój baniak. Wystartował około rok temu i przeszedł w tym czasie kilka zmian i dopiero ta aranżacja wydaje mi się godna tego aby tutaj pokazać. Teraz trochę danych: - wymiary: 80 szerokie x 45 wysokie x 40 głębokie = 144 litry (na zamówienie) - filtracja JBL e900 (gąbki, bioceramika, zeolit) - oświetlenie belka HAILEA 2 x 39W T5 (zbiornik otwarty) - CO2 z butli - grzałka 100W - podłoże ActiSubstrate i na to "korund" Mieszkańcy: - barwniaki czerwonobrzuche - bystrzyki kolumbijskie - zwinniki jarzeńce (tymczasowo) - rodostomusy (niedobitki) - no i bojek mojej żony ![]() Roślinność - to co widać ;P Zapraszam do oceniania i komentowania! ![]() Uploaded with ImageShack.us - dolichopterus - 28-12-2010 22:17 Ale co tu komentować,po prostu bardzo ładny baniak. - MOD - 28-12-2010 22:26 Post usunięty na prośbę autora. - Lermi - 28-12-2010 23:07 No proszę jakie rodzynki nam się tu pojawiają na forum, kolejne urocze akwarium. A jak wygląda nawożenie? Napawdę widać dużą dbałość. Żadnych czyścików na szybie, termometrów... roślinki zdrowe jak się patrzy. No i dobre zdjęcie, pogratulować! - thebandit - 28-12-2010 23:29 Dziękuję za miłe słowa! Jeżeli chodzi o "korund" to bardzo mi się spodobał pod względem wizualnym, polecił mi go Robert (pozdrawiam zresztą) ze "Skalara" z tego co wiem sam go stosuje w swoim baniaku. Barwniaki dają sobie z nim radę i przekopują go bez problemu (zwłaszcza przy kokosie porośniętym mchem po lewej stronie foto). Z doświadczenia wiem że ma ostre krawędzie i można zapomnieć o rybach "przydennych" np. kiryskach! Jeżeli chodzi o nawożenie to przy co tygodniowej podmiance stosuję potas oraz symfonie złotą która ma wielu przeciwników jak i zwolenników... ja jak widać mogę szczerze polecić! - Biter - 28-12-2010 23:33 Bardzo efektowna aranżacja, niczym z konkursu ada ![]() - alarmowiec - 29-12-2010 03:50 No nareszcie mamy zbiornik który cieszy oko . Duże uznanie - Codranger - 29-12-2010 13:22 Piękne akwa. Gratulacje - pacmann - 31-12-2010 00:27 Fakt piękne. - cavia - 31-12-2010 18:58 Bardzo mi się podoba, śliczności ![]() - thebandit - 02-01-2011 01:15 bardzo się cieszę że Wam się podoba tak jak mi ![]() nie powiem bo troszkę pracy i cierpliwości pochłonął ten baniak ale o to właśnie nam wszystkim chodzi aby dążyć cały czas do doskonałości i nie czuć niedosytu bo z doświadczenia wiem że to jest bardzo wkurzające (ten niedosyt)! jeżeli ktoś ma jakieś pytania to bardzo chętnie na nie odpowiem! - MOD - 02-01-2011 10:36 Post usunięty na prośbę autora. - thebandit - 02-01-2011 13:52 nie mam ekipy sprzątającej z kilku względów: - podłoże jest zbyt ostre i może kaleczyć ryby przydenne - były w nim zbrojniki niebieskie ale ze względu na to że to zbiornik jest otwarty zniknęły po kilku dniach z akwarium (zero trupa w baniaku więc obstawiam że wyszły) - no i parametry są na tyle stabilne w akwarium że nic nie wyłazi no może zielony pyłek na szybach ale obstawiam że to wina światła bo jest tylko od połowy w górę tam gdzie najsilniejsze światło ale to nie problem bo usuwam to bez problemu przy co tygodniowej podmiance albo czyścikiem magnetycznym jak już bardzo mnie to drażni ![]() swego czasu były tam kosiarki ale urosły i zaczęły podgryzać i żywić się młodymi pędami mchów wiec poszły na wydanie do większego baniaka. |