Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska
Woda źródlana. Nadaje się ? - Wersja do druku

+- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl)
+-- Dział: Akwarystyka słodkowodna (/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Chemia wody (/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Wątek: Woda źródlana. Nadaje się ? (/showthread.php?tid=3299)

Strony: 1 2

Woda źródlana. Nadaje się ? - klepyn - 05-10-2012 16:36

Co sądzicie o użyciu tej wody w akwa ? Nie padną ryby ani rosliny? Podaje parametry :
suma składnikow mineralnych 237.28 mg/l
kationy
wapniowy 42.08
magnezowy 4.86
sodowy 3.61
potasowy 1.00
aniony
wodorowęglanowy 155.70
chlorkowy 2.80
siarczanowy ponizej 1.00
fluorkowy 0.23
TwO: 9 TwW:1 ph niezbadałem jeszcze, jutro zrobie pomiar w pracy mam elektronicxny ph metr z gornej połki Wink Dla zainteresowanych kupnem wody jest to firmowka lewiatana Smile

Odp: Woda źródlana. Nadaje się ? - pacmann - 05-10-2012 18:50

To jest źródlana czy mineralna? Bo znając życie ta druga. Woda kranowa "wyjałowiona" i potem minarlizowana.

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

RE: Woda źródlana. Nadaje się ? - Adam - 05-10-2012 20:18

Przymierzasz się do zakupu palety butelek PET żeby akwarium prowadzić? Zastanawiam się po co kupować wodę z kranu nalewaną w butelki(ok. 80% wody na rynku).

RE: Woda źródlana. Nadaje się ? - klepyn - 05-10-2012 21:37

Z kranu jest okrutnie twarda a ja potrzebuję miękkiej. Koszta w moim przypadku to 16 zł miesięcznie przy cotygodniowych podmianach po 10 litrow, więc wolę to niz zakup filtra RO.

RE: Woda źródlana. Nadaje się ? - maslo_82 - 05-10-2012 21:40

Hmmm jak by tego nie liczyć, to nie wyjdzie taniej jak RO z lupusa, czyli 3 złote za 10L.

RE: Woda źródlana. Nadaje się ? - Adam - 05-10-2012 21:43

Trzeba było napisać do czego to chcesz i ile-ja na twardej wodzie rozmnażam dużo ryb a wcześniej pływały niemal na czystym RO. Mimo wszystko jak potrzeba tylko 10 litrów na tydzień to kupiłbym z Lupusa czystą i miękką wodę.

RE: Woda źródlana. Nadaje się ? - klepyn - 05-10-2012 21:46

faktycznie. 4 tygodnie po 10 l = 40 l daje 4 zł za 10 l. O złotowke więcej.... Woda jest na prawde zrodlana. Studnia w Chrapczewie koło Dobrej
Do kosztow wody z lupusa dochodzi transport a lewiusa mam pod domem Tongue. A tak na powaznie to pomijając koszta czy się opłaca czy nie, nie znam się na chemii i proszę o opinie czy te proporcje minerałów nie zaszkodzą roslinom ani rybom? Czy nie spowodują rozfostu glonów?

RE: Woda źródlana. Nadaje się ? - maslo_82 - 05-10-2012 21:59

Woda z Lupusa wyjdzie jeszcze taniej, bo pewnie pomieszasz ją z kranówą, a tą z Lewiatana już nie.

RE: Woda źródlana. Nadaje się ? - klepyn - 05-10-2012 22:06

Dzięki za odpowiedź na pytanie, ja o wodzie z tematu, a tu znowu o wodzie z lupusa. Jakie wartosci gh i kh ma ta promowana przez was h2o ??

RE: Woda źródlana. Nadaje się ? - DUANDR - 05-10-2012 22:08

Panowie, kolega klepyn pyta o przydatność konkretnej wody, a nie o ekonomikę jej zdobywania.

RE: Woda źródlana. Nadaje się ? - klepyn - 05-10-2012 22:12

Wielkie dzięki za czytanie ze zrozumieniem !!! Szacun DUANDR !!!!

RE: Woda źródlana. Nadaje się ? - DUANDR - 05-10-2012 22:31

Tak się zastanawiam... Na ile stabilne są parametry w tym źródełku? Prawdopodobnie zmieniają się w zależności od poziomu wód gruntowych, bo wtedy to co w nim wypływa, wcześniej przepływa przez różne pokłady i skład mineralny może się różnić, przy różnych warunkach hydrologicznych.

RE: Woda źródlana. Nadaje się ? - klepyn - 05-10-2012 22:48

czyli dane zamieszczone na etykiecie nie muszą byc zgodne z faktycznym stanem. Ciekawe jak często je aktualizują....

RE: Woda źródlana. Nadaje się ? - Adam - 06-10-2012 09:59

Przecież na etykiecie masz datę badania tej wody ze sklepu. Podejrzewam, że wahnięcia są, bo to przecież jest masowa produkcja i badanie jest robione raz kiedyś. Nie stosowałem nigdy butelkowej wody do podmian, bo bym zbankrutował więc nie wiem jak na te związki reagują ryby-możesz sobie zrobić doświadczenie w słoiku choć szkoda ryb. Nie forsuje też wody ze sklepu zoologicznego żeby tylko nakręcać im sprzedaż-po prostu to taki gotowiec do osób, które nie potrzebują dużej ilości miękkiej wody więc im się nie opłaca zakup filtra.

RE: Woda źródlana. Nadaje się ? - edison - 06-10-2012 10:31

Ostatnio kupiłem w Carrefour - napis z pudełka "Woda demineralizowana techniką odwróconej osmozy"
w baniakach 5l. za 2,49zł .
Stosuję tylko na dolewki to myślę że się nadaje.