Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska
DIY.... Czyli diody LED do standardowej pokrywy. - Wersja do druku

+- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl)
+-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Technika (/forumdisplay.php?fid=29)
+---- Dział: DIY (/forumdisplay.php?fid=38)
+---- Wątek: DIY.... Czyli diody LED do standardowej pokrywy. (/showthread.php?tid=3245)

DIY.... Czyli diody LED do standardowej pokrywy. - leszcz25 - 19-09-2012 08:50

Kolejna przeróbka standardowej pokrywy do akwarium 30l. brutto
Tym razem idąc na przeciw wszelkim wynalazkom postanowiłem do rozbudowy standardowego oświetlenia użyć panelu LED, który składa się z 48 diod x0.1w. każda.
Do tego celu zakupiłem Halogen Ledowy:
[Obrazek: 863099562.jpg]

Po rozmontowaniu na części pierwsze zakupionego halogenu wyciąłem pierścień. Wziąłem pod uwagę fakt, że lustro wody będzie dość wysoko. Doliczyłem też wnętrzności halogenu (czyli panel wraz z transformatorem)
[Obrazek: dsc01810yh.jpg]

Po wycięciu ramki mogłem ustalić gdzie wyciąć, dopasować i przykręcić pokrywę za pomocą aluminiowych blaszek. Minusem tej przeróbki jest fakt, że byłem zmuszony zaślepić otwór do karmienia ponieważ panel jest dość szeroki i przysłania to miejsce.
[hsimg]http://img690.imageshack.us/img690/7618/dsc01811q.jpg[/hsimg]

Kiedy wszystko zostało docięte całość od środka okleiłem silikonem (pamiętajmy o tym, że diody LED bardzo nie lubią wilgoci ich zawilgocenie powoduje zniszczenie układów scalonych!) Dlatego też trzeba wszystko uszczelnić z bardzo dużą dokładnością i odczekać aż silikon w 100% wyschnie !
[Obrazek: dsc01813f.jpg]

Kiedy silikon wysechł można było zamontować i podłączyć panel wraz ze szkłem ochraniającym.
[Obrazek: dsc01816f.jpg]

Chwila prawdy i okazuje się, że w jakiś sposób uszkodziłem jedną diodę :x
[Obrazek: dsc01818k.jpg]

Tutaj pokrywa już na swoim miejscu. Widać, że jeszcze nie wykończona z zewnątrz, ale nie mogłem się powstrzymać od przetestowania oświetlenia.
[Obrazek: dsc01821n.jpg]

Na dzisiaj to już koniec przeróbek, ale jeszcze pozostaje kwestia wykończenia, którą wrzucę po ukończeniu całości.

Dziękuje za odwiedzenie wątku, mam nadzieję, że może to kiedyś kogoś zainspiruje do samodzielnej ingerencji w oświetlenie akwarium.
Pozdrawiam Andrzej L.

RE: DIY.... Czyli diody LED do standardowej pokrywy. - czarex - 19-09-2012 11:40

bardzo ciekawy wątek - ale bądź jeszcze tak miły i o kosztach napisz słów kilka Wink

RE: DIY.... Czyli diody LED do standardowej pokrywy. - leszcz25 - 19-09-2012 12:39

Silikon akwarystyczny - ok.12zł. (zostało całkiem sporo)
Lampa led - ok.60zł.
poświęcony czas - bezcenny Smile