Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska
AQUA ART SUBSTRAT II czy AQUATIC NATURE PRO SOIL - Wersja do druku

+- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl)
+-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Forum ogólne (/forumdisplay.php?fid=27)
+--- Wątek: AQUA ART SUBSTRAT II czy AQUATIC NATURE PRO SOIL (/showthread.php?tid=3077)

AQUA ART SUBSTRAT II czy AQUATIC NATURE PRO SOIL - S'Sayan - 14-08-2012 23:26

Witam.
Niebawem zakładam akwa 54l 60x30x30 i mam dylemat co do podłoża.
Chciałbym w miarę tanio, a dobrze przygotować podłoże i wybór padł na AQUA ART SUBSTRAT II i AQUATIC NATURE PRO SOIL.

Podłoże Aqua Art'u za 8l (mały i duzy worek) wychodzi ok. 83zł, a za Pro Soil 77zł więc różnica nie jest wielka.

Chciałbym poznać wasze opinie na temat tych dwóch podłoży.
W którym lepiej rośliny rosną i wszelkie opinie mile widziane.

Dzięki.

RE: AQUA ART SUBSTRAT II czy AQUATIC NATURE PRO SOIL - r-next - 23-10-2012 09:05

Trochę przewrotnie i pewnie pod ADA'owy prąd powiem tak - ja i wielu kolegów mieliśmy rewelacyjne akwa roślinne i na zwykłym żwirku (kiedyś niczego innego praktycznie nie było) i nieco później, na zupełnie jałowym podłożu Filtusa. Co tydzień miałem "sianokosy" o objętości reklamówki z 350-tki, zero problemów ze stabilnością baniaka. Aktualizuję po przerwie swoją wiedzę akwarystyczną i trochę mnie ta cała "szajba" marketingowa wokół podłoży zadziwia.
Ale być może jak sam założę testowo na Amazonii (o ironio!), to zmienię zdanie.

RE: AQUA ART SUBSTRAT II czy AQUATIC NATURE PRO SOIL - arrowb - 23-10-2012 09:45

hej,

tak tylko kiedys nie bylo tylu gatunkow roslin co teraz.

Dzieki podloza aktywnym mamy mozliwosc hodowania roslin, ktorych wczesniej nie udawalo sie hodowac.

Stad tez CO2, nawozy i mocniejsze oswietlenie.

RE: AQUA ART SUBSTRAT II czy AQUATIC NATURE PRO SOIL - r-next - 23-10-2012 12:15

@arrowb
2004 to nie takie zamierzchłe czasy, trochę roślin było już dostępnych ;) W zasadzie jeszcze nie wiem jakich roślin od tamtej pory przybyło na rynku, ale obstawiam że nie będzie tego wiele (o ile w ogóle).

Tu mój archiwalny baniak na jałowym podłożu Filtusa, nawożenie tylko do kolumny wody, światło ca 0.5W/litr + CO2 z butli rozpuszczane szklanym dyfuzorem - hitem roku 2005!, he, he http://www.flickr.com/photos/paprikacorps/8115624882/in/photostream (glosa we wstępnym etapie ekspansji. Gdy było już jej 4-5 warstw, zbiornik poszedł do likwidacji).

Ale podkreślam, nowe akwa zrobię na Amazonii z ciekawości sprawdzenia w praktyce tego cudownego substratu ;)

Co do wątpliwości kolegi, który założył temat - masz na tyle nieduże akwa, że możesz rozważyć nawet Amazonię nad którą wszyscy tak pieją z zachwytu i jedno co na pewno osiągniesz, to spokój psychiczny ;)

RE: AQUA ART SUBSTRAT II czy AQUATIC NATURE PRO SOIL - maslo_82 - 23-10-2012 12:21

No włąśnie, najwiecej do powiedzenia na temat Amazonii, mają Ci którzy nigdy jej nie mieli Smile

Wracając do tematu, po lepiej użyć Pro-Soila bo jest zwyczajnie ładniejszy i dobrze klaruje wodę.

RE: AQUA ART SUBSTRAT II czy AQUATIC NATURE PRO SOIL - alarmowiec - 23-10-2012 12:39

To fakt .
Ale odpowiadając tobie przy takim wyborze wziąłbym raczej Pro Soil bo ma ładniejszy kolor .
Są różnice między podłożami dość duże i każde wymagają trochę innego podejścia .
Kolega masło przygotowując rośliny do wystawy zrobił mały eksperyment . W tym samym zbiorniku ta sama roślina (rotala walichii ) takie same nawożenie słupa wody wsadzona do doniczek o dwóch różnych podłożach (substratach ) i jedna od drugiej dwa razy wyższa . Szczegóły może sam opisze może nawet w nowym wątku Smile

RE: AQUA ART SUBSTRAT II czy AQUATIC NATURE PRO SOIL - maslo_82 - 23-10-2012 12:47

To trochę nie tak było.

Jeden zbiornik, po lewej i po prawej stronie posadzona Rotala Walichii, po obu stronach substrat Aqua-Artu, po lewej normalny, a po prawej wersja powder. Na powderze rośnie lepiej, ale spodziwałem się tego, bo na daną objętość podłoża, przypada wieksza masa substratu.

RE: AQUA ART SUBSTRAT II czy AQUATIC NATURE PRO SOIL - Aniwit - 23-10-2012 22:04

Podobnie jak masło porówał "powder - zwykły AA substrate", wykonanym test "pro soil - zwykły AA substrate". O wynikach damy znać, może jakieś fotki wrzucimy.