Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska
Temp. barw. oświetlenia 2900K akwa holenderskie mam problem! - Wersja do druku

+- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl)
+-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Technika (/forumdisplay.php?fid=29)
+--- Wątek: Temp. barw. oświetlenia 2900K akwa holenderskie mam problem! (/showthread.php?tid=2934)

Temp. barw. oświetlenia 2900K akwa holenderskie mam problem! - 478996 - 29-07-2012 20:22

Witam,

do tej pory akwarium 21 l służyło mi jako zbiornik tarliskowy, a teraz będę rozmnażał ryby w innym akwarium, natmiast to planuję przeznaczyć na zbiornik o bogatej obsadzie roślin i kilka krewetek.

Problem polega na tym, iż do tego akwarium nie ma pokrywy. Mam jedynie tafle szkła, aby chornić wodę przed parowaniem i ryby przed wysokeczenim z akwarium. Majsterkowiczem nie jestem, nie mam zielonego pojęcia o elektronice i lampach. Dysponuję lapmpką na żarówki o ,,cienkim" gwincie i świetlówką energooszczędną (krótką), której moc wynosi 15 W, a temperatura barwowa - 2900 K. Światło jest bardzo ,,ciepłe", raczej pomarańczowe niż żółte. Oczywiście mogę kupić inną świetlókę, aczkolwiek nie wiem, czy są one produkowane o wyższych temperaturach barwowych... Czy w ogóle mogę oświetlać akwarium roślinne taką świetlówką?

Liczę na Waszą pomoc. Pozdrawiam. ;-)

RE: Temp. barw. oświetlenia 2900K akwa holenderskie mam problem! - bohen21 - 29-07-2012 20:43

są do kupienia, philips np produkuje o barwie 6500K czyli biała zimna, lecz do takiego zbiorniczka to polecałbym ledy na gu10 ze 3 sztuki po 3 W i będzie jaśniutko i energooszczędnie

RE: Temp. barw. oświetlenia 2900K akwa holenderskie mam problem! - S'Sayan - 05-08-2012 23:02

Możesz też kupić oprawy meblowe 8W. W Brico Marche po 30zł chyba są więc majątek to nie jest.

Oprawę taką kładziesz na szkło i możesz czymś przykryć - wszystko.