Co to za roślina ? I czy ten glon to brunatnice? - Wersja do druku +- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl) +-- Dział: Akwarystyka słodkowodna (/forumdisplay.php?fid=5) +--- Dział: Rośliny oraz glony (/forumdisplay.php?fid=30) +--- Wątek: Co to za roślina ? I czy ten glon to brunatnice? (/showthread.php?tid=2535) |
Co to za roślina ? I czy ten glon to brunatnice? - ssebastiann - 09-04-2012 13:22 1. Co to za roślina chce poszukać jakie ma wymagania i czy mi się utrzyma w moim baniaku. 2. Czy te glony to brunatnice? anubiasa dostałem razem z tym glonem co ma na obrzeżu liści na szczęście u mnie w baniaku ta odmiana glonów jeszcze sie nie zdążyła rozwinąć problem tylko z tym brunatnym nalotem. Na kamieniu widać resztki po czyszczeniu szczotką. RE: Co to za roślina ? I czy ten glon to brunatnice? - maslo_82 - 09-04-2012 13:30 To nie są brunatnice, bo brunatnice są tylko w słonej wodzie, są to okrzemki, otoski się z nimi szybko rozprawią. RE: Co to za roślina ? I czy ten glon to brunatnice? - ssebastiann - 09-04-2012 13:48 masło dziękuje za szybką odpowiedź w takim razie wyruszam jutro na poszukiwanie otosków RE: Co to za roślina ? I czy ten glon to brunatnice? - maslo_82 - 09-04-2012 13:52 z tego co wiem, w tej chwili są tylko w słoniu na głównej, ale niech mnie ktoś poprawi jeśli są jeszcze gdzieś. RE: Co to za roślina ? I czy ten glon to brunatnice? - ssebastiann - 09-04-2012 18:06 Niestety moja wyprawa po otoski będzie większym wyzwaniem bo nie ma mnie teraz w Poznaniu :/ Dla mnie znalezienie otosków można porównać do wyprawy z Karpacza na Mazury i szukania w ciemno w okolicznych wodach: połów otosków w naturze Co do rośliny to znalazłem to dziadostwo i od razu moge przestrzec innych przed tym zielskiem w akwarium: Ophiopogon japonicus - Niewielka roślina o ciemnozielonych, sztywnych liściach. Sprzedawana często jako roślina akwariowa. Jednak w warunkach pełnego zanurzenie, nie rozwija się i po pewnym czasie zamiera. Można ją uprawiać w bagnistej części paludarium RE: Co to za roślina ? I czy ten glon to brunatnice? - Driver - 09-04-2012 19:02 Pojawia mi sie to samo na tej samej roslinie RE: Co to za roślina ? I czy ten glon to brunatnice? - alarmowiec - 09-04-2012 22:53 To niestety krasnorosty . Seba zdradzisz w końcu gdzie teraz przebywasz |