Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska
Co to za roślina ? I czy ten glon to brunatnice? - Wersja do druku

+- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl)
+-- Dział: Akwarystyka słodkowodna (/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Rośliny oraz glony (/forumdisplay.php?fid=30)
+--- Wątek: Co to za roślina ? I czy ten glon to brunatnice? (/showthread.php?tid=2535)

Co to za roślina ? I czy ten glon to brunatnice? - ssebastiann - 09-04-2012 13:22

1. Co to za roślina chce poszukać jakie ma wymagania i czy mi się utrzyma w moim baniaku.
[Obrazek: img4403u.jpg]

2. Czy te glony to brunatnice?
[Obrazek: img4407r.jpg]

anubiasa dostałem razem z tym glonem co ma na obrzeżu liści na szczęście u mnie w baniaku ta odmiana glonów jeszcze sie nie zdążyła rozwinąć problem tylko z tym brunatnym nalotem. Na kamieniu widać resztki po czyszczeniu szczotką.

[Obrazek: img4406m.jpg]

RE: Co to za roślina ? I czy ten glon to brunatnice? - maslo_82 - 09-04-2012 13:30

To nie są brunatnice, bo brunatnice są tylko w słonej wodzie, są to okrzemki, otoski się z nimi szybko rozprawią.

RE: Co to za roślina ? I czy ten glon to brunatnice? - ssebastiann - 09-04-2012 13:48

masło dziękuje za szybką odpowiedź w takim razie wyruszam jutro na poszukiwanie otosków Thumbup

RE: Co to za roślina ? I czy ten glon to brunatnice? - maslo_82 - 09-04-2012 13:52

z tego co wiem, w tej chwili są tylko w słoniu na głównej, ale niech mnie ktoś poprawi jeśli są jeszcze gdzieś.

RE: Co to za roślina ? I czy ten glon to brunatnice? - ssebastiann - 09-04-2012 18:06

Niestety moja wyprawa po otoski będzie większym wyzwaniem bo nie ma mnie teraz w Poznaniu :/ Dla mnie znalezienie otosków można porównać do wyprawy z Karpacza na Mazury i szukania w ciemno w okolicznych wodach:
połów otosków w naturze Smile

Co do rośliny to znalazłem to dziadostwo i od razu moge przestrzec innych przed tym zielskiem w akwarium:

Ophiopogon japonicus - Niewielka roślina o ciemnozielonych, sztywnych liściach. Sprzedawana często jako roślina akwariowa. Jednak w warunkach pełnego zanurzenie, nie rozwija się i po pewnym czasie zamiera. Można ją uprawiać w bagnistej części paludarium

RE: Co to za roślina ? I czy ten glon to brunatnice? - Driver - 09-04-2012 19:02

Pojawia mi sie to samo na tej samej roslinie Crying

RE: Co to za roślina ? I czy ten glon to brunatnice? - alarmowiec - 09-04-2012 22:53

To niestety krasnorosty Sad .
Seba zdradzisz w końcu gdzie teraz przebywasz Smile