Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska
Pleśń na korzeniu - Wersja do druku

+- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl)
+-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Forum ogólne (/forumdisplay.php?fid=27)
+--- Wątek: Pleśń na korzeniu (/showthread.php?tid=2462)

Pleśń na korzeniu - kuntakinte - 27-03-2012 12:28

Mam problem z pleśnia na korzeniu która rośnie sobie w najlepsze. Wrzuciłem do akw. korzeń chrzanu(świeży wykopany dzień wcześniej) pocięty na drobne paski, który ponoć działa grzybobójczo, ponoć bo nawet on pokrył się białą "watą" Wow Macie jakieś pomysły?

RE: Pleśń na korzeniu - maslo_82 - 27-03-2012 12:38

Zbrojniki sobie poradzą, najpierw go umyj, a później jak są zbrojniki to już się pleśń nie pojawi.

RE: Pleśń na korzeniu - kuntakinte - 27-03-2012 12:47

Mam jednego otoska. A wyciągniecie korzenia nie wchodzi w grę. Jest porośniety mchem nie licząc pleśniSmile Na dodatek jest przysypany podłożem na którym rośnie wokół pełno roślin...

Ale jestem ciekaw jaka może być tego przyczyna. Lepiej uderzyć w przyczyne niż zwalczać skutkiSmile

RE: Pleśń na korzeniu - pacmann - 27-03-2012 12:49

Zostaw i czekaj Smile
Możesz wlać coś dezynfekującego, np. Zoolek Cuprisol. Oczywiście jeżeli nie masz tam zbyt delikatnych mieszkańców.

RE: Pleśń na korzeniu - kuntakinte - 27-03-2012 12:52

Mam tylko razbory brigittae no i tego otoska. A szkoda mi chemii laćSad Nie chce żeby bakterie po tyłku dostały. A ketapang może coś dać? Ponoć chroni ikrę przed pleśnia.

RE: Pleśń na korzeniu - kazual - 27-03-2012 13:55

Też miałem już sporą warstwę waty na korzeniu. Próbowałem skrobać paluchami ale i tak odrastała. W sobotę podczas podmianki wody ta część korzenia z pleśnią była nad wodą tak z dobre 2 godziny. W niedzielę nie było już śladu pleśni... Nie wiem, może jak była ponad wodą to ta "wata" wyschła lub coś podobnego i po ponownym zalaniu szlak ją trafił...