Jak dokładnie sprawdzić czy kamienie nie zatwardzają wody? - Wersja do druku +- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl) +-- Dział: Akwarystyka słodkowodna (/forumdisplay.php?fid=5) +--- Dział: Chemia wody (/forumdisplay.php?fid=17) +--- Wątek: Jak dokładnie sprawdzić czy kamienie nie zatwardzają wody? (/showthread.php?tid=2424) |
Jak dokładnie sprawdzić czy kamienie nie zatwardzają wody? - edison - 24-03-2012 23:50 Jak dokładnie sprawdzić czy kamienie nie zatwardzają wody? Polałem kamienie octem spirytusowym 10% i nie było żadnej reakcji. Dla sprawdzenia tej metody polałem łupek wapienny na którym powinna być widoczna piana i też nic. RE: Jak dokładnie sprawdzić czy kamienie nie zatwardzają wody? - maslo_82 - 24-03-2012 23:53 Poszukaj kto w domu wypił ocet i wlał czego innego do butelki Ale ogólnie to dziwna sprawa. RE: Jak dokładnie sprawdzić czy kamienie nie zatwardzają wody? - edison - 24-03-2012 23:59 Też się zdziwiłem, nawet powąchałem i to musi być ocet, jest przeterminowany pół roku, możliwe że rozwodniony znając moją teściową jutro kupię nowy. Jest jakiś inny sposób ? RE: Jak dokładnie sprawdzić czy kamienie nie zatwardzają wody? - maslo_82 - 25-03-2012 00:01 na mocno tężony kwasek cytrynowy też musi reagować. RE: Jak dokładnie sprawdzić czy kamienie nie zatwardzają wody? - alarmowiec - 25-03-2012 00:58 A może wystarczy zalać je wodą z RO i na drugi dzień zmierzyć Kh RE: Jak dokładnie sprawdzić czy kamienie nie zatwardzają wody? - edison - 25-03-2012 01:13 No i tak zrobię,że sam nie mogłem na to wpaść. RE: Jak dokładnie sprawdzić czy kamienie nie zatwardzają wody? - adam_lodz - 19-04-2012 09:08 Często na efekt trzeba czekać nieco dłużej aby rozpuścić trudnorozpuszczalne związki. Pomaga rozdrobnienie i temperatura. Ja bym potłukł kamień na miał a następnie zalał wrzątkiem RO. Uwaga tylko podczas gotowania RO! Gotując w czajniku rozpuścisz kamień więc lepsza jest zlewka a jak nie masz to jakieś naczynie szklane, np: żaroodporne i do mikrofali Później przegotowane RO dzielisz na 2 części - jedną zalej potłuczone kamorki a drugą zostaw dla porównania (czy aby na pewno nie dostały się substancje odpowiedzialne za twardość podczas gotowania chociażby). Zostaw później tak zalane kamienia przynajmniej do ostygnięcia i miej pewność, że się wszystko dobrze ustoi zanim pobierzesz próbkę. |