Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska
AquaEl Multikani dostępny - Wersja do druku

+- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl)
+-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Technika (/forumdisplay.php?fid=29)
+--- Wątek: AquaEl Multikani dostępny (/showthread.php?tid=2175)

AquaEl Multikani dostępny - maslo_82 - 11-02-2012 01:45

Na pewno część z nas była zainteresowana w/w filtrem, tyle że nie był on dostępny. Teraz już jest i patrząc na ceny modułów dodatkowych, wychodzi że rozwiązanie jest bardzo nie głupie.

http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=multikani

RE: AquaEl Multikani dostępny - Kierowca Bombowca - 11-02-2012 08:42

He he niegłupi pomysł dla nowych akwarystów lub przesiadających się na większe.

RE: AquaEl Multikani dostępny - alarmowiec - 11-02-2012 11:52

No nie do końca tylko dla nowych . Az się dziwię producentowi że nie zrobił tego od razu bo ten filtr myślę że dość łatwo będzie można przertobić jednocześnie w reaktor CO2 Smile

RE: AquaEl Multikani dostępny - dario263 - 11-02-2012 13:50

czyli jak mam akw 200l to bym musiał go rozbudować do 6 modułów?

RE: AquaEl Multikani dostępny - szirkos - 11-02-2012 19:14

Wieża jak wieża, a co z wydajnością pompy przy dużej liczbie modułów ta 8W pompka pewnie nie da rady, ale ciekawe rozwiązanie i może się przyjąć.

RE: AquaEl Multikani dostępny - DUANDR - 11-02-2012 19:20

Z tym chyba nie jest najgorzej. TUTAJ jest relacja z testowania tego filtra.

RE: AquaEl Multikani dostępny - alarmowiec - 12-02-2012 03:49

Kanistry Eheima drogi kolego poza serią Clasic zawory mają zintegrowane z obudową i beż nich są nic nie warte Smile . Do serii clasic mozna dokupić zawory rozłączne w cenie od ? do 80zł za nowy Smile

RE: AquaEl Multikani dostępny - maslo_82 - 12-02-2012 10:22

no nic tylko kupować Eheimy

RE: AquaEl Multikani dostępny - alarmowiec - 12-02-2012 13:52

Tak jak pisałem jeśli potrzeba dobrego filtra kubełkowego to można znaleźć na rynku cos lepszgo . Ten filtr ma jednak swoje zalety :

-konstrukcja pozwala na wstawienie go do wąskiej szafki (nogi ) pod akwarium (moja ulubiona konstrukcja Smile )
- mozna go przerobic na funkcję reaktora CO2 uzyskując dwa w jednym Smile
- nie jestem pewnien czy pompka w tym filtrze to ta sama co w filtrze cisnieniowym Aquaela bo chyba tamta
ma większą moc ale można zamieniając ją stworzyć bardzo wydajny filtr mechaniczny .

RE: AquaEl Multikani dostępny - maslo_82 - 12-02-2012 13:57

Ta niby ma 800l/h

RE: AquaEl Multikani dostępny - alarmowiec - 12-02-2012 15:39

Już sprawdziłem a nie było to takie łatwe bo jak się okazuje firma Aquael chyba zrezygnowała z produkcji filtra PRESSUREMAXa bo nie ma go w bieżącym katalogu . Zresztą jest to katalog dla ignorantów mówiąc delikatnie ponieważ poza obrazkami i kodami kreskowymi to żadnych danych technicznych w nim nie ma . Nie ma ich też w katalogu części zamiennych . Udało mi się jednak ustalić ( tak mi się kojarzyło ) że pompka użyta w Multi kanie jest równiez używana w Midikanie i jest 8 watowa . Popmka w ciśnieniowym filtrze PRESSUREMAX jest 20 watowa . Zeby zrobic z tego wydajny filtr mechaniczny trzebaby dokupić popmke z PRESSUREMAXa a tania nie jest wiec piórka opadają Smile

RE: AquaEl Multikani dostępny - arrowb - 14-02-2012 20:38

hej, mam pompke od pressuremaxa jakby ktos chcial za 60 zl puszcze. Nowka uzyta ze 3 razy i lezy sobie.