Glon? Dziwnie wyglądająca pistia. - Wersja do druku +- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl) +-- Dział: Akwarystyka słodkowodna (/forumdisplay.php?fid=5) +--- Dział: Rośliny oraz glony (/forumdisplay.php?fid=30) +--- Wątek: Glon? Dziwnie wyglądająca pistia. (/showthread.php?tid=2133) |
Glon? Dziwnie wyglądająca pistia. - Hamilton - 04-02-2012 23:53 Przed chwilą wyjąłem z akwa jedna pistię i tak ona wygląda- co to za glon? RE: Glon? Dziwnie wyglądająca pistia. - maslo_82 - 04-02-2012 23:55 Obstawiam sinice. RE: Glon? Dziwnie wyglądająca pistia. - czarex - 05-02-2012 01:39 zdjęcie niewiele mówi ;/ ale jeśli to czarny nalot, który łatwo zsunąć z korzeni palcami - to sinice ;/ dobrze by było, gdybyś zrobił zdjęcie roślinki w akwarium a nie na stole, bo w tym przypadku równie dobrze mogą to być jakieś nitki... pozdrowił RE: Glon? Dziwnie wyglądająca pistia. - pacmann - 05-02-2012 04:27 na moje oko to sinica na 99,9% RE: Glon? Dziwnie wyglądająca pistia. - kamil87 - 05-02-2012 14:21 Też bym się skłaniał ku sinicom, zaciemnienie akwarium na 2-3 dni u mnie pomogło. RE: Glon? Dziwnie wyglądająca pistia. - Hamilton - 05-02-2012 14:43 Własnie przeprowadziłem akcję usuwania, kilka roślin powedrowało do kosza, przy okazji podzieliłem wąkrotkę na mniejsze części a jej korzenie które ściemniały - usunąłem. Zmieniłem przepływ na kubłach, usunąłem resztki zielenic z tylnej szyby, włączyłem lampę UV, wyłączyłem CO2 i oświetlenie. Napowietrzania nie posiadam w formie "bąbelkowej". Zobaczymy jakie będą efekty jutro, wieczorem wleję 30l odstanej wody. RE: Glon? Dziwnie wyglądająca pistia. - alarmowiec - 05-02-2012 15:03 Uv to nie dobry pomysł bo zbiornik który juz i tak wykazuje problemy ze stabilizacją jeszcze dobiłeś . Jeśli to sinice to i tak pozostaną w zbiorniku . Co do światła to OK to dobry na nie sposób (choć wystarcza skrócić czas lub zmniejszyć moc ) . Co2 jak rozumiem to nie masz kontrolera i bałeś się dużego spadku Ph przy braku światła bo inaczej to też powinien pozostać . Możliwe że dajesz go za mało . Jak to nic nie da pozostaje erytromycyna RE: Glon? Dziwnie wyglądająca pistia. - Asia - 06-02-2012 09:09 Nie jestem żadnym specjalistą ale u mnie sinice powoli zniknęły jak podłączyłam lampę UV. Rośliny z sinicowego kożuszka oczyszczałam mechanicznie, no i nowy pojawiał się coraz wolniej aż w końcu przestał. Wydaje mi się że zanim kożuszek pojawi się na roślinach pojedyncze sinice pływają w wodzie czyli przepłyną przez lampę UV. |