Kubeł DIY - Wersja do druku +- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl) +-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Technika (/forumdisplay.php?fid=29) +---- Dział: DIY (/forumdisplay.php?fid=38) +---- Wątek: Kubeł DIY (/showthread.php?tid=206) |
Kubeł DIY - yarecki_61 - 11-11-2010 17:57 Witam.Może jako pierwszy otworzę ten dział.Chciałem pokazac mój pierwszy filtr bio. który sam zrobiłem z plastikowego wiadra.Filtr oczywiście działał,i spełniał swoje zadanie ponad rok. - Jordan68 - 11-11-2010 18:59 A może jakieś szczegóły? = D - Biter - 11-11-2010 19:01 Jordan68 napisał(a):A może jakieś szczegóły? = D dokładnie, wygląda ciekawie tylko przydałby sie opis i może jakieś fotki środka - Lermi - 11-11-2010 19:35 Jakby był cały metalowy to prawie jak ADA :mrgreen: - yarecki_61 - 11-11-2010 20:25 Niestety nie mam fotek.A co do opisu.....Było to wiadro plastikowe o poj. około 8L W pokrywie jak i w dolnej części były otwory w które zamocowałem przez uszczelki końcówki na które można nałożyć wąż.Na dnie znajdowała się głowica ATMAN-203 połączona kawałkiem plastikowej rurki z dolną końcówką.Całe wiadro było zasypane keramzytem.Pokrywa wiadra miała uszczelkę.Aby ciśnienie wody nie wypchnęło pokrywy,całość była skręcona za pomocą dwóch pierścieni wyciętych z płyty meblowej 18mm i czterech szpilek z nakrętkami.Przewód zasilający wchodził od góry i był uszczelniony silikonem akwarystycznym.Filtr pracował ponad rok i spełniał swoje zadanie. - pacmann - 12-11-2010 14:16 Ciekawe rozwiązanie, kubełek własnej roboty Mam dwa pytania: 1. jak płyta meblowa radziła sobie z wilgocią przez ten rok? 2. dlaczego już nie pracuje? - szirkos - 12-11-2010 15:38 3 Jakie zadanie miał ten zawór kulowy w dnie tego filtra po lewej? odprowadzenie syfku z dna filtra? ... Jeśli to wszystko było na stałe przykręcone to trochę nisko wypadł i pewnie ciężko było coś tam odpuścić....? - yarecki_61 - 12-11-2010 21:28 Witam Kol.pacmann...Płyta nie ucierpiała ponieważ nie było wilgoci.Wiadro było szczelne. Nie pracuje ponieważ chciałem zmienic na coś orginalnego. Kol.szirkos...ten zawór używałem do spuszczania wody z akwa podczas podmian. Na fotce tego nie widac,ale było tam miejsce do podłączenia giętkiego węża w oplocie stalowym stosowanym w bateriach umywalkowych. - Biter - 12-11-2010 21:32 Sam jestem za leniwy na takie coś, ale bardzo pomysłowe rozwiązanie to trzeba przyznać - dolichopterus - 16-11-2010 00:42 A jaką role spełniał ten pojemnik z niebieską pokrywką.i co to było - Siwy1973 - 16-11-2010 01:07 dolichopterus napisał(a):A jaką role spełniał ten pojemnik z niebieską pokrywką.i co to byłokorpus filtra na rurowego , zamontowany na wlocie do kubełka , spełniał rolę prefiltra pozdrowił |