Choroba - Wersja do druku +- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl) +-- Dział: Akwarystyka słodkowodna (/forumdisplay.php?fid=5) +--- Dział: Krewetki, raki, kraby, ślimaki (/forumdisplay.php?fid=25) +--- Wątek: Choroba (/showthread.php?tid=2001) |
Choroba - paziek - 07-01-2012 01:01 Nie będę się zbytnio rozpisywał. Od 4 dni codziennie wyławiam jedną martwą. 30l, Red cherry z "babaulti" Ma to związek z wypławkami i oczlikami, które namnożyły się ostatnimi czasy? Wypławki trochę się ograniczyły - zredukowałem permenentnie porcje pokarmu i duża podmianę wody zrobiłem. Temp. rano zmieniłem z 26 na 22, dla lepszej rozpuszczalności tlenu. Jakieś domysły co to za cholerstwo jest? Troche szkoda mi krewetek, restetart troche w grę nie wchodzi bo w pon. przychodzą raczki a w ogólniaku jak je wpuszcze to znajde je za rok . Woda klarowna, przejrzysta. Wrzuciłem węgiel do kaskady. Krewetki nie są osowiałe, zachowują sie normalnie. RE: Choroba - SzymonPieta97 - 07-01-2012 11:07 Prawdopodobną przyczyną zgonów są wypławki , miałem to samo : krewetka zachowuje się ok , a następnego dnia ( najczęściej rano ) widzę padniętą krewetkę i jakby sparaliżowaną . Ja zrobiłem restart , ale ty przy bazalcie możesz spróbować z NO planarią . RE: Choroba - Asia - 07-01-2012 14:37 Na wypławki to ja polecam no-planarię, u mnie przyniosła rewelacyjne efekty. RE: Choroba - michal.l - 07-01-2012 15:35 nie u wszystkich działa ta no planaria RE: Choroba - SzymonPieta97 - 07-01-2012 15:44 Działa ale tylko na podłożach typu ( bazalt , piasek kwarcowy ) , nie działa na podłożach aktywnych typu RBS . RE: Choroba - michal.l - 07-01-2012 16:40 Wiem wiem podobno RE: Choroba - paziek - 08-01-2012 15:27 (07-01-2012 11:47 )ivan23 napisał(a): Też tak miałem, niemal codziennie jedna greenka zjeżdżała do boksu. Wypławki to zabójstwo dla robali, u mnie skończyło się kiedy wpuściłem kilkanaście sztuk miesięcznych bifurek Bifurek? Googluje to i wychodzą tylko before party ;D Poobserwowałem trochę krewetki. Wydaje mi się, że to coś grzybicznego. Pod odpowiednim kontem kilka krewetek na karapaksie i czółkach miały przeźroczysty nalot. Jednocześnie jakieś milimetrowe stworzonka latały koło nich, są też w podłożu i nie są to wpławki. Chyba jednak myślę nad resetartem. PS. ile kosztują allegro/sklepy stacjonarne testy na tlenki azotu? Szperając w lekach na allegro przypomniało mi się, że mam CMF Tropicala na zakarzenia bakteryjne i grzybicze. Kuracja 2tygodniowa. Zobaczymy co przyniosą następne 3 dni. Jak nie będzie poprawy to resetart i pieczenie żwirku. RE: Choroba - SzymonPieta97 - 08-01-2012 16:07 Małżoraczki w żaden sposób nie są groźne dla krewetek , jednak psują efekt wizualny , przy pladze ich jaja powodują zmętnienie wody . Leki dla ryb mogą być groźne dla krewetek !!!! , najlepiej stosować leki przeznaczone dla krewetek . Przy restarcie chyba lepiej zmienić żwirek na nowy , pamiętaj również żeby wymienić gąbki w filtrze na nowe oraz inne media filtracyjne , najlepiej również wywalić rośliny i inne dekoracje ze względu na jaja i umyć szkło octem . Najlepiej nie czekać na restart tylko brać się do dzieła od razu . RE: Choroba - paziek - 08-01-2012 18:18 Jedyne co znalazłem dla krewetek to jest to: http://allegro.pl/jbl-biotopol-c-100ml-400l-uzdatniacz-krewetki-i1989334563.html jakie leki, zoolek? RE: Choroba - SzymonPieta97 - 08-01-2012 18:46 http://www.swiatkrewetek.pl/suplementy-lecznicze-c-12.html proszę ciebie bardzo , ale wg. mnie tańszy i pewniejszy będzie restart . RE: Choroba - alarmowiec - 08-01-2012 21:08 Hm pewnie dużo częsciej ostanio mamy mszaki a nie małżoraczki i choć niby jedno i drugie jest podobno nie groźne to podzielam w tym względzie obawy Ivana |