Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska
Choroba - Wersja do druku

+- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl)
+-- Dział: Akwarystyka słodkowodna (/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Krewetki, raki, kraby, ślimaki (/forumdisplay.php?fid=25)
+--- Wątek: Choroba (/showthread.php?tid=2001)

Choroba - paziek - 07-01-2012 01:01

Nie będę się zbytnio rozpisywał. Od 4 dni codziennie wyławiam jedną martwą.

30l, Red cherry z "babaulti"

Ma to związek z wypławkami i oczlikami, które namnożyły się ostatnimi czasy?

Wypławki trochę się ograniczyły - zredukowałem permenentnie porcje pokarmu i duża podmianę wody zrobiłem.

Temp. rano zmieniłem z 26 na 22, dla lepszej rozpuszczalności tlenu.

Jakieś domysły co to za cholerstwo jest? Troche szkoda mi krewetek, restetart troche w grę nie wchodzi bo w pon. przychodzą raczki a w ogólniaku jak je wpuszcze to znajde je za rok Tongue.

Woda klarowna, przejrzysta. Wrzuciłem węgiel do kaskady.

Krewetki nie są osowiałe, zachowują sie normalnie.

RE: Choroba - SzymonPieta97 - 07-01-2012 11:07

Prawdopodobną przyczyną zgonów są wypławki , miałem to samo : krewetka zachowuje się ok , a następnego dnia ( najczęściej rano ) widzę padniętą krewetkę i jakby sparaliżowaną . Ja zrobiłem restart , ale ty przy bazalcie możesz spróbować z NO planarią .

RE: Choroba - Asia - 07-01-2012 14:37

Na wypławki to ja polecam no-planarię, u mnie przyniosła rewelacyjne efekty.

RE: Choroba - michal.l - 07-01-2012 15:35

nie u wszystkich działa ta no planaria Yes

RE: Choroba - SzymonPieta97 - 07-01-2012 15:44

Działa ale tylko na podłożach typu ( bazalt , piasek kwarcowy ) , nie działa na podłożach aktywnych typu RBS .

RE: Choroba - michal.l - 07-01-2012 16:40

Wiem wiem podobno Thumbsup

RE: Choroba - paziek - 08-01-2012 15:27

(07-01-2012 11:47 )ivan23 napisał(a):  Też tak miałem, niemal codziennie jedna greenka zjeżdżała do boksu. Wypławki to zabójstwo dla robali, u mnie skończyło się kiedy wpuściłem kilkanaście sztuk miesięcznych bifurek Idea

Bifurek? Googluje to i wychodzą tylko before party ;D

Poobserwowałem trochę krewetki.

Wydaje mi się, że to coś grzybicznego. Pod odpowiednim kontem kilka krewetek na karapaksie i czółkach miały przeźroczysty nalot. Jednocześnie jakieś milimetrowe stworzonka latały koło nich, są też w podłożu i nie są to wpławki.

Chyba jednak myślę nad resetartem.

PS. ile kosztują allegro/sklepy stacjonarne testy na tlenki azotu?

Szperając w lekach na allegro przypomniało mi się, że mam CMF Tropicala na zakarzenia bakteryjne i grzybicze. Kuracja 2tygodniowa. Zobaczymy co przyniosą następne 3 dni. Jak nie będzie poprawy to resetart i pieczenie żwirku.

RE: Choroba - SzymonPieta97 - 08-01-2012 16:07

Małżoraczki w żaden sposób nie są groźne dla krewetek , jednak psują efekt wizualny , przy pladze ich jaja powodują zmętnienie wody . Leki dla ryb mogą być groźne dla krewetek !!!! , najlepiej stosować leki przeznaczone dla krewetek . Przy restarcie chyba lepiej zmienić żwirek na nowy , pamiętaj również żeby wymienić gąbki w filtrze na nowe oraz inne media filtracyjne , najlepiej również wywalić rośliny i inne dekoracje ze względu na jaja i umyć szkło octem . Najlepiej nie czekać na restart tylko brać się do dzieła od razu .

RE: Choroba - paziek - 08-01-2012 18:18

Jedyne co znalazłem dla krewetek to jest to: http://allegro.pl/jbl-biotopol-c-100ml-400l-uzdatniacz-krewetki-i1989334563.html

jakie leki, zoolek?

RE: Choroba - SzymonPieta97 - 08-01-2012 18:46

http://www.swiatkrewetek.pl/suplementy-lecznicze-c-12.html proszę ciebie bardzo Smile , ale wg. mnie tańszy i pewniejszy będzie restart .

RE: Choroba - alarmowiec - 08-01-2012 21:08

Hm pewnie dużo częsciej ostanio mamy mszaki a nie małżoraczki i choć niby jedno i drugie jest podobno nie groźne to podzielam w tym względzie obawy Ivana Smile