Dissolved organic carbon czyli DOC - Wersja do druku +- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl) +-- Dział: Akwarystyka słodkowodna (/forumdisplay.php?fid=5) +--- Dział: Rośliny oraz glony (/forumdisplay.php?fid=30) +--- Wątek: Dissolved organic carbon czyli DOC (/showthread.php?tid=1916) |
Dissolved organic carbon czyli DOC - alarmowiec - 19-12-2011 10:55 Polecam przeczytanie tego artykułu Wpływ DOC na rozwój glonów Bardzo ciekawy temat . Myślę że każdy kto walczy z glonami powinien to poznać a zwłaszcza ci którzy dawkują węgiel do akwarium w postaci organicznej typu Easycarbo czy aldesan . RE: Dissolved organic carbon czyli DOC - Biter - 19-12-2011 18:25 Pewne teorie jak np 50% podmiany czy tez czyszczenie filtra co 2 dni nie pozwalają mi traktować tego w 100% poważnie Odp: Dissolved organic carbon czyli DOC - slavo22 - 19-12-2011 19:33 Ciekawe. Od kiedy podaję easy carbon glony się straciły. Dziwne nie Wysłane z mojego Blade za pomocą Tapatalk RE: Dissolved organic carbon czyli DOC - Stiep - 20-12-2011 14:53 Artykuł ciekawy. Tylko że aldehyd glutarowy zawarty w Easycarbo czy aldesanie ma właściwości bakterio i glonobójcze. U mnie krasnorost polany 2% roztworem aldehydu glutarowego zniknął całkowicie po około tygodniu. Nie było to brutalne maczanie tylko podanie strzykawką w miejsce gdzie krasy sobie rósł (pod wodą). Pewnie zawartość DOC w wodzie ma wpływ na rozwój glonów, ale z Easycarbo bym tego nie wiązał. RE: Dissolved organic carbon czyli DOC - alarmowiec - 20-12-2011 18:40 No to w takim razie polecam dyskusję z której do autora tej teorii trafiłem . Może to trochę spraw wyjaśni zwłaszcza to o czym pisze Stiepo . Też mam swoje zdanie na ten temat ale po przeczytaniu tej dyskusji i moje doświadczenia uważam że coś w tym jest . Dyskusja na temat DOC |