Co to za ślimak? - Wersja do druku +- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl) +-- Dział: Akwarystyka słodkowodna (/forumdisplay.php?fid=5) +--- Dział: Krewetki, raki, kraby, ślimaki (/forumdisplay.php?fid=25) +--- Wątek: Co to za ślimak? (/showthread.php?tid=1775) |
Co to za ślimak? - bigi - 20-11-2011 15:25 Witam. Mam prośbę o identyfikacje ślimaka, niestety tylko na podstawie opisu. Znalazłem go w akwarium, które pozostawało przez dłuższy czas bez opieki i samo sobie żyło, z braku czasu ograniczalem się do czyszczenia filtra i przedniej szyby. Mieszkały w nim małe krewecie RC. pewnego dnia zauważyłem ślimaka. W tej chwili wielkosci ziarna grochu, muszla podobna do Neritiny tyle, że na czubku zakończona szpicem. Kolor muszli brązowy w czarne ciapki (jakby zacieki). Noga szara(w zgniłą zieleń), poruszanie podobne do ampularii. Bardzo szybki, przy Ampularii podobnej wielkości sunie jak na dopalaczach Pewnie to jakiś ślimaczy szkodnik, ale z racji tego, że pierwszy raz mam z nim doczynienia to proszę o identyfikacje. RE: Co to za ślimak? - SzymonPieta97 - 20-11-2011 15:29 Może to być któryś z gatunków błotniarki , ale ze zdjęciem będzie łatwiej . RE: Co to za ślimak? - bigi - 20-11-2011 15:47 Niestety w tej chwili nie mam dobrego sprzetu żeby zrobic foto. Wygląda podobnie do błotniarki stawowej. Tylko skąd się wzioł w akwa( bez nowych roslin, zwierząt, itd). RE: Co to za ślimak? - SzymonPieta97 - 20-11-2011 19:29 Helenki się nimi nie interesują , wolą "grubszego zwierza " przynajmniej tak było u mnie . |