Wypławki - Wersja do druku +- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl) +-- Dział: Akwarystyka słodkowodna (/forumdisplay.php?fid=5) +--- Dział: Krewetki, raki, kraby, ślimaki (/forumdisplay.php?fid=25) +--- Wątek: Wypławki (/showthread.php?tid=1707) |
Wypławki - SzymonPieta97 - 05-11-2011 14:29 Ostatnio w swoich krewetkariach zauważyłem sporą ilość wypławków . Planuję użyć No-planarie i w związku z tym mam kilka pytań : w zbiornikach jest dość duża ilość świderków i po zastosowaniu ww środka zapewne padną , co z trupkami ( ich ilość zwiększy NO3 ) i po jakim czasie zrobić podmianę . RE: Wypławki - smoko - 05-11-2011 15:08 Jezeli masz podloze typu ada , ebi itp to zapomnij o no-planari , ja uzylem jej w 4 baniakach . tam gdzie byl bazalt zadzialala bez problemu , tam gdzie miałem Shrimp Set prawie w ogole nie pomogła. U mnie helenki wytłukła od razu a mircozatoczkow i świderkow nie ruszyla RE: Wypławki - SzymonPieta97 - 05-11-2011 15:51 Właśnie nasunęło mi się pytanie czy wypławki zagrażają krewetkom czy też psują tylko efekt wizualny , pytam ponieważ w internecie jedni mówią że z powodzeniem hodują krewetki w akwariach z wypławkami a drudzy że wypławek potrafi zabić nawet dorosłą krewetkę - a jak jest waszym zdaniem ? RE: Wypławki - alarmowiec - 05-11-2011 23:42 Był na ten temat ciekawy wykład kolegi z KSA na spotkaniu krewetkomaniaków w 2010 roku . Pojawiają się w naszych akwariach wypławki z importu . Czasami są to bardzo drapieżne i niebezpieczne osobniki . Jeśli ci się taki trafi to może i zabić krewetkę . RE: Wypławki - MOD - 10-11-2011 23:55 Osobiście nie widziałem, żeby wypławki atakowały dorosłą krewetkę; jak się zaplątały gdzieś pod podnóża to krewetki robiły sprytne uniki. Jednakże widok tych oślizgłych potworów doprowadził mnie pewnego pięknego dnia do szału. No planaria - tydzień i nie stwierdziłem żadnej wypławki. Ciekawostką jest, że nagle młode krewetki zaczęły wychodzić z ukrycia. Kurację stosowałem na zwykłym bazaltowym podłożu. RE: Wypławki - SzymonPieta97 - 11-11-2011 10:12 Po pierwszej dawce widać , że wypławków jest mniej i widać tylko pojedyncze sztuki . |