Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska
Doklejanie szyb w akwa - Wersja do druku

+- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl)
+-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Technika (/forumdisplay.php?fid=29)
+---- Dział: DIY (/forumdisplay.php?fid=38)
+---- Wątek: Doklejanie szyb w akwa (/showthread.php?tid=1476)

Doklejanie szyb w akwa - smoko - 16-09-2011 13:51

Mam pytanko do ludzi ktorzy bawia sie w klejenie akwariow.
Mam akwa 120x50x50 i chciałbym przedzielic je na pół od 0 do 20 cm wysokości.
Czy wystarczy ze włożę do środka dociętą na wymiar szybkę (49,5x20) i od dołu i po bokach dam silikon akwarystyczny , czy muszę też jakiś klej użyć na krawędziach? Pytanie pod względem szczelności i wytrzymałości
Czy mogę szybę zastąpić spienionym PCV ?

Szybka ta ma oddzielać część lądową od wodnej w akwaterra.

RE: Doklejanie szyb w akwa - alarmowiec - 16-09-2011 14:28

Szyby wszędzie gdzie będzie stykał się klej musisz odtłuścić denaturatem (żadne inne tam rozpuszczalniki ) i już tych miejsc nie dotykaj . Nakładasz klej na krawędź stykającą się z dnem i wstawiasz w miejsce gdzie ma być . Szyba musi mieć luzik minimum 1mm na bokach . Boki i szyba w tym miejscu odtłuszczone . Unieruchom szybę żeby stała . Nałóż wałek silikonu w narożniku pionowo tylko z jednej strony ale po obu bokach. Paluchem zamoczonym w ludwiku albo innym mydle wciśnij silikon miedzy szyby . Nadmiar zbierz już mechanicznie ( są takie gumowe zbieraki o różnym kształcie i czekaj do wyschnięcia i to wszystkoSmile Silikon nie klei akrylu ( tzn znacznie słabiej ).

RE: Doklejanie szyb w akwa - smoko - 16-09-2011 16:22

a jest jakiś specjalny klej do szkła czy od dołu też mogę dać silikon akwarystyczny ?

Re: Doklejanie szyb w akwa - pacmann - 16-09-2011 20:31

Alarm miał na myśli sylikon. Do klejenia akwa nie urzywa się żadnych innych klei.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

RE: Doklejanie szyb w akwa - alarmowiec - 16-09-2011 23:11

No fakt nie pomyślałem że ktoś może próbować kleić szklane akwa innym klejem niż silikon akwarystyczny .

RE: Doklejanie szyb w akwa - dolichopterus - 16-09-2011 23:12

Smoko jeśli chcesz zrobić akwa-terrarium ze zwykłego baniaka.To wpadnij do Swadzimia bo tam tak sobie zrobiłem,i kleiłem silikonem akwarystycznym.

RE: Doklejanie szyb w akwa - smoko - 16-09-2011 23:41

to w poniedziałek wlecę oblukać Smile

a nie ma ktoś czasem kawałka szyby 20,0 x 48,0 cm grubości 6-8 mm ?

RE: Doklejanie szyb w akwa - dolichopterus - 17-09-2011 00:29

Jakbyś w weekend(jestem cały w pracy) wpadł to i szyba się znajdzie Wink.