Akwarium bez opieki - Wersja do druku +- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl) +-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Technika (/forumdisplay.php?fid=29) +--- Wątek: Akwarium bez opieki (/showthread.php?tid=1188) |
Akwarium bez opieki - adam81 - 27-05-2011 13:53 Tak jak wtemacie. W czerwcu będe zmuszony do pozostawienia akwarium bez opieki.I tu pytanie co zrobić aby po powrocie nie zastać "akwarystycznej apokalipsy".Zaznaczam, że nie mam możliwości wyznaczenia osoby do chociażby doglądania stanu ryb i roślin, nie mówiąc już o dokarmianiu czy podmianach wody.Wiem, że istnieją pomoce tecniczne typu programatory itd. ,chodzi mi bardziej o to czy ktoś z was ma jakieś doświadzczenie w tej kwestji: -programator(wiadomo); -automatyczne karmidło(zasada działania,gdze mocować,jaki model?) -jakies specjalne zabiegi przed wyjazdem? Dodam, że akwa niewielkie(63L),obsada tylko 3 bojowniki i 1 zbrojnik RE: Akwarium bez opieki - czarex - 27-05-2011 14:14 może spróbujesz uszczegółowić, na jak długo wyjeżdżasz? bo to kluczowe! RE: Akwarium bez opieki - adam81 - 27-05-2011 14:37 co najmniej 2 tygodnie RE: Akwarium bez opieki - czarex - 27-05-2011 14:45 do światła - wiadomo - mechaniczny za 9 zika programator a co do karmienia - można kupić tabletki wakacyjne - do tygodnia dla 4 rybek starcza na pewno - nie wiem jak z 2 tygodniami no chyba, że po tygodniu będzie opcja, żeby ktoś dorzucił zrobić podmianke przed wyjazdem i przez 2 tygodnie powinno być cacy! tabletki wakacyjne kosztuja ok 3 zł za sztukę - ja używałe Sera holiday! pozdrawiam RE: Akwarium bez opieki - adam81 - 27-05-2011 14:48 A co z tymi karmidłami automatycznymi, na żywo nie widzialem ale na zdjęciach wyglądają jakoś tak nie poręcznie RE: Akwarium bez opieki - Memnon - 27-05-2011 15:08 Widziałem w akcji karmidełka automatyczne z bębnem różnej marki i sam bym tego rozwiązania nie polecał przy tak małej obsadzie. Łatwo przedawkować, a to o wiele gorsze niż nie karmienie ryb przez 2 tygodnie. Ja na twoim miejscu zrobił bym tak jak mówił czarex i nie kombinował z karmidłami, tylko karmił ryby obficiej przez tydzień poprzedzający wyjazd, a potem zastawił bym je same sobie na te 2 tygodnie. Nic im się nie stanie, to zwierzęta zmiennocieplne i nie potrzebują takich ilości pokarmu jak stałocieplne. RE: Akwarium bez opieki - adam81 - 27-05-2011 15:15 Też nad taką małą głodówką się zastanawiałem Dzięki RE: Akwarium bez opieki - czarex - 27-05-2011 20:55 ja wrzucisz tabletkę sera holiday czy inną tego typu, to nie sądzę, żeby miały głodówkę u mnie przez 5 dni przy sporej obsadzie styknęło lepiej wydać 6 zika na 2 tabletki niż 60 na wątpliwej jakości karmik RE: Akwarium bez opieki - edison - 18-08-2013 12:36 Hej wyjeżdzam z domu na 2 tygodnie. wiem że dorosłe krewetki chyba sobie poradzą bez jedzenia,wychodowałem specjalnie glonki mam na szybach to wystarczy? Młode ciągle tam siedzą. Jak to jest w praktyce ? Oświetlenie mam wszędzie automatyczne.Wiatraki też w każdym akwarium na sterowniku RT2 W odkrytych akwariach podocinam szyby aby zmniejszyć parowanie. Mam jeszcze pokarm JBL dwutygodniowy. RE: Akwarium bez opieki - Mikołaj - 18-08-2013 12:52 daj klucze to doglądnę, tylko dobrze policz tigery RE: Akwarium bez opieki - edison - 18-08-2013 13:00 Pogadamy jutro, kamere zamontuje i będę miał podgląd online. RE: Akwarium bez opieki - Mikołaj - 18-08-2013 13:24 tylko nie dyskretnie żebym wiedział gdzie jest RE: Akwarium bez opieki - edison - 30-08-2013 21:03 Krewetkaria poradziły sobie bez mojej pomocy nawet powiedziałbym że na dobre im to wyszło,wszystkie glony nitki znikły,szyby wyczyszczone żadnego osadu. Rośliny poszły ostro do góry a krewetki w dobrym stanie nawet nowe maluchy biegają. Nie było mnie 12 dni. RE: Akwarium bez opieki - Mikołaj - 30-08-2013 21:18 a wody dużo wyparowało ? RE: Akwarium bez opieki - edison - 30-08-2013 21:57 4 cm |