Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska
Mech zasłaniający osprzęt w akwa - Wersja do druku

+- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl)
+-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Technika (/forumdisplay.php?fid=29)
+--- Wątek: Mech zasłaniający osprzęt w akwa (/showthread.php?tid=1172)

Mech zasłaniający osprzęt w akwa - joke00 - 22-05-2011 08:25

Witam takie pytanko na czym można mocować mech żeby uzyskać taki komin na sprzęt, ale żeby w razie czyszczenia można było ją odstawić i to nie może być korzeń, więc co? Dokładniej chodzi mi o efekt jak u alarmowca na zdjęciu krewetkarium po lewej stronie http://www.akwarysci-poznan.pl/forum/showthread.php?tid=548
Mam nadzieje że kolega się nie obrazi za użycie posta.
Pozdrawiam

RE: Mech zasłaniający osprzęt w akwa - czarex - 22-05-2011 13:13

myślę, że mógłbyś po skosie zamocować siatkę budowlaną a a za nią filtr i po tym mech puścić Smile

RE: Mech zasłaniający osprzęt w akwa - joke00 - 22-05-2011 15:03

hmm też na to już dzisiaj wpadłem jak akurat wpadłem na tą siatkę, tylko do tego co mam wiązać nitką czy żyłką, musi to być mocno przymocowane? I czy do tej siatki z czasem sam się chwyci, bo do korzenia to wiadomo że tak.

RE: Mech zasłaniający osprzęt w akwa - SzymonPieta97 - 22-05-2011 20:27

Użyj najcieńszej żyłki do łowienia ryb .

RE: Mech zasłaniający osprzęt w akwa - czarex - 22-05-2011 21:05

niby żyłka lepsza od nitek, bo sie nie rozpuszcza Smile ale nitka też daje radę Wink

RE: Mech zasłaniający osprzęt w akwa - Codranger - 22-05-2011 21:17

tak jest, ja wiąże wszystko nitką...

RE: Mech zasłaniający osprzęt w akwa - joke00 - 22-05-2011 22:03

no nic innego mi nie pozostaje tylko zorganizować trochę mchu, zastanawiam się nad peacock moss, a christmas moss. Może jakieś sugestie i spostrzeżenia, który łatwiejszy w uprawie? Dodam że mam już co2 podpięte więc mam nadzieje że teraz roślinki odbiją się od dna. Pozdro

RE: Mech zasłaniający osprzęt w akwa - kamil87 - 22-05-2011 22:31

Co do nitki wszystko zależy jaka, jeśli bawełniana to się rozpuści, ja z powodzeniem używam nylonowych w kolorze elementu do którego akurat przywiązuję mech.

RE: Mech zasłaniający osprzęt w akwa - SzymonPieta97 - 23-05-2011 17:20

Każdy mech z tych popularniejszych odmian ma praktycznie takie same wymagania , a jeśli będzie co2 to każdy mech będzie rósł jak szalony . Ja polecałbym w tym przypadku właśnie christmas moss lub brazil moss ale ten drugi to już droższa zabawa , a dostępność też nikła .

RE: Mech zasłaniający osprzęt w akwa - Svenja - 23-05-2011 19:43

joke słuchaj szymona bo to miszczu jest Biggrin Tongue Thumbsup